RĄSTINIAI NAMAI – NORINTIEMS ĮSIKURTI ARČIAU GAMTOS

0
30
rast1

Paskutiniu metu vis daugiau žmonių atsisuka atgal į gamtą, kadangi ten ne tik galima gerai praleisti laiką, bet ir mėgautis ramybe. Todėl daugėja ir tokių, kurie nori ne tik trumpam savaitgaliui ar atostogoms pabėgti iš miesto, bet nuolat leisti laiką gamtoje. Tokiu atveju neišvengiamai tenka galvoti ir apie namus, kuriuose galima būtų poilsiauti arba netgi gyventi nuolatos. Ir būtent iš natūralaus medžio pastatytas būstas tam gali tikti geriausiai. Tuo labiau, kad tokie šiuolaikiniai namai nė iš tolo neprimena senovinių sodybų, kurios, nors ir turi savo žavesio, bet gyventi nėra pats patogiausias pasirinkimas.

Tačiau norint susikurti išsvajotąją erdvę gali tekti susidurti su ne vienu iššūkiu. Kadangi net ir rąstiniai namai pareikalaus ne tik investicijų, bet ir laiko, planavimo, idėjų. Tačiau toks namų kūrimas kartu suteiks visišką laisvę priimti sprendimus ir turėti tokią erdvę, kokios ir norisi. Visgi, žinoti tam tikrus niuansus, su kuriais teks susidurti, būtų naudinga kiekvienam. Kadangi pagrindiniai ir tie patys klausimai bei dilemos iškyla ne vienam.

Rinktis didesnį, o gal kaip tik geriau mažesnis namas?

Tai vienas iš pagrindinių klausimų, kuris neretai būna ir pats pirmasis svarstant apie tokį būstą. Kadangi įvertinti statinio dydį ir kokia kvadratūra būtų pakankama nėra lengva užduotis. Ypač, jeigu anksčiau nėra tekę susidurti su statybomis bei jų niuansais. Aišku, šiuo aspektu rastiniu namu statyba praktiškai niekuo nesiskirs būsto, kuriam naudojamos kažkokios kitos medžiagos. Todėl net ir iš natūralios medienos pastatytas būstas gali būti tiek kompaktiškas, tiek ir tikrai didelis. Taigi, pasirinkimas labiausiai priklausys nuo kiekvieno asmeninių poreikių bei norų.

Kad būtų paprasčiau apsispręsti, vertėtų pasidomėti skirtingais projektais. Tokiu atveju galima susipažinti ir suprasti kaip atrodo bei kaip yra išplanuoti skirtingų dydžių rąstiniai namai. Ir atitinkamai bus paprasčiau nuspręsti, kokią erdvę norėtumėte turėti savo namuose, o kurios galima būtų atsisakyti. Kas labai svarbu, kadangi vėliau kažkaip sumažinti arba padidinti pastatytą namą nebus įmanoma, todėl jo dydis turėtų būti optimalus.

Dar vienas variantas yra pasirinkti norimą namą ne tik pagal kvadratūrą, bet ir pagal kambarių skaičių. Tokią galimybę suteikia kai kurie jų gamintojai, ne išimtis iš Meistro Namai. Tuomet jau galima rinktis iš skirtingų projektų, kurie atitiktų pagrindinį reikalavimą – norimą kambarių skaičių. Kas kai kuriais atvejais gali būti netgi svarbiau, negu bendras namo dydis.

Aišku, kartais galima išgirsti nuomonių, jog nereikėtų taupyti ir nerimauti dėl papildomos vietos, ji tikrai neliks nepanaudota, todėl geriau rinktis didesnį namą. Tačiau tai tikrai ne visada pasiteisins, tuo labiau, kad didesni rąstiniai namai neretai bus ir atitinkamai brangesni, kadangi jų statybai prireiks daugiau medžiagų. Be to, jų eksploatacija taip pat atsieis daugiau, kas labiausiai pasijus šaltuoju metų laiku, kuomet reikės rūpintis būsto šildymu. Todėl tikrai geresnis variantas bus pasirinkti optimaliausią dydį.

Svarbiausios smulkmenos, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį

Daugelis žmonių sutinka, jog kartais būtent smulkmenos gali tapti labai reikšmingomis. Ir tokia taisyklė statybose galioje labiau nei bet kurioje kitoje srityje. Ne tik todėl, jog reikia pasirūpinti itin dideliu tikslumu, tačiau ir todėl, jog dar prieš imantis darbų tenka apgalvoti ir suplanuoti net pačias smulkiausias detales bei visus niuansus. Kadangi ateityje kažką pakeisti gali būti pakankamai sudėtinga. Lygiai taip pat bus ir tuomet, kai statomi rąstiniai namai, juk būtent jie turėtų tapti jaukia erdve, kurioje būtų gera leisti laiką. Todėl dar svarstant apie tokį būstą vertėtų skirti nemažai dėmesio keliems pagrindiniams dalykams, kurie pradžioje gali pasirodyti ir ne tokie reikšmingi.

Langai ir jų reikšmė

Vienas iš pagrindinių būtų langai, kadangi tik jų dėka viduje bus galima džiaugtis natūralia šviesa bei mėgautis patenkančiais saulės spinduliais. Todėl jie turėtų būti ne tik optimalaus dydžio, bet ir išdėstyti name taip, jog kiekviena vidaus erdvė būtų pakankamai apšviesta. Šioje vietoje labai svarbu bus ir tai, į kokią geografinę kryptį orientuotas namas. Kadangi daugelis tikrai žino, jog pietuose praktiškai visuomet galima tikėtis daugiau saulės šviesos nei vakaruose. Todėl ir renkant vietą būsimam namui reikėtų į tai atkreipti dėmesį.

Žinoma, praktiškai visi rąstiniai namai yra kažkiek skirtingi, kadangi galima rinktis iš gausybės įvairiausių jų projektų. Todėl kiekvienu atveju reikėtų ieškoti geriausio sprendimo bei tinkamiausio langų išdėstymo. Paskutiniu metu itin populiarūs tampa didžiuliai langai, pro kuriuos galima mėgautis gamtos vaizdais. Ir nors tai atrodo labai žaviai, tačiau nereikėtų pamiršti, jog pro juos pateks ir saulės šiluma. Todėl geriausia būtų, jog toks vaizdas atsivertų, pavyzdžiui, į rytinę ar vakarinę pusę. Kadangi kitu atveju reikės ieškoti sprendimo, kuris leistų apsisaugoti nuo nuolatinės saulės vasaros dienomis.

Bet kai kuriais atvejais galima rasti tarpinį variantą, kuris užtikrintų ir pakankamai šviesos viduje, ir galimybę mėgautis gamtos vaizdais, ir tuo pačiu neleistų būstui per daug prikaisti vasaros dienomis, o žiemą pernelyg atšalti. Būtent toks ir turėtų būti idealus projektas. Todėl nemažai jų galima rasti ir šioje svetainėje: www.meistronamai.lt, kur siūlomi profesionalių specialistų sukurti būstai. Tuomet nereikės nerimauti, jog kažką praleisite ar kažko neapgalvosite.

Kodėl tokia svarbi bendra erdvė?

Neretai galvojant, kokie turėtų būti išsvajotieji rąstiniai namai, nemažai dėmesio skiriama individualiems kambariams. Ir tai visai natūralu, kadangi kiekvienas nori turėti ir asmeninę erdvę, kurioje galėtų atsiriboti nuo pasaulio bei skirti laiką sau arba susikaupti darbui. Taip pat reikia pasirūpinti ir atvykstančiais svečiais, giminaičiais ar draugais, todėl neišvengiamai tenka galvoti ir apie jiems bei visiems kitiems šeimos nariams skirtas erdves. Tačiau nereikėtų pamiršti pačio svarbiausio dalyko, jog dažniausiai laiką norėsite leisti visi drauge.

Juk smagiausia būna tuomet, kai į vieną vietą susirenka šeima ar draugų kompanija, kartu bendrauja ar netgi gamina maistą. Dėl šios priežasties dabar vis dažniau namuose yra kuriama bendra svetainės ir virtuvės erdvė. Todėl ne išimtis būtų ir rąstiniai namai. Ir visai nesvarbu, ar juose planuojate gyventi nuolatos, ar leisti tik karštas vasaros dienas, o galbūt savaitgalius. Kadangi tikrai norėsis, jog laikas prabėgti kartu. Ir netgi po darbų ar veiklų skirtingose vietose smagu susirinkti bendrai bei pasidalinti savomis naujienomis.

Dėl šios priežasties projektuojant tokį būstą ar renkantis iš skirtingų variantų, o galbūt jau planuojant interjerą, nereikėtų to pamiršti. Todėl daugiausiai dėmesio verta skirti būtent bendrai erdvei, kadangi neretai ji ir bus pati didžiausia visuose namuose. Ir tikrai neverta nerimauti, jog tuomet miegamieji liks pakankamai nedideli, kadangi ten keliaujama tik pernakvoti, ypač, jeigu yra kitų erdvių, kur galima ir norisi leisti laiką.

Spalvų gama, kokį interjero stilių pasirinkti?

Tai dar viena dilema, su kuria neišvengiamai teks susidurti, kuomet įrenginėjami rąstiniai namai. Kadangi toks iš natūralaus medžio pastatytas būstas yra kitoks ir jam netiks bet koks atsitiktinis stilius ar spalvos. Aišku, dar labai daug priklauso ir nuo pasirinktos apdailos, nors kartais interjere jos galima ir visai atsisakyti, kas suteikia galimybę išlaikyti viduje natūralų medį. Tačiau tokiu atveju gali būti sudėtinga susikurti modernų stilių, nes namas labiau primins sodybą bei svajonių erdvę. Visgi, bet kuriuo atveju reikės derinti tiek lubas, tiek grindis, tiek ir baldus bei jų spalvas.

Geriausia būtų pradėti nuo bendro stiliaus, kokio norėtumėte visuose namuose. Ir apie juos reikėtų galvoti ne kaip apie atskirus kambarius, o kaip apie visumą. Tik po to galima kažkokiais akcentais ar išskirtiniais sprendimais suteikti unikalumo kiekvienai erdvei, tačiau bendrai jos turėtų derėti. Būtent tokia yra viena iš pagrindinių taisyklių, kuriai pritartų ir Meistro Namai specialistai. Kadangi turint didelę patirtį šioje srityje jau galima suprasti tiek daugelio norus, tiek ir dažniausias klaidas, kurios daromos, kai įsirenginėjami rąstiniai namai.

Labiausiai prie natūralaus medžio tiks neišsiskiriančios spalvos, kurios nebūtų pernelyg ryškios. Kadangi kitu atveju atsiras kontrastas, o visas vidus gali atrodyti chaotiškas. Būtent todėl tokiam svajonių būstui geriausiai tiktų skandinaviškas minimalistinis stilius. Juk būtent jis siejamas su jaukiais nedideliais nameliais gamtoje ir nepakartojamu jų interjeru. Taigi, tikrai nereikia daugybės ryškių spalvų, prabangių elementų ar didelių baldų. Visa tai tik sumažins erdvę ir viduje jausitės apriboti. Kalbant apie spalvas, tai idealiausias variantas būtų švelnios, šviesios pastelinė spalvos, kurios derės tiek prie natūralaus medžio, tiek ir prie pačios gamtos. Aišku, nereikėtų bijoti ir tamsesnių atspalvių, kadangi ir tokia tamsesnė mediena gali atrodyti tikrai gražiai bei moderniai. Tuomet ir patys rąstiniai namai tikrai neprimins tradicinės lietuviškos sodybos.

Viduje galima panaudoti ir metalinių elementų, kurie labai populiarūs šiaurietiškame stiliuje. Nors ir mūsų šalyje jų svarba interjere nuolat didėja. Taip pat galima skirti dėmesio ir pagrindiniam akcentui, kuris turėtų būti ne ryškus baldas ar didžiulis paveikslas, o, pavyzdžiui, modernaus stiliaus židinys. Juk būtent deganti ugnis gali suteikti namams jaukumo ne tik žiemą, bet ir vėsiais rudens vakarais. Kuriant tokį būstą labai svarbu nepamiršti, jog jis suteikia galimybę gyventi arčiau gamtos, todėl ir jo stilius turi būti artimas tam bei natūralus, neiššaukiantis.

Nereikėtų pamiršti ir terasos, kodėl ši erdvė tokia svarbi?

Kad ir kokie jaukūs viduje būtų rąstiniai namai, tačiau šiltomis dienomis norėsis kuo daugiau laiko praleisti lauke kvėpuojant grynu oru. Todėl reikėtų pasirūpinti ir tam tinkama erdve, kadangi norėsis susirinkti vienoje vietoje, užkandžiauti, bendrauti. O visa tai daryti tiesiog pievutėje tikrai nebus gera išeitis. Tuo labiau, kad kartais teks slėptis ir nuo netikėtai užklupusio lietaus. Tačiau turint terasą ją galima įsirengti kaip atskirą erdvę, kuri kažkuo primintų svetainę, bet būtų dar artimesnė gamtai. Joje gali atsirasti tiek stalas, tiek staliukas, tiek sofos ar patogūs gultai. Viskas priklauso tik nuo jūsų, kadangi šioje erdvėje greta namo turi būti gera leisti laiką net nieko neveikiant tiesiog mėgaujantis aplink esančia ramybe ir grynu oru. Būtent todėl praktiškai visi šiuolaikiniai rąstiniai namai ir netgi visi įprasti gyvenamieji būstai neįsivaizduojami be tokios atviros laisvalaikio erdvės.

rast2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite