KOMPIUTERIŲ VIRUSAI: KAS TAI IR KAIP NUO JŲ APSISAUGOTI?

0
63
hostingas

Dažnai mes ignoruojame kibernetines grėsmes, kol patys su jomis nesusiduriame ir nepatiriame žalos. Viena iš tokių yra virusai. Tai bene dažniausiai girdimos kenkėjiškos programos. Nepaisant to, ne visi žino, kas tai iš tiesų yra ir kaip tinkamai nuo jų apsisaugoti. Pakalbėkime šia tema plačiau.

Kas yra kompiuterių virusai?

Kompiuterio virusas yra kenkėjiško kodo arba programos tipas, sukurtas sutrikdyti kompiuterio darbą ir plisti iš vieno įrenginio į kitą. Nenumaldomai besidaugindamas jis gali užkrėsti programas ir failus, pakeisti arba visiškai sustabdyti kompiuterio veikimą. Tokios kenkėjiškos programos dažnai plinta per el. pašto laiškų priedus arba tiesiogines žinutes. Jos gali būti užmaskuotos kaip juokingų vaizdų, sveikinimo atvirukų ar garso ir vaizdo failų priedai. Taip pat kompiuterių virusai gali būti atsisiunčiami internetu kartu su piratinės programinės įrangos arba kitais failais ar programomis.

Ką jie daro?

Kai kurie kompiuterių virusai yra užprogramuoti taip, kad pakenktų kompiuteriui sugadindami programas, ištrindami failus arba iš naujo suformuodami standųjį diską. Kiti tiesiog atkartoja save arba užlieja tinklą srautu, todėl tampa neįmanoma jokia interneto veikla. Net ir mažiau kenksmingi virusai gali labai sutrikdyti sistemos veiklą, išeikvoti kompiuterio atmintį ir dažnai sukelti jo gedimus.

Kaip atpažinti tokias kenkėjiškas programas?

Tai, kad kompiuteryje yra virusas, gali išduoti įvairūs ženklai. Vienas iš tokių – iššokantys langai, skatinantys apsilankyti neįprastose svetainėse arba atsisiųsti antivirusinę ar kitą programinę įrangą. Taip pat gali atsirasti pagrindinio naršyklės puslapio pakeitimai, kurių nepavyksta nustatyti iš naujo. Dar keletas kompiuterio virusus išduodančių ženklų: į el. pašto paskyrą masiškai siunčiami laiškai, dažni sistemos gedimai, be aiškios priežasties sulėtėjęs įrenginio veikimas, neįprastos programos ar veikla.

Kaip apsisaugoti nuo virusų?

Yra daug būdų, kaip apsisaugoti nuo tokių kenkėjiškų programų, o vienas iš pirmųjų – naudoti patikimą antivirusinę programinę įrangą ir reguliariai ją atnaujinti. Taip pat derėtų nespausti bet kokių iššokančių skelbimų, neatidarinėti nežinomų el. laiškų priedų, nesilankyti neaiškiose svetainėse. Labai svarbu visada nuskenuoti failus, kurie atsisiunčiami naudojant jų bendrinimo programas. Turintiems interneto svetainę rekomenduojama naudoti specialų saugumo įrankį, kuris leidžia apsisaugoti nuo tokių kibernetinių grėsmių kaip virusai, atakos ir įsilaužimai. Jis kasdien skenuoja svetainę, fiksuoja visus joje atliekamus įtartinus veiksmus, nustato saugumo spragas ir kitas rizikas.

Domina toks saugumo įrankis? Jis gali būti užsakomas ten pat, kur ir spartus hostingas, reikalingas sklandžiam svetainės veikimui. Pradėkite naudotis aukštos kokybės paslaugomis iš vienų patikimų rankų. Platus hostingo planų ir saugumo įrankio paketų pasirinkimas leidžia rasti sau tinkamiausią variantą. Nesate tikri dėl pasirinkimo? Tuomet susisiekite ir pasikonsultuokite su profesionalais. Jie atsižvelgs į jūsų poreikius ir pateiks geriausiai juos atitinkantį pasiūlymą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite