„ART‘U (MENAS MIESTE – MIESTAS MENE)“ ZARASUOSE

0
28
DSC0046

Sausio 7 d. Zarasų viešosios bibliotekos I a. galerijoje atidaryta Utenoje vykusio regioninio projekto „ART‘U (Menas mieste – miestas mene)“, kuriame dalyvavo 20 profesionalių dailininkų iš Utenos, Anykščių, Zarasų, Molėtų, Ignalinos rajonų, darbų paroda. Parodos atidaryme dalyvavo dailininkės Nijolė Trinkūnienė (Ignalina), Aurelija Kairytė Smolianskienė (Utena), Jolanta Žalanienė (Molėtai) ir Olga Meškuotienė (Utena).

Projekto kuratorė Regina Skomskienė papasakojo apie šio projekto idėją. Paroda sukurta Utenoje, savaitę vykusio plenero metu. Ji buvo skirta Utenos jubiliejinei miesto šventei, minint miesto 760 jubiliejų. Visą savaitę uteniškiai galėjo matyti mieste tapančius dailininkus. Plenero dalyviai buvo apgyvendinti Sudeikiuose ant Alaušo ežero kranto, nuostabios gamtos apsuptyje. Plenere dalyvavo dusetiškiai Romualdas Pučekas ir Algirdas Gaižauskas (Zarasų r.). Pasak plenero kuratorės, plenerą kūrė kartu su „VšĮ „Sankt Peterburgo–Varšuvos senasis traktas“. Projektą finansavo Kultūros taryba ir Utenos rajono savivaldybė. Visų tokio bendro darbo ir idėjų išpildymo metu atsirado nuostabūs darbai, kuriuose įamžinti Utenos miesto kraštovaizdžiai, architektūra, kultūros paveldo objektai, iki šiol išlikę senosios Utenos fragmentai ir naujai sukurtos erdvės. Dailininkai po vieną darbą dovanojo Utenos miestui ir tie darbai vėliau liks Utenos kraštotyros muziejuje, tačiau kol kas ši paroda yra keliaujanti. Ji jau buvo eksponuojama Utenos bibliotekoje, Utenos kameriniame teatre, Anykščių bibliotekoje, Ignalinos krašto muziejuje, dabar pasiekė Zarasus, o toliau keliaus į Lietuvos Respublikos Seimą.

Pasiteiravus kas įsiminė šiame plenere, dailininkai džiaugėsi, kad pažino Uteną iš vidaus, nes vyko daug edukacinių programų, susipažino su senuoju pašto keliu- traktu, Utenos muziejumi, tautodailininkų centru „Svirnas“, kur vyko edukacinė programa su garsia tautodailininke Odeta Bražėniene, Juknėnuose susipažino su A. M. Miškinių sodyba.

Parodos atidaryme dalyvavusios dailininkės dėkojo už galimybę iš arčiau pabendrauti, pasidalinti patirtimi ir pasibūti kartu su kitais dailininkais, pasižiūrėti į kitus menininkus iš šalies. Dailininkė Jolanta Žalienė (Molėtai) po apsilankymo A. ir M. Miškinių sodyboje, įkvėpta poeto Antano Miškinio poezijos, sukūrė paveikslą „Žvaigždė vakarė“, o renginyje padeklamavo poetų A. Miškinio ir A. Jakšto eilėraščius.

Į parodos atidarymą atvykus Utenos raj. savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė dėkojo visiems plenero dalyviams ir bibliotekos darbuotojoms už svetingumą, šiltą priėmimą.

Paroda bus eksponuojama iki vasario 16 dienos.

Saulė Pelekienė,

Viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukos Darios Kravtsovos

 DSC0003

 DSC0004

 DSC0005

 DSC0007

 DSC0008

 DSC0012

 DSC0015

 DSC0017

 DSC0033

 DSC0038

 DSC0052

 DSC0057

utena 2022 02 16

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite