APSVARSTYTAS DUSETŲ PLĖTROS PLANAS

0
40
mid news zrs 676 IMG 6492 Custom

Šių metų sausio 18 d. Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje vyko susitikimas su Dusetų seniūnijos gyventojais, organizacijų, įmonių atstovais, vadovais, seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais, ūkininkais, verslo, jaunimo atstovais, Tarybos nariais.

Susirinkimo metu buvo aptartos Zarasų rajono savivaldybės 2022-2030 metų strateginio plėtros plano pagrindinės gairės, buvo kviečiama dalintis idėjomis, vizijomis apie Dusetų plėtrą. Dusetų seniūnas Darius Steponavičius pasidžiaugė dėl teigiamų dalykų – didelio Dusetų miesto potencialo augti, ką rodo išpirktas nekilnojamas turtas, 2-3 kartus pagausėjo gyventojų skaičius šiltuoju metų laiku, didėja turistų srautai. Seniūnas akcentavo pagrindines problemas – būtina plėtoti vandens ir nuotekų tinklus, tęsti kelių ir šaligatvių, P. Širvio parko takų ir mažosios architektūros renovaciją, atnaujinti apšvietimų tinklus. Numatoma plėsti kapines, įrengiant jose ir kolumbariumą. Taip pat planuojami K. Būgos gimnazijos prieigų ir stadiono tvarkymo darbai. Dusetoms taip reikalingam kempingui taip pat numatyta vieta – prie autobusų stoties. Viena iš seniūno pasiūlytų patrauklių vizijų – dviračių takas, kuriuo būtų galima pasiekti Antazavę, Vasaknas.

Visiškai neišnaudota turima Sartų pakrantė, tad čia yra didžiausios galimybės plėtrai ir ta linkme jau pajudėta – pradėta ir tęsiama tribūnos rekonstrukcija, asfaltuojami takai, įrengiamas apšvietimas, bus išvalytos ir atnaujintos maudyklos. Prie tribūnos galėtų įsirengti puiki vasaros kavinė, sutrauksianti daug poilsiautojų ir vietos gyventojų. Maitinimo paslaugų ir apgyvendinimo trūkumas mūsų krašte – ypatingai aktualus, tačiau nusimato teigiamų pokyčių ir čia. Vykdant akvatorijos plėtrą, pradėta prieplaukos statyba valtims ir jachtoms. O jų tikrai bus, nes net 11 km. ilgio vandens trasa iki Kriaunų – labai patraukli buriuotojams.

Apie asociacijos „Dusetų jachtklubas“ projektą papasakojo kreiserinio buriavimo mokyklos vadovas Arūnas Kavaliauskas. Jis subūrė grupę entuziastų, norinčių išmokti buriuoti. A. Kavaliauskas atkreipė dėmesį ir į pagrindinę neformalaus vaikų švietimo programos problemą – vaikų pavėžėjimą į užsiėmimus, nes mokyklinių autobusų grafikai tam visiškai nepritaikyti. Beje, apie sudėtingą susisiekimą rajono ribose susitikimo metu kalbėta daug. Panaikintas taip reikalingas, ypač neįgaliesiems, socialinis taksi. Zarasų autobusų parkas yra labai prastos būklės, kaip ir keliai tarp seniūnijų, tad šioje sferoje būtini kardinalūs pokyčiai.

 Pagrindinis susirinkimo svečias buvo Vilniaus verslo konsultacinio centro vadovas, Zarasų rajono savivaldybės plėtros plano rengėjas Romualdas Stankaitis. Jis kvietė gyventojus išsakyti rūpimas problemas, teikti konkrečius pasiūlymus. Išrinkus veiksmingiausias priemones, jos bus įrašytos į strateginį planą, kurį tvirtins Zarasų rajono savivaldybės taryba. Anot R. Stankaičio, šis susirinkimas buvo skirtas išanalizuoti esamą situaciją, antrasis susirinkimas turėtų įvykti po mėnesio ir jo metu jau bus dėliojamas konkretus veiksmų planas.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir plėtros skyriaus vedėja Ramunė Šileikienė supažindino su 2015-2021 metų biudžeto išlaidomis ir projektais. Iš 42 milijonų eurų, skirtų viso rajono infrastruktūrai, Dusetoms per minėtą laikotarpį teko 1 032 000 eurų. Iš šių kuklių lėšų įvykdyti tik keli projektai – prieplaukos teritorijos pirminis sutvarkymas, pradėtas kurti vasaros stovyklų centras K. Būgos gimnazijoje, įpusėta vandentvarka, renovuota seniūnija ir Dusetų ambulatorija, rekonstruota varpinė, pradėtas rengti Dusetų miesto bendrasis planas. Nedaug buvo suplanuota, nedaug ir padaryta. Tačiau yra nemažai galimybių pačioms bendruomenėms vykdyti įvairius projektus ir jos tą sėkmingai daro. Kūrybingi, darbštūs žmonės taip pat imasi veiklos, kuria smulkų ir vidutinį verslą. Tam yra skiriamos lėšos ir iš Zarasų rajono savivaldybės biudžeto.

Jaunimo atstovai Martynas Girčys, Marius Lucka akcentavo tiek neigiamas gyvenimo provincijoje problemas – darbo vietų trūkumą, ypač jaunoms šeimoms, dideles būsto kainas, pramogų stoką, tiek teigiamus dalykus – galimybę gyventi ir dirbti nuotoliniu būdu gražioje, saugioje aplinkoje.

Zarasų r. savivaldybės Tarybos naryio Aurelijaus Banio nuomone, Dusetos, o ir visa rajono periferija yra labai nuskriausta – jos daug metų nesulaukia nei tinkamo dėmesio, nei normalaus finansavimo. Trūksta tiek komunikacijos, tiek noro kartu spręsti susidariusias problemas.

Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka pirmininkė Aldona Žiliukienė taip pat pasigedo reikalingos informacijos gyventojams įvairiose srityse, ypač vandens ir nuotekų infrastruktūroje. Bendruomenės vardu ji įteikė pasiūlymą dėl kurortinės teritorijos miestelio statuso Dusetoms suteikimo. Šis pasiūlymas, tikimasi, bus svarstomas Zarasų r. savivaldybės Taryboje, kaip ir TIC padalinio įsteigimo kurortinio sezono metu Dusetose.

Zarasų-Visagino regiono vietos veiklos grupės pirmininkas Arvydas Veikšra pristatė startavusią „Pažangaus kaimo“ idėją. Kaip puikų pavyzdį jis pateikė Antalieptę – Inovacijų slėnyje vykdomos įvairios kūrybinės ir verslo iniciatyvos, sutraukia žmones iš Lietuvos ir užsienio, ten verda gyvenimas visais metų laikais. A. Veikšra priminė sėkmingus bendruomenių projektus ir Dusetų seniūnijoje, kuriuos ženkliai investuoja VVG – Vaikų dienos centras, laidojimo namai, bendruomenės reikmėms pritaikyti pastatai ir kt. Viena iš paskutinių gerųjų naujienų – tarptautiniame konkurse „Latgalos ir Utenos pasienio regionų vietinis produktas“, kaip geriausias vietinis tradicinis produktas apdovanota UAB „Vasaknos“ gaminama „Marinuota seliava“, o MB „Vaitukaičiai“ medaus produktas „Jėga“ pelnė geriausio inovatyvaus vietinio produkto vardą. A. Veikšros nuomone, kaimiškose vietovėse svarbu yra viskas – saugi aplinka, sveikatos apsauga, švietimas, kultūras, pramogos, o infrastruktūros turi generuoti pajamas.

Susirinkime nuomones, pastabas ir lūkesčius išsakė Dusetų Švč. Trejybės bažnyčios parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas, Dusetų K. Būgos gimnazijos direktorė Dalia Deinienė, Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos vadovas Saulius Mažiulis, UAB „Vigotema“ darbų vadovas Danius Stankūnas. Kalbėjusiųjų nuomone, problemų yra  daug, bet suvienijus pajėgas jos gali būti išspręstos. Apjungus ir kaimynines savivaldybes, galima žymiai efektyviau vykdyti veiklas, gaunant finansavimą iš Europos sąjungos. Visi kalbėjusieji pabrėžė, kad vienas lauke – ne karys, būtina vienybė ir žiūrėjimas viena kryptimi.

Vilija Visockienė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite