PRASMINGOS PAMOKOS

0
55
1 DSC05375

Lietingą ir ne itin pavasarišką dieną Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos 3b klasės mokiniams praskaidrino apsilankymas Utenos rajone, Juknėnų kaime esančioje Antano ir Motiejaus Miškinių literatūrinėje-etnografinėje sodyboje. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse dalyvavome netradicinėse literatūros pamokose: iš arčiau susipažinome su Juknėnų kaime gimusių Antano Miškinio (poeto neoromantiko, vertėjo, prozininko, publicisto, rezistento) bei jo brolio Motiejaus Miškinio (literatūrologo, vertėjo) biografijomis, veikla, vaikystės aplinka, apžvelgėme Lietuvos neoromantikų kūrybą.

Visas šias įdomybes atskleidė šaunioji muziejininkė Rimanta Gaidienė. Apžiūrėjome Miškinių šeimos nuotraukas, knygas, buities daiktus, baldus. Vienas tokių – tai išlikęs autentiškas Motiejaus Miškinio stalas, prie kurio palinkęs naktimis versdavo žymių autorių kūrinius, taip finansiškai padėdamas visai šeimai.

Vienoje sodybos klėties dalyje įrengta memorialinė Antano ir Motiejaus Miškinių ekspozicija. Yra daug įdomių nuotraukų, dokumentų kopijų, asmeninių daiktų. Kitoje pastato dalyje edukacinė klasė – čia galima pajusti XIX a. pabaigos daraktorinės mokyklos dvasią, patiems pamėginti rašyti žąsies plunksna.

Šiose literatūros pamokose sužinojome daug įdomių faktų apie Miškinių šeimą, sudėtingą ir skaudų šiai šeimai laikmetį, šio krašto papročius, apžiūrinėdami namų apyvokos daiktus, darbo įrankius prisiminėme senuosius papročius. Buvo įdomu išgirsti istorijas apie kieme esančias medines skulptūras, prisiminti kitus šio krašto poetus. Čia turėjome veiklos ir mes, gimnazistai: grupėse interpretavome ir deklamavome A.Miškinio kūrybą, norintieji skaitė poeto eiles kieme, šalia stogastulpių. Apsilankymą pagyvino ir diskusijos apie kūrybą gardžiuojantis mėtų arbata. Buvome pakviesti dar ne kartą čia apsilankyti, išgirsti naujų istorijų, pasimėgauti sodybą supančia gamtos ramuma ar dalyvauti nuo 2003 m. kasmet sodyboje vykstančioje Antano Miškinio literatūrinės premijos įteikimo šventėje, kituose renginiuose.

Už šias prasmingas literatūros pamokas dėkojame muziejininkei Rimantai Gaidienei (beje, baigusiai mūsų mokyklą, tad dovanojome jai gimnazijos 100-mečiui skirtą knygą) bei  lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Gitanai Kavaliauskaitei, už galimybę nuvykti į Juknėnus – Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktoriui Rimantui Bikulčiui, o saugią kelionę – vairuotojui Leonui Stasiškiui.

Silvija Černiauskaitė

Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos 3b kl. gimnazistė

Nuotraukos Gitanos Kavaliauskaitės

1 DSC05123

1 DSC05214

1 DSC05321

1 DSC05322

1 DSC05331

1 DSC05346

1 DSC05372

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite