ELEKTROMOBILIŲ PROVERŽIUI SKATINTI – 50 MLN. EURŲ

0
58
auto

Birželio 2 d., startuoja kvietimas fiziniams ir juridiniams asmenims teikti paraiškas kompensacijoms už įsigytus elektromobilius gauti. Tam iš Modernizavimo fondo iki 2026 m. skirta 50 mln. eurų. Tai elektromobilių skaičių Lietuvoje padidins beveik 3 kartus.

„Nenutrūkstamas finansavimas net keletui metų į priekį užtikrins nuoseklų elektromobilių skaičiaus augimą Lietuvoje. Investavus Modernizavimo fondo lėšas Lietuvoje papildomai bus įsigyta apie 14 tūkst. elektromobilių. Tikimės, kad šia finansine paskata tvaresniam transportui įsigyti ir toliau aktyviai naudosis ne tik gyventojai, bet ir vis daugiau įmonių“, – sako Aplinkos projektų valdymo agentūros Modernizavimo fondo projektų grupės vadovė Agnė Markauskienė.

Lietuva pirmauja tarp Baltijos valstybių net tik tuo, kad jau trečius metus iš eilės tęsia finansines paskatos priemones įsigyjantiems elektromobilius, bet taip pat pagal įregistruotų elektromobilių skaičių ir gyventojų planus persėsti prie elektromobilių vairo. Europos investicijų banko apklausos apie klimato kaitą rezultatai, paskelbti 2022 m. pradžioje, rodo, kad net 32 proc. lietuvių rinktųsi elektrinį automobilį (Latvių – 22 proc., estų – 18 proc.).

Gyventojams už įsigytus elektromobilius numatyta skirti 35 mln. eurų. Tikimasi, kad tai leis elektromobilių skaičių Lietuvoje padidinti apie 10 tūkst. Pateikusiam prašymą pareiškėjui bus skiriama 2,5 tūkst. eurų išmoka už įsigytą naudotą (ne senesnį kaip 4 metų) elektromobilį arba 5 tūkst. eurų kompensacija – už naują (iki 6 mėn.).

Juridiniams asmenims už įsigytus elektromobilius iš viso numatyta skirti 15 mln. eurų. Jų pakaks finansuoti 3 750 elektromobilių. Įmonei ar fiziniam asmeniui, kuris įsigis elektromobilį ūkinei/komercinei veiklai bus skiriama 4 tūkst. eurų išmoka už įsigytą naują (iki 6 mėn.) elektromobilį.

Iki šiol kompensacinės išmokos už įsigytus elektromobilius buvo skirtos daugiau kaip 2,5 tūkst gyventojų. Dar apie 1 tūkst. elektromobilių įsigijo juridiniai asmenys. Gegužės 1 d. duomenimis Lietuvoje iš viso registruota 5 783 vnt. grynųjų elektromobilių.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite