KUR TAS DULKĖTAS TRAUKINYS…

0
53
Plak bizel14

Tai frazė iš visiems gerai žinomos dainos apie tremtį. Birželio 14-oji ir 15-oji – Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos. Toli, oi, toli nugabeno gyvuliniai vagonai iš Lietuvos mūsų tėvynainius – į amžino įšalo žemę, į vargą ir sunkius išbandymus: šaltį, badą, nepakeliamai sunkų darbą ir gimtinės ilgesį…

Būtent birželio 14 dieną 1941 m. Sovietų Sąjunga pradėjo masinį Lietuvos gyventojų trėmimą. Iš viso išvežta apie 131600 žmonių. Buvo ištremta daug to meto politikų, mokytojų, dvasininkų, visuomenės veikėjų, ūkininkų. Tremtis palietė dažnas šeimas, kurioms teko patirti sunkius išbandymus ir artimųjų netektis. Prieš 81 metus prasidėję lietuvių trėmimai jau praeityje, tačiau negalima pamiršti kraštiečių skaudžių išgyvenimų ir pastangų išlikti, susikurti bent kažkokį gyvenimą atšiauriame krašte.

                                                                                                                             

Birželio 14 d. (antradienį) Zarasuose vyks Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimas, skirtas tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti. Prisiminsime ir pagerbsime masinio nekaltų žmonių trėmimo, sovietinio genocido ir teroro aukas, pabendrausime su gyvais tų žiaurių dienų liudininkais. Nuoširdžiai kviečiame buvusius tremtinius, rezistentus, jų artimuosius ir visus, kam svarbi mūsų krašto istorija, brangi atmintis, į renginius, skirtus tremtiniams pagerbti ir bendrystėje pamąstyti apie jų likimus. 12 val. dalyvausime šv. Mišiose Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Po jų Tylos minute-pilietine akcija pagerbsime nekaltas okupacijų aukas prie Tremtinių kryžiaus Zarasų bažnyčios  šventoriuje. 13 val. Zarasų krašto muziejuje kviečiame pasižiūrėti literatūrinės-muzikinės kompozicijos ,,Birželio ankstų rytą…“ (režisierė Gražina Karlaitė), pasiklausyti tremtinio istorijos mokytojo Romo Karlos minčių, drauge su Zarasų kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansambliu ,,Čiūta“ (vadovė Diana Skvarčinskaitė) padainuoti lietuviškų dainų. Gedulo ir vilties dienos proga bus pristatyta tremtinės dailininkės Genovaitės Kindurytės-Belžakienės tapybos darbų paroda iš muziejaus fondų.

Renginys ir muziejaus ekspozicijų bei parodų lankymas birželio 14 d. nuo 9.00 val. iki 18.00 val. nemokami.

Renginiuose bus filmuojama ir fotografuojama.

Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius).

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite