KADA VAIKAMS PRIREIKIA ORTOPEDINIŲ BATUKŲ?

0
31
image 5ca5f7fd63853 MIKI 1CH max 650x600 cr 400x330

Vaikui pirmieji batukai, skirti ortopedinėms problemoms spręsti jau gali būti reikalingi tada, kai jo pėda yra pernelyg plati, arba jei jam nustatytas plokščiapėdiškumas. Tokius batukus gydytojai pataria avėti ir tiems vaikams, kurie turi antsvorį arba yra nusilpusi jo kojų raiščių ir raumenų sistema. Taip pat toks apavas praverčia tada, jei vaikui dėl ligos teko ilgą laiką praleisti lovoje.

Kodėl prieš perkant mažyliui ortopedinius batukus būtina pasitarti su gydytoju?

Dažniausiai tėvai skuba mažyliui nupirkti ortopedinę avalynę vien todėl, kad jiems atrodo, jog taip vaikui bus sveikiau. Deja, tokia jų nuomonė gali būti klaidinga, nes, vaikui vystantis, kartu natūraliai formuojasi ir jo pėda, todėl nevertėtų jai trukdyti tai daryti, nes ortopediniai įdėklai galėtų ir pakenkti. Todėl patiems tėvams nereikėtų savo nuožiūra imtis spręsti to, kas priklauso medikams. Jei jiems kartais kiltų kokių nors įtarimų dėl galimos ligos, tada verta kreiptis į specialistą, savo srities žinovą – ortopedą.

Kada mažyliams skiriama ortopedinė avalynė?        

Ortopedinė avalynė mažyliams dažniausiai skiriama tada, kai jie greitai pavargsta, vengia pasivaikščiojimų, bėgiojimo lauke kartu su bendraamžiais, kai skundžiasi pėdų skausmais, kai pėdos ima krypti į vidų arba išorėn, kai vaikas ima šleivoti. Tai gali būti plokščiapėdystės simptomai. Tada ortopedas ir nustato, jog vaikui tikrai reikia ortopedinės avalynės.

Kokius pokyčius sveikatai nulemia ortopediniai batukai?

Jei vaikui ima vystytis šleiva pėda, tada jam į pagalbą ateina specialūs batukai, kurių galiukai nugręžti išorėn. Tada kojos nykštys stumiamas išorėn, jam neleidžiama krypti į vidaus pusę, o kietas užkulnis neleidžia kulnui krypti į vidaus pusę. O kai gydoma pilnapadystė, tada ortopedinė avalynė palaiko taisyklingą pėdos skliautą ir apsaugo kojos raumenis nuo perkrovimo, todėl vaiko nebekamuoja pėdos skausmai. Šiaip yra žinoma, jog vaiko pėdos skliautai galutinai susiformuoja šeštaisiais arba septintaisiais jo gyvenimo metais, vis dėlto nuo pat jo pirmųjų žingsnių dienos nepakenktų atidžiai stebėti vaiko pėdų vystymosi raidą, kad prireikus būtų galima laiku suspėti jam į pagalbą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite