SUVIEKUI 500

0
23
1

Liepos 30 dieną nuo pat ryto Suvieke buvo jaučiamas šurmulys. O kaip gi kitaip, juk didžiulė šventė – Suviekui 500 metų! 

Rašytiniuose šaltiniuose 1522 metais minima medinė Suvieko bažnyčia, kurios vietoje dabar pastatyta atminimo lenta. Liepos 30-ąją 500 metų sukakčiai paminėti pasirinkome neatsitiktinai. Jau 24 kartą liepos pabaigoje vyksta tradicinė kaimo šventė, tad suviekiečiai jau įpratę susiburti tokiu metu. 

Šventė prasidėjo dviračių žygiu „25 km istorijos“. Žygeiviai susirinko iš visų kraštų, jų buvo net 46! Visi dalyvavę žygyje dėkingi gidams Ramūnui Keršiui ir Evaldui Dumbravui už įdomų pasakojimą, skanų plovą ir arbatą.

         

Vėliau visi rinkosi prie Suvieko daugiafunkcinio centro, kur buvo atidengtas atminimo akmuo „Suviekui 500“. Ši misija buvo patikėta vyriausiam seniūnijos gyventojui, artėjančiam prie savo 95-mečio, Vilhelmui Guogiui. Visus sveikino seniūnas, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gediminas Gaidamavičius. Skambėjo suviekietės Apolonijos Ledzinskienės sukurta „Odė Suviekui“, kurią paskaitė Laima Daininė. Seniūnijos patalpose suviekiečiai ir svečiai aplankė Vitalio Vošterio fotografijų, kuriose įamžinti Suvieko krašto žmonės, parodą „Po dangum“, lankėsi muziejuje, įkurtame buvusio istorijos mokytojo Juozo Kaladinsko.

         

Vėliau rinkomės Suvieko parko vasaros estradoje. Po seniūno Gintauto Altano, bendruomenės pirmininkės Daivos Svidinskienės, svečių Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Gedimino Gaidamavičiaus ir „Zarasų krašto“ redaktorės, Savivaldybės tarybos narės Olgos Raugienės sveikinimų visus ledais vaišino verslininkas Rimvydas Podolskis, linksmino Suvieko kapela „Cinkelis“, o Edmundo Kučinsko dainos kėlė visus iš vietos ir kvietė šokiui.

         

Šventė tęsėsi bendruomenės namų kiemelyje. Čia, griežiant Samanių kaimo kapelai, Šaulių sąjungos atstovai pasitiko visus su „šauliška“ koše. O pasistiprinus ir vėl linksmybės, nes scenoje jau „stygas derino“ dainininkas Justinas Lapatinskas.

         

Už smagią šventę dėkingi rėmėjams verslininkams V. ir A. Baliams, A. Žuliui, ūkininkams I. ir M. Mikutavičiams, Zarasų automobilių sporto klubo „Akseleratorius“ prezidentui A. Petkevičiui, Zarasų rajono savivaldybės administracijai, Zarasų kultūros centrui ir visiems prisidėjusiems prie šventės organizavimo, dalyvavusiems joje.

         

Fejerverkams kylant į dangų manau ne vienas mintyse kartojo A. Ledzinskienės odės žodžius: „O Suvieke, pakilk iš sunykimo pelenų ir vėl gyvuoki šimtmečius“.

         

Liepos 31-ąją Suvieko šv. Onos koplyčioje vyko šv. Onos atlaidai. Mišios buvo aukojamos už gyvenusius ir gyvenančius Suvieke. Po šv. Mišių palaimintas atminimo akmuo.

Seniūnijos informacija

2

3

4

5

6

7

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite