PAREIŠKIMAS

0
24
opinion poll g54e232c9b 1280

Gerbiami tarybos nariai ir rajono vadovai. Esu Zarasų rajono Tarybos narys jau ne pirmą kadenciją, taigi norėčiau pasidalinti savo įžvalgomis. 

Kaip žinia, mūsų tarybos darbą reguliuoja Zarasų raj. savivaldybės tarybos veiklos reglamentas. Bet ar jis sudaro tinkamas sąlygas tarybos nariams efektyviai tarnauti rajono žmonėms? 

Pasvarstykime. Pagal reglamentą posėdžio darbotvarkė skelbiama ne vėliau nei 3 d.d. Iki posėdžio pradžios. Po to vyksta komiteto posėdžiai ir laiko pasiruošti lieka labai mažai, o mero raginimai viską spręsti dirbant komitetuose ne visada turi pagrindo. Žinoma, žmogus, nesusidūręs su savivaldybės tarybos darbu, galėtų pasakyti, kad galima aiškintis ir teikti pasiūlymus betarpiškai per tarybos posėdžius. Deja, deja. Vienas tarybos narys svarstomu klausimu gali užduoti klausimą pranešėjui ne daugiau nei du kartus. O pasisakyti minėta tema – tik kartą iki 3 min. Taigi, visapusiškai išnagrinėti medžiagą galimybės labai ribotos, tiesa? Tūlas pilietis pasakytų, kad jei nebūtų apribojimo, turbūt neužtektų ir visos dienos visiems klausimams išspręsti. 

Taip nėra. Tarybos posėdis paprastai trunka nuo dviejų iki keturių valandų. Akivaizdu, kad dirbama ne pilną darbo dieną. Tarybos senbuviai gerai prisimena, kad prieš 10 ir daugiau metų pasisakymo laikas ir skaičius nebūdavo griežtai ribojami. Viena tarybos narė, kurios pavardės neminėsiu, šnekėdavo net po 15-20 min. Ir nieko, visi klausimai būdavo išsprendžiami ir dirbti netekdavo po dvi dienas iš eilės. 

Todėl darau išvadą, kad nereikia riboti nei klausimų, nei pasisakymų skaičiaus. Nors tai užtruktų ilgiau, tai padėtų geriau išspręsti svarstomą medžiagą. Manau, kad tai užimtų tik kokia valanda ilgiau, nes ilgesnes diskusijas sukeltų tik du ar trys klausimai. Betgi to nėra ir greitai nebus, nes valdantiesiems palankiau laikyti tarybos narius suvaržytus. 

Dar šiek tiek apie tarybos sudėtį. Tie, kurie nėra valdančiųjų stovykloje, lieka tarsi nuošalyje. Jei neklystu, per šią kadenciją matyt nė vienas opozicijos pasiūlymas nebuvo priimtas. O kartais tekdavo net reikalauti, kad būtų balsuojama dėl vieno ar kito pasiūlymo. 

Pabaigai norėčiau pasakyti, kad valdančiojoje daugumoje yra 13-14 tarybos narių. Tai atrodo kaip nemažas skaičius, kad būtų galima objektyviai spręsti įvairias problemas. Bet įvertinkime kokybinę šios grupės sudėtį: bent 5-6 nariai yra priklausomi nuo savivaldybės vadovų “malonės”. Todėl, kad jie yra arba biudžetinių įstaigų darbuotojai, arba jų artimi žmonės dirba biudžetinėse įstaigose ir pan. Taigi, net ir turėdami gerų pasiūlymų jie negali už juos pakovoti, nes kaipgi čia priešgyniausi viršininkui. O kita dalis iš jų yra tiesiog pasyvūs ir nedalyvauja klausimų sprendime. 

Taigi, mano išvada yra tokia: rajono valdyme iš tiesų dalyvauja 4-5 žmonės. Ar to pakanka? O gal geriau būtų sudaryti sąlygas visiems aktyviai ir produktyviai dirbti, jeigu jau mus išrinko rajono gyventojai? 

Ignas Zavadskas 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite