APIE REGIONŲ SAVARANKIŠKUMĄ IR PASITIKĖJIMĄ SAVIVALDA

0
27
mid news zrs 386 298950374 802667137752133 4590212527953394995 n

Rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas ketvirtadienį dalyvavo kasmetiniame Regionų forume. Jame išsamiai buvo aptarti svarbiausi, aktualiausi regionų politikos ir savivaldos plėtros klausimai. Šio tradicinio renginio dalyviai buvo susirinkę Lietuvos Respublikos Prezidento rūmuose.

Dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Forume Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda paragino centrinės valdžios atstovus labiau pasitikėti savivalda ir didinti jos savarankiškumą. Šalies vadovas kalbėjo, kad per pastaruosius metus savivalda įrodė, kad yra stipri, atspari ir verta pasitikėjimo. Todėl pakanka ieškoti pateisinimų ilgametei centralizavimo politikai. Ją turi keisti strategija, orientuota į savivaldybių savarankiškumo didinimą.

Prezidentas priminė, jog esminis žingsnis buvo žengtas prieš dvejus metus, kai Regionų forume parlamentinių partijų lyderiai pasirašė memorandumą dėl savivaldos savarankiškumo didinimo. Viena svarbiausių šio dokumento nuostatų – įsipareigojimas leisti regionams lanksčiau skolintis ir finansuoti Europos Sąjungos projektus, skirtus regionų plėtrai.

„Konstitucinio įstatymo pataisą dėl galimybės savivaldybėms daugiau skolintis investiciniams projektams, ypač orientuotiems į efektyvesnę energetiką, pateikiau Seimui dar pernai gruodį. Vyriausybė tik šio forumo išvakarėse priėmė palankią išvadą šiam projektui, tačiau paraleliai rengia atskirą įstatymo variantą. Iš tiesų, nesvarbu, kas bus įstatymo autorius, svarbu, kad tokio įstatymo savivaldybės laukia jau daug metų, o pažadas, partijų duotas prieš dvejus metus, turi būti įgyvendintas“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentas priminė, jog laikas bėga: tam, kad konstitucinio įstatymo pataisa įsigaliotų nuo kitų metų pradžios, Seime ją reikės priimti per tris mėnesius.

Šalies vadovo teigimu, šį poreikį reikėtų įvertinti taip pat ir aukštos infliacijos kontekste. Būtent dabar yra metas vykdyti proaktyvią ir išmintingą ekonominę politiką. Be aktyvaus savivaldybių įsitraukimo sunku įsivaizduoti investicijų ir produktyvumo skatinimą visos valstybės mastu. Juolab, kad savivaldybės šiandien susiduria su rimtais iššūkiais dėl brangstančių projektų, o nacionalinė valdžia jiems negali tiesiogiai padėti. Regionų gyventojams reikalingi projektai negali sustoti – jie turi būti įgyvendinti, savivaldai suteikiant daugiau finansinio savarankiškumo.

Prezidentas atkreipė forumo dalyvių dėmesį į tai, kad Lietuvos savivaldybėse turi daugiau ir sparčiau investuoti į atsinaujinančios energijos šaltinius, skatinti energijos taupymo sprendimus, kurti energetines bendrijas. Be to, privalo ryžtingiau mažinti regioninius skirtumus ir užimtumo srityje.

Buvo akcentuota ir švietimo svarba. Prezidento žodžiais, ilgą laiką stebimi žemėjantys Lietuvos moksleivių pasiekimai nenuteikia optimistiškai. Daugelyje mokyklų vis labiau trūksta mokytojų ir vadovų. Ne vienerius metus tęsiasi nesutarimai dėl mokyklų tinklo pertvarkos.

„Savivaldybėms ir bendruomenėms vis daugiau klausimų kelia ministerijos pasirengimas išklausyti argumentus prieš priimant sprendimus dėl konkrečių mokyklų likimo. Ne vien kaimų ir miestelių ateitis, bet ir dalies vaikų gerovė kartais pernelyg lengva ranka aukojama abstraktiems principams. Pasigendu ilgalaikės tvarios strategijos ir į ateitį orientuotų sprendimų, susietų su regionų stiprinimo ir plėtros vizija“, – sakė Prezidentas.

Panašią situaciją, pasak šalies vadovo, stebime ir vykdant sveikatos apsaugos reformą. Savivaldybėms vis dar trūksta aiškumo dėl reformos įgyvendinimo mechanizmų. Susiklostė situacija, kai Vyriausybė, planuodama plėsti ambulatorines paslaugas ir taip mažinti hospitalizaciją, neparengė nei naujo ambulatorinių paslaugų finansavimo modelio, nei specialistų pritraukimo į regionus programos.

„Bendradarbiavimo sutartimis pagrįstas sveikatos priežiūros paslaugų teikimas nepasidarė aiškesnis. Nesuprantama, kodėl pavėžėjimą sveikatos paslaugoms reikia dvejus metus „pilotuoti“, o ne imti ir jį užtikrinti nieko nelaukiant – juk kalbame apie žmogaus sveikatą“, – sakė Prezidentas.

Aktualiai buvo kalbėta ir apie problemas žemės ūkio srityje: nors prieš metus Regionų forume kalbėta apie trumpųjų maisto grandinių galimybes ir jų svarbą regionų gyvybingumui, esminio proveržio čia kol kas pasiekti nepavyko. Trūksta aiškumo ir dėl vandentvarkos problemų, o susisiekimo srityje rimta problema tampa valstybinių kelių nusidėvėjimas.

Pasak Prezidento, ekonomikai kylant, mums vis skaudžiau atsiliepia daugiau nei prieš dešimtmetį priimti sprendimai riboti išlaidas kelių infrastruktūrai. Forume pabrėžta, kad būtina jau nuo 2023 m. imtis didinti finansavimą bent jau kelių palaikymui ir priežiūrai.

Forumas suteikė dar vieną viltį, kad ateityje sparčiai didės regionų savarankiškumas ir spartės savivaldos plėtra. Lietuvos savivaldybių asociacijos išplatintame pareiškime dėkojama Prezidentui už jo ilgametį nuoseklų dėmesį šalies regionams ir savivaldos savarankiškumo stiprinimui.

Parengė Petras Ivanovas, rajono Savivaldybės mero patarėjas

Nuotraukose – Regionų forumo akimirkos.
 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite