TARPTAUTINIO BENDRADARBIAVIMO PAŽINTINIS VIZITAS LODZĖJE (LENKIJA) IR PRAHOJE (ČEKIJA)

0
21
mid news zrs 777 1.1 1

2022 m. rugsėjo 5–10 dienomis Zarasų rajono savivaldybės administracijos ir Zarasų rajono Antazavės socialinių paslaugų centro „Kartų namai“ darbuotojai, kartu su projekto partneriais iš Daugpilio miesto savivaldybės įstaigos „Socialinė tarnyba“, dalyvavo 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos finansuotame pažintiniame vizite Lodzėje (Lenkija) ir Prahoje (Čekija).

Vizitas organizuotas įgyvendinat projektą „Socialinė pažeidžiamų grupių įtrauktis Zarasų – Daugpilio pasienio regione kuriant integruotą socialinės rūpybos tinklą / Vertinami žmonės“ (angliškas pavadinimas – „Social inclusion of vulnerable gruops in Zarasai – Daugavpils cross-border region through development of integrated social care network (Valued people)“, projekto Nr. LLI-550), kurio metu kuriami savarankiško gyvenimo namai Antazavėje, buvusiuose vaikų namuose.

Pažintiniame vizite dalyvavo 11 atstovų iš Zarasų ir Daugpilio. Vizito metu buvo dalinamasi patirtimi bei gerosios praktikos pavyzdžiais senjorų laisvalaikio užimtumo, aktyvinimo, teisinio konsultavimo, pagalbos telefonu, veiklos viešinimo, senyvo amžiaus žmonių su negalia priežiūros klausimais.

Pažintinio vizito metu delegacijos atstovus iš Lietuvos ir Latvijos priėmė ir socialiniais klausimais diskutavo Lodzės miesto (Lenkija) mero pavaduotojas Adam Wieczorek, Lodzės senjorų tarybos narys Marek Sobczyk, Dialogo centro darbuotojai Joanna Podolska ir Justyna Tomaszewska, Lodzės senjorų teisinės pagalbos atstovė Celina Maciejewska, Prahos (Čekija) rotušės Socialinių paslaugų bei Šeimos ir socialinio darbo skyriaus darbuotojai.

Vizito dalyviai taip pristatė savo atstovaujamas institucijas bei situaciją, kas yra nuveikta Zarasuose ir Daugpilyje pagyvenusių žmonių priežiūros, socialinių paslaugų ir globos srityse.

Pažintinio vizito metu Lodzės mieste aplankėme šias įstaigas dirbančias su socialiai remtinais ir senyvo amžiaus asmenimis:

Lodzės miesto rotušė – delegacijos atstovai supažindinti su Lenkijos socialine politika, socialinės paramos formomis ir paramą teikiančiomis įstaigomis; Lodzės miesto senjorų užimtumo centras – susitikome su veiklose dalyvaujančiais senjorais ir centro darbuotojais, kurie pasidalino patirtimi įtraukiant senjorus į centro veiklą, viešinant leidžiamus mėnesinius leidinius, aprodė naujai rekonstruotas erdves patalpas; Sveikų ir aktyvių senjorų centras – socialiai aktyviems ir mėgstantiems bendrus užsiėmimus senjorams šiame centre siūlomos įvairios veiklos, pavyzdžiui, stalo tenisas, užsiėmimai su treniruokliais, kvėpavimo pratimai, mankštos ir pan.; Lodzės miesto administracija – susitikome su Socialinio skyriaus darbuotojais kurie pristatė paramos senjorams formas Lenkijoje; Dialogo centras – dalyvavome parodos „Labai malonu“ atidaryme, o vėliau su centro darbuotojais diskutavome apie senjorams skirtas veiklas centre; Bendruomenės savitarpio pagalbos namai – susitikimo metu buvome supažindinti su teikiamomis teisinėmis konsultacijomis ir senjorų savanoriška veikla padedant sau ir kitam. Ši organizacija veikia savanorystės pagrindu. Savanorystės svarba Lenkijoje dar labiau išauga krizinėmis situacijomis – pandemija, karas, migrantų krizės skatina susimąstyti, kaip net ir iš pirmo žvilgsnio nedidelės pastangos gali prisidėti prie geresnio rytojaus. Ir savanorystė čia siejama ne tik su jaunais žmonėmis, o į neatlygintiną veiklą čia įraukiami ir patys senjorai; Dienos užimtumo centras žmonėms su psichine negalia – darbuotojai papasakojo apie darbo specifiką, o centro lankytojai su dideliu malonumu demonstravo patalpas ir pasakojo apie savo užimtumą visos dienos metu. Taip pat lankėmės Lodzės miesto kurčiųjų asociacijoje. Įstaigos vadovė papasakojo apie kurčiųjų žmonių integravimosi į darbo rinką specifiką. Šio centro darbuotojai atlieka tiesioginius Vyriausybės posėdžių vertimus į gestų kalbą, jie aktyviai reiškiasi socialiniuose tinkluose, taip pagelbėdami kurtiesiems neprarasti ryšio su išore.

Prahoje aplankėme silpnaregių ir aklųjų gyvenimo namus „Palata – silpnaregių namai“ įsikūrusius istoriniame pastate. Įstaigos direktorius papasakojo apie įstaigos finansavimo šaltinius, apie taikomus gydymo metodus ir pacientų laisvalaikį, buvo organizuota ekskursija po įstaigos patalpas. Prahos rotušėje susitikome su Šeimos ir socialinio darbo skyriaus darbuotojais, kurie papasakojo apie socialinį darbą su krizės ištiktais asmenimis, socialiai remtinais, pagyvenusiais žmonėmis, buvome supažindinti su Čekijos šeimos politika ir būsto pritaikymu įvairioms socialinėms grupėms.

Delegacijos atstovai džiaugėsi galėję pamatyti Lodzės ir Prahos miestuose veikiančias socialines įstaigas, susipažinti su jų organizuojamomis veiklomis, išgirsti kaip sprendžiamos įvairios iškylančios problemos, be to, turėjo puikią progą pasidalint turima patirtimi Zarasuose bei Daugpilyje.

Pažintinio vizito metu įgyta patirtis turės įtakos steigiant savarankiško gyvenimo namus Zarasų rajono Antazavės socialinių paslaugų centre „Kartų namai“ bei ateityje inicijuojant panašius projektus.

Detalesnė informacija apie projektą:

https://latlit.eu/social-inclusion-of-vulnerable-groups-in-zarasai-daugavpils-cross-border-region-through-development-of-integrated-social-care-network/#tab-1.

Ši informacija yra parengta naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už informacijos turinį atsako Zarasų rajono savivaldybės administracija. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad ji atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Paveikslėlis19

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite