PROJEKTŲ VALDYMO METODIKOS – KURI JUMS TINKAMIAUSIA?

0
59
pexels cottonbro 7437100

Šiuo metu įvairūs verslai išgyvena itin konkurencingus laikus. Todėl norint veikti sėkmingai ir suburti savo klientų ratą reikia nuolat ieškoti būdų, kaip  išlikti, ką naujo pasiūlyti, kaip organizuoti komandos darbą, kad rezultatai būtų efektyvūs ir tenkinantys. Verta pastebėti, kad apie tai plačiai kalba sparčiai populiarėjančios projektų valdymo metodikos, tokios kaip Scrum, Kanban, Waterfall, Lean.

Ką žinote apie šias projektų valdymo metodikas? Ar galėtumėte vieną iš jų pritaikyti savo versle ir tuomet džiaugtis didesne sėkme? Sužinokite šių metodikų veikimo principus, privalumus bei trūkumus ir atraskite tinkamiausią.

Scrum – orientacija į galimus pokyčius ir sėkmingus rezultatus

Kalbant apie Scrum reikia žinoti, jog tai – Agile metodika, sukurta sudėtingiems projektams ir efektyviam prisitaikymui prie nuolat vykstančių pokyčių. Scrum metodikos pagrindas – glaudus komandos tarpusavio bendradarbiavimas, vykstantis trumpų ciklų, vadinamų sprintais, metu. Sprintai reikalingi tam, kad komandos nariai pasiskirstytų darbus ir atliktų juos kuo veiksmingiau per kuo trumpesnį laiką. Nuosekliai atlikdama tokius trumpus projektus, komanda gali analizuoti savo darbo eigos efektyvumą ir tobulintis, kad pasiektų geriausių rezultatų. Kokie pagrindiniai Scrum metodikos privalumai?

  • Sukuria petys petin dirbančią komandą. Nuolat dalyvaudami sprintuose Scrum komandos nariai dalinasi idėjomis, sprendžia problemas, teikia pasiūlymas. Visa tai padidina bendrystę ir skatina dirbti vieningo tikslo link.
  • Užtikrina galutinį rezultatą. Scrum vykdo griežtus sprintus, turinčius aiškias gaires, todėl galutinis produktas visuomet bus matomas.
  • Padidina efektyvumą. Pagrindinis Scrum tikslas – padidinti komandinio darbo efektyvumą. O tai reiškia, jog yra siekiama, kad kiekvienas surengtas sprintas būtų geresnis, produktyvesnis ir pastūmėtų link sėkmingo galutinio rezultato.

Ar mano vystomam projektui tinka Scrum metodika? Derėtų pastebėti, kad Scrum dažniausiai renkasi tie, kas nori nuosekliai pasiekti tvirtų, matomų rezultatų ir siekia padidinti asmeninį bei komandinį efektyvumą. Žinoma tam, kad komanda ar organizacija galėtų sėkmingai veikti vadovaudamasi Scrum metodika reikia įgauti specialių žinių, kurių suteikia Scrum master mokymai. Tokie mokymai idealiai tinka komandoms, kurios dar mažai žino apie Scrum bei Agile ir kurioms reikia praktinių bei įsimintinų nurodymų.

Kanban – norintiems vizualizuoti ir detalizuoti

Kanban – projektų valdymo metodika, kuri savo veikimo principu yra labai panaši į Scrum sistemą. Pagrindinis skirtumas tarp šių metodikų yra tas, jog Kanban labiau orientuojasi į vaizdinę medžiagą, kurioje būtų galima vizualizuoti tiek procesą, tiek faktines šio proceso užduotis. Svarbiausias šios metodikos elementas – Kanban lenta, kuri gali būti tiek skaitmeninė, tiek fizinė. Naudojant tokią lentą, projekto etapai būna suskirstyti į stulpelius, kuriuose užrašomos numatytos užduotys – laiku neatliktos užduotys kaupiasi kažkuriame stulpelyje ir tokiu būdu galima pastebėti ir daryti išvadas, kurioje stadijoje yra nesklandumų.

Ar mano vystomam projektui tinka Kanban metodika? Derėtų pastebėti, kad Kanban renkasi tie, kuriems svarbu viską vizualizuoti, detalizuoti ir visuomet turėti aiškiai matomą planą. Nenuginčijamas Kanban privalumas yra tas, jog ši metodika padidina projekto skaidrumą, vizualiai paaiškindama, kokias užduotis reikia atlikti. Pasitelkus vaizdines priemones lengviau valdyti išteklių perdavimą ir padidinti efektyvumą. Taip pat verta žinoti, kad Kanban metodika gali būti lengvai derinama su kitomis metodikomis ir yra gan dažnai naudojama kartu su Scrum hibridiniame procese, siekiant maksimaliai efektyvių rezultatų.

Waterfall – mažiems, nuspėjamiems projektams

Waterfall galima apibrėžti, kaip griežčiausią projektų valdymo metodiką, kuri labiausiai tinka mažiems, nuspėjamiems projektams. Waterfall strategijos pagrindas – žingsnis po žingsnio atliekamas komandos darbas, nepaliekantis galimybės grįžti atgal ir beveik neleidžiantis atlikti anksčiau atliktų užduočių pakeitimų ar peržiūrų. Ši projekto metodika kardinaliai skiriasi nuo Scrum sistemos ir yra visiškai nepritaikyta greitam reagavimui į pokyčius. Kokie Waterfall strategijos privalumai?

  • Nustato aiškią kryptį. Didžiausias Waterfall pranašumas yra tas, jog ši metodika nustato aiškią kryptį, kaip komandai pereiti nuo vienos užduoties iki kitos. Tai padeda komandai jaustis užtikrintai, nesiblaškyti ir nesižvalgyti atgal.
  • Supaprastina bendravimą. Vadovaujantis Waterfall strategija kiekvienas komandos narys žino, koks yra galutinis etapo tikslas ir kokį indėlį jis turi įdėti. Tai gerokai supaprastina bendravimą tarp komandos narių, nes visiems yra suteikiamos vienodos sąlygos ir nurodomas aiškus kelias į priekį.
  • Leidžia jaustis saugiems. Naudojantis Waterfall metodika yra aiškiai žinomas konkretus terminas, kada bus pristatytas galutinis projektas. Tokios žinios suteikia saugumo jausmą ir apsaugo nuo nelauktų pokyčių.

Ar mano vystomam projektui tinka Waterfall metodika? Kaip jau minėjome, ši sistema labiausiai tinka mažesniems projektams, kurių rezultatus lengva apibrėžti nuo pat pradžių, nesibaiminant įvyksiančių pokyčių.

Lean – susitelkimas į vertės kūrimą

Į klientus orientuotos projektų valdymo metodikos Lean tikslas – nuolatinis vertės kūrimas.  Kaip to stengiamasi pasiekti? Reikia žinoti, kad vadovaujantis Lean strategija viskas, kas neįtraukta į įmonės vertės kūrimą yra laikoma atliekomis, kurias reikia pašalinti. Paprasčiau tariant, kas uždirba įmonei pinigus turi likti, o kas ne, turi būti pašalinta. Jei kažkas nesukuria įmonei pridėtinės vertės arba netenkina klientų poreikių, to reikia atsisakyti. Dar vienas svarbus Lean metodikos tikslas – padidinti pelną, didinant produktų ir procesų vertę. Pagrindiniai Lean sistemos pranašumai:

  • Sąnaudų mažinimas. Lean akcentuoja taupaus valdymo svarbą, susijusią su pelno padidinimu. Tad ši metodika gali padėti sumažinti išlaidas ir sutaupyti, o reinvestuojant sutaupytas lėšas ilgainiui padidinti pajamas.
  • Santykių su klientais gerinimas. Taupus valdymas yra orientuotas į kliento poreikius bei požiūrį, tad tai kuria geresnius tarpusavio santykius, skatina pasitikėjimą.
  • Dėmesys kokybei. Kadangi Lean tikslas – vertės kūrimas, taikant šią strategiją yra siekiama darbus atlikti kuo kokybiškiau, išvengiant klaidų ir neplanuotų išlaidų.

Ar mano vystomam projektui tinka Lean  metodika? Verta akcentuoti, kad Lean sistema labiau taikoma gamybos procesui, bet kurioje pramonės šakoje. Ši metodika puikiai tinka įmonėms, kurios siekia pagerinti efektyvumą ir sumažinti išlaidas.

Nuo pasirinkimo priklausys rezultatai

Svarbu pastebėti, kad aptartos projektų valdymo metodikos yra skirtingos. Todėl prieš pasirenkant tinkamiausią metodiką reikia atidžiai išanalizuoti tiek turimus tikslus, tiek įmonės veiklą, nes nuo metodikos pasirinkimo priklausys pasiekti rezultatai.

Tačiau dėl vieno galite būti tikri, projektų valdymo metodika jūsų verslui tikrai yra reikalinga, nes tik jos dėka vyks nuolatinis tobulėjimo procesas ir kuriamas produktas ar projektas neišnyks konkurencingoje rinkoje.

Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite