BENDRYSTĖS IR GERUMO ŠVENTĖ

0
23
mid news zrs 426 IMG 6771 Custom Custom

Kristaus gimimo šventei – Kalėdoms imame ruoštis iš anksto. Jau tapo gražia tradicija Dusetose rengti Kūčių vakarienę vienišiems, neįgaliems, esantiems socialinėje atskirtyje, turintiems priklausomybių mūsų parapijos gyventojams. Šią sakralią Kūčių vakarienę organizuoja Dusetų Švč. Trejybės Parapijos Pastoracinė Taryba su klebonu, kan. Stanislovu Krumpliausku.

Šiais metais tai buvo jau šeštoji Kūčių vakarienė, kada prie bendro stalo sėdome su savo broliais ir sesėmis, turėdami tikslą ne tik puoselėti šią gražią tradiciją, ragauti dvylika patiekalų, bet ir pajusti, kad švenčiame laukdami Jėzaus Kristaus gimimo stebuklo. Tai yra tarsi kvietimas šalia mūsų gyvenančius tapti keleiviais į tikrąjį Dievo pažinimą, į Dievo meilės ir gerumo šventę. Nuostabu, kad mūsų Parapijoje prieš šešerius metus pasėti gerumo ir meilės daigeliai sėkmingai auga, kurie pastoviai skatina pasilenkti prie silpnesnių, mažesnių, sutinkamų mūsų keliuose, neryškių, kartais ir labai pavargusių, bet ESANČIŲ šalia mūsų.

Gruodžio 20-tąją, 16 valandą, mūsų Klebonui Stanislovui Krumpliauskui palaiminus Kūčių stalą, visi atsistojome sukalbėti bendrą MALDĄ – „TĖVE MŪSŲ“. Garsiai iš visų lūpų ir širdžių nuskambėjusi malda dar keletą akimirkų pleveno šalia mūsų ir pakylėjo mūsų bendrystės jausmus į šalia mūsų esančius.

Labiausiai jaudinantis mūsų Kūčių vakarienės momentas buvo brangi Kūčių vakarienės tradicija – dalintis pašventintos Plotkelės gabalėliais su visais esančiais prie bendro stalo. Ši jautri tradicija liudija, kad visi esame viena šeima, kad visiems rūpi pasidalinti vieni su kitais meilės, atleidimo vieni kitiems pažadais, dalintis tais baltais plotkelės gabalėliais, kaip kasdienine duona, kaip džiaugsmo ir noro padėti vieni kitiems įsipareigojimais. Tarp mūsų tikriausiai buvo ir tikinčių, ir netikinčių, bet bendrystės ir Jėzaus Kristaus gimimo laukimas tapo mūsų šio švento vakaro jausmų palydovas. Visi penkiasdešimt žmonių, dalyvaujančių šioje Kūčių vakarienėje, stojosi nuo savo kėdžių ir eidami vieni prie kitų, dalinosi šventos Plotkelės gabalėliais, apkabindami vieni kitus, atsiprašydami ir linkėdami vieni kitiems šviesios ir viltingos ateities.

Tai buvo nepaprastas mūsų kasmetinių susitikimų vakaras. Su džiaugsmu pastebėjome, kad tarp tą vakarą atėjusių buvo beveik dešimt dalyvavusių ir pirmoje Kūčių vakarienėje ir dabar. Visi, kviečiami Klebono Stanislovo, galėjo kalbėti, pasakoti apie savo gyvenimo gerus ir nelabai, įvykius, apie savo sėkmes ir nesėkmes.

Kad ši mūsų rengiama KŪČIŲ vakarienė įvyktų, prie jos rengimo prisidėjo daug žmonių, įmonių ir bendruomenių. Todėl vienintelis atsilyginimas Jiems visiems yra PADĖKA. Jau penkerius metus Dusetų K. Būgos gimnazijos vadovybė suteikia patalpas – gimnazijos valgyklą, reikalingus indus, virtuvę. Todėl dėkojame direktorei Dalei Deinienei ir pavaduotojai Vandai Normantienei. Ypatingai norisi paminėti virtuvės šeimininkę Vandą Guogienę ir virėją Genovaitę Bražiūnienę, kurių darbščios rankos sugebėjo suderinti ir gimnazijos moksleivių maitinimą ir pasirengimą Kūčių vakarienei. Pastoracinės Tarybos narės Bronė Latvėnienė, Elena Antonova ir Laima Gorpinič, praleido daug valandų darbuojantis virtuvėje, dengiant stalus, aptarnaujant susėdusius prie stalo. Dusetų K. Būgos bibliotekos darbuotojos papuošė patalpas Kalėdiniais vainikais, žvakėmis, bibliotekininkė Vanda Stepanavičienė rūpinosi stalų išdėstymu, stalo serviravimu. Meno mokyklos mokytoja Svetlana Raugienė parengė Betliejaus Prakartėlę – jau tapusią tradiciniu mūsų šventės akcentu. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos darbuotojos Rima Simanavičienė ir foto menininkė Vilija Visockienė stropiai vykdė nurodymus, nes darbų buvo daug, o laiko mažai. Vilija tapo mūsų šventės oficiali fotografė ir jos archyvuose jau yra daug įamžintų šios šventės fotografijų. Svarius darbus atliko ir šio straipsnio autorė Marija Varenbergienė.

Kad Kūčių vakarienės stalas būtų turtingas ir sotus, didelę padėką reiškiame maisto prekių parduotuvės „SVAITA“ direktorei Rasai Pacenkienei ir vadybininkei Vitai Staškevičienei. Svarbiausiu ir sočiausiu Kūčių stalui produktu – žuvimis, aprūpino UAB „VASAKNOS“, priauginusios mūsų stalui daug karpių. Gera buvo bendrauti su generaliniu direktoriumi Algirdu Šiukščiu, kuris pastoviai remia jau šeštąją Kūčių vakarienę, ir kuriam buvo svarbi mūsų stalo skalsa.

Atsiliepdami į mūsų gražią tradiciją, norėdami paremti mūsų darbą ir pabūti bendrystėje su mumis, atvyko daug garbių žmonių. Su dideliu tradicinių valgių padėklu atvyko Dusetų seniūnas Darius Steponavičius, gausų lauknešėlį ir nuoširdžius palinkėjimus nuo Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus Gusevo įteikė mums Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius, mūsų parapijietis Benjaminas Sakalauskas su žmona Irena Sakalauskiene. Jau ne pirmą kartą mūsų šventėje dalyvauja ir Zarasų rajono TS –LKD pirmininkė Vaida Lazdauskienė, kuri greit susirado savo darbo vietą prie mūsų šeimininkių. Pastovi mūsų tradicinės Kūčių vakarienės dalyvė yra Sadūnų bendruomenės pirmininkė Regina Macijauskienė, atvykusi padėti, paremti ir pasidžiaugti, kad ši graži bendrystės šventė darosi vis populiaresnė.

Maloniai nuteikė atvykusios mūsų dusetiškės, naujai sukurtos ASCIJUOTOS DUSETŲ BENDRUOMENĖS narės – Ingrida Tatarūnė, Gerda Šeirė ir bendruomenės pirmininkė Agnė Šukštulytė. Dėkojame už jų bendruomenės gausias dovanas – dėžę mandarinų, kibirą bičių medaus (išpilstytas į stiklainius), ir nuostabius Kalėdines girliandas, kurios sužibo, suteikdamos patalpoms tikrą šventinę nuotaiką.

Laimingi ir bendrystės jausmo sujungti mūsų mažieji broliai ir sesės, išėjo sutikti Šventų Kalėdų, ne tuščiomis. Visas medus, visi vaisiai, visi saldumynai buvo išdalinti, kad ir parvykę į namus dar jaustų gerumo rankų šilumą, kad lauktų naujų susitikimų, naujų mūsų bendrystės švenčių.

Pastoracinės Tarybos narė Marija VARENBERGIENĖ

Nuotr. V. Visockienės

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite