KLAUSIATE – ATSAKOME: Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ RENKANTIS SULTIS?

0
22
sultys

Retam šventinis stalas įsivaizduojamas be savo spaustų ar prekybos centre įsigytų sulčių. Sulčių pasiūla įvairi vienos jų – šviežiai spaustos, skirtos trumpam laikymui ir greitam suvartojimui, o kitos pasterizuotos, pritaikytos ilgesniam laikymui, vartojimui, o jų ženklinime sutinkami terminai tokie kaip: „vaisių sultys“, „vaisių nektaras “ ir t.t., todėl neretai kyla klausimas kuo šie terminai skiriasi, kurios jų naudingesnės ir pan.

VMVT primena, kad vaisių sultys – nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis skystis, kuris sunkiamas iš sveikų, prinokusių, šviežių, atšaldytų arba užšaldytų vienos ar daugiau rūšių vaisių valgomosios dalies ir kurio spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas, o vaisių nektaras – nesusifermentavęs, bet galintis fermentuotis gaminys, gaunamas į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, pridedant arba nepridedant cukrų ir (arba) medaus. Vaisių sultys iš koncentrato – gaminys, gaunamas į koncentruotas vaisių sultis įpilant vandens. Taip pat dažnai sutinkamas terminas „koncentruotos vaisių sultys“ reiškia, jog gaminys gaunamas iš vienos ar daugiau rūšių vaisių sulčių, fiziniu būdu pašalinus tam tikrą vandens dalį. Jei gaminys skirtas tiesiogiai vartoti, iš sulčių turi būti pašalinta mažiausiai 50 proc. vandens.

VMVT kreipia itin didelį dėmesį į visų maisto produktų ženklinimą, kad vartotojui būtų pateikta tiksli informacija. Jei renkamasi sultis, kurioms gaminti buvo naudoti skirtingi komponentai, reikia atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių sąrašą – visi komponentai išvardijami mažėjimo tvarka pagal įdėtą kiekį, tad paskaičius tampa aišku, kokios žaliavos produkte yra daugiausiai.

Kadangi šviežios sultys yra gana greitai gendantis produktas, jos pasterizuojamos. Kad sultys ilgiau išliktų tinkamos vartoti, jas reikia laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tačiau net ir pasterizuotos sultys gali pradėti gesti, jeigu kažkurie gamybos procesai įvyko netinkamai arba, kai atidarius pakuotę sultys vartojamos per ilgą laiką. Jei sulčių pakuotė išsipūtusi ar stiklinio butelio metalinis dangtelis iškilęs, tikėtina, kad sultys jau nebetinkamos vartoti. Apie sulčių netinkamumą vartoti gali išduoti ir rūgtelėjęs kvapas bei skonis, ar net paviršiuje pastebimas pelėsis. Svarbu paminėti, kad jokių produktų ant kurių matosi net ir menkiausias pelėsio kiekis, jokiais būdais negalima vartoti.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite