MINISTERIJA SIŪLO PAPILDOMAS SOCIALINES GARANTIJAS BEDARBIAMS

0
20
2021 03 03 SADM bedarbiams papildomos socialines garantijos

Paskelbus karantiną ir įvedus ūkinės veiklos ribojimus, gerokai daugiau nei įprastai darbuotojų neteko darbo arba, norėdami išlikti darbo rinkoje, buvo privesti dažniau jį keisti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo papildomą galimybę bedarbiams atnaujinti nutrauktos nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimą.

„Siūlome leisti atnaujinti nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimą antrą kartą. Socialinė apsauga nedarbo atveju šiuo sudėtingu pandemijos laikotarpiu yra ypač svarbi. Tikimės, kad ši priemonė padės sudėtingose situacijose atsidūrusiems darbo netekusiems asmenims ieškant naujų darbo galimybių”, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

KAIP YRA DABAR? Įsidarbinus ar pradėjus savarankišką veiklą nutraukiamas nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimas. Per 6 mėnesius vėl netekus darbo ir užsiregistravus Užimtumo tarnyboje, nedarbo socialinio draudimo išmokos mokėjimo atnaujinimas galimas tik vieną kartą.

KAS SIŪLOMA? Norint paskatinti asmenis aktyviau grįžti į darbo rinką, siūloma nedarbo draudimo išmokos mokėjimą atnaujinti du kartus bedarbiams, įsiregistravusiems Užimtumo tarnyboje per 6 mėnesius po nedarbo draudimo išmokos mokėjimo nutraukimo dėl atsiradusių darbo santykių ar savarankiškai vykdomos veiklos. Nedarbo išmokos mokėjimas būtų atnaujinamas nuo bedarbio statuso suteikimo dienos.

Prognozuojama, kad, pritarus siūlymams, antrą kartą atnaujinti nutrauktos nedarbo socialinio išmokos mokėjimą, per metus papildomai teisę į nedarbo išmokos atnaujinimą įgytų per 6000 bedarbių.
Nedarbo socialinio draudimo išmoka skiriama asmenims, kurie per paskutinius 30 mėnesių iki įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje dienos turi bent 12 mėnesių nedarbo socialinio draudimo stažą. Nedarbo socialinio draudimo išmoka mokama 9 mėnesius. 

Šią išmoką sudaro dvi dalys – pastovioji ir kintamoji. Nuo šių metų pradžios pastovioji nedarbo socialinio draudimo išmoka yra 149 eurai arba 23,27 proc. 1 MMA, galiojančios tą mėnesį, už kurį mokama nedarbo socialinio draudimo išmoka. Kintamoji šios išmokos dalis priklauso nuo buvusio darbo užmokesčio ir išmokos mokėjimo mėnesio: pirmą-trečią mėnesiais ji siekia 38,79 proc. apdraustojo vidutinių mėnesinių draudžiamųjų pajamų, o vėliau palaipsniui mažėja.

Per pirmąjį karantiną pradėjęs augti nedarbo socialinio draudimo išmokų gavėjų skaičius, antroje 2020 m. metų pusėje stabilizavosi ir siekė virš 90 tūkst. Išmokėta suma nedarbo socialinio draudimo išmokoms 2021 m. sausį siekė 28,3 mln. eurų, t. y. 48 proc. didesnė nei 2020 m. sausio mėnesį.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite