JAUNŲJŲ FILOLOGŲ KONKURSO FINALE – MŪSŲ GIMNAZISTĖ

0
54
1 DSC04876

Lietuvos jaunųjų filologų konkursas tradicinis, vykstantis kasmet nuo 1965 m., jo idėjos autorius – poetas Justinas Marcinkevičius. Šiemet šis konkursas jau 54-asis. Dalyvauti jame – tai ne tik pasirinkti vieną iš septynių sekcijų, įdomią, aktualią temą, bet ir kruopščiai ne vieną mėnesį kaupti medžiagą, kūrybiškai ją analizuoti, parašyti brandų, išsamų darbą. Bet pastangos ne veltui – kelias dienas vykstančiame finaliniame respublikiniame etape varžosi gabiausi Lietuvos mokiniai, bendrauja su garsiais mokslininkais, rašytojais, žurnalistais, dalyvauja renginiuose, pažintinėse išvykose.

Dėl pandemijos porą metų šalies etapas vyko nuotoliniu būdu. Tačiau šiemet jis buvo organizuojamas Vilniuje. Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos 3b klasės mokinė Neringa Galvydytė konkurse atstovavo ne tik savo mokyklai, bet visam Zarasų rajonui. Jos tiriamasis darbas buvo gerai įvertintas abiejuose turuose ir pateko į geriausių tautosakos darbų 9-uką respublikoje.

Šimtas dvylika mokinių iš visos Lietuvos balandžio 14 d. susitiko Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje, kartu su juos atlydėjusiais mokytojais pasklido po akademijos auditorijose įsikūrusias poezijos, prozos, tautosakos, publicistikos ir eseistikos, literatūros mokslo bei kritikos, kalbos, vertimų sekcijas, pristatė savo darbus. Dalyvauti finaliniame  etape – jau laimėjimas ir svarbus įvertinimas. Pirmąkart jėgas šiame konkurse išbandžiusiai Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokinei teko nemenkas iššūkis: Neringa pateikė skaidres apie Zarasų krašto frazeologiją ir išsamiai aptarė savo darbą „Senolių išmintis Zarasų krašto kasdienėje kalboje“, argumentuotai atsakė į reiklios komisijos klausimus. Vertinimo komisijos narės doc. dr. Bronė Stundžienė ir dr. Vita Ivanauskaitė-Šeibutienė džiaugėsi, jog šiais metais sulaukta brandžių darbų, jie bus saugomi Lietuvių tautosakos archyve, galbūt ateityje taps šaltiniais naujiems tyrimams.

Kadangi šiemet konkursas vyko tik vieną dieną, teko paplušėti: išklausyta daug įdomių, originalių darbų pristatymų, aptarimų, komisijos narių bei mokytojų pasisakymų. Namo grįžome kupinos įspūdžių, o kitą dieną laukėme įvertinimų – konkurso rezultatai buvo skelbiami nuotoliniu būdu. Mūsų gimnazistė Neringa Galvydytė už kūrybišką mažųjų folkloro formų tyrimą apdovanota Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pagyrimo raštu. Konkurse ji ne tik įgijo naudingų patirčių, bet susipažino su kitais dalyviais, dalijosi idėjomis, kurių, tikiuosi, nestigs kitais mokslo metais jau 55-ajame jaunųjų filologų konkurse.

Gimnazistę konkursui rengusi mokytoja Gitana Kavaliauskaitė

Nuotraukos iš autorės asmeninio archyvo

1 DSC04882

1 DSC04897

Tautosakos sekcijos dalyviai mokiniai mokytojai komisija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite