ZARASŲ BIBLIOTEKOS RENGINIAI 516-AJAME MIESTO GIMTADIENYJE

0
19
1

Žolynų išvakarėse Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko tradiciniai „Nakties skaitymai“. Kaip ir pasaulis nenusakomas spalvos, taip ir šie „Nakties skaitymai“ buvo įvairiaspalviai – skambėjo poezija, filosofija, muzika ir repas. Šilta rugpjūčio melancholija nuspalvintą vakarą poezijos ir muzikos renginyje dalyvavo poetas, rašytojas, filosofas dr. Liutauras Degėsys, poetas, rašytojas ir reperis Ernestas Noreika, aktorius, muzikos atlikėjas Ainis Storpirštis.

L. Degėsys yra vienas ryškiausių Lietuvos rašytojų. Savo kūryboje gvildena pamėgtą gyvenimo metafizikos problematiką. Paradoksas, ironija, humoras kalbant apie rimtus ir tragiškus dalykus, sentimentalumas, pereinantis į cinizmą – rašytojo vizitinė kortelė. „Rašymas neišvengiamai yra apsinuoginimas. Kiekvienas žmogus supranta, kad kalbėdamas apie kitus jis labai daug pasako apie save. Tokiu būdu galima nors trumpam pabėgti iš kasdienybės banalybės, buities nevilties, politikos menkystės ir mokslo beprotybės,“ – viename iš interviu kalbėjo L. Degėsys. Juokavimo drąsa, o kartu ir jausminga kalba rašytojas pakerėjo ir Zarasų publiką.

 

Pasauli, nenusakomos spalvos,

Pasauli mano, margas lyg pupelė,

Mums aukso dulkės byra ant galvos

Ir mes visi išeiname į kelią! <…>

Ernestas Noreika – jaunosios kartos poetas, dar žinomas sceniniu vardu Beeta. Jo kūriniai stebina įdomiu stilistikos perteikimu, išskirtiniais pastebėjimais ir nuoširdžiu prisilietimu prie skaitytojo pasąmonės. Kūryboje juntamas lengvumas, profesionalumas, apgalvotos detalės. Vakaro klausytojams E. Noreika ne tik skaitė, dalį savo kūrinių atliko repo stiliumi. Pasak poeto: „Nei mano repo muzika tampa poetiškesnė, nei mano eilėraščiai virsta labiau repu. Tiesiog kartais taip nutinka. Tai vyksta mano paties galvoje, nugvelbiu kokią nors eilutę iš poezijos į repą ir iš repo kažkas gali atplaukti į poeziją“.

 

Jam sakys kad žaizdos panašios į laužus

Juos sukrauna ant mūsų gyvenimas

tu kraujuosi ugnim tu taškysies į visas puses

išversdamas į pelenus įsiskaudėjusią tikrovę. <…>

 

Tarp eilių skambėjo Ainio Storpirščio atliekamos savo kūrybos dainos. „Auksinio scenos kryžiaus“ savininkas ir žymus aktorius klausytojus sužavėjo nuoširdumu ir paprastumu.

 

Paskelbta Felikso Jakubausko literatūros premijos laureatė

Poezijos ir muzikos šventės metu buvo įteikta Zarasų rajono savivaldybės Felikso Jakubausko literatūros premija. Už šmaikščią, prasmingą poetinę kūrybą, dalyvavimą krašto literatūriniame gyvenime ir už jo ribų, išleistas knygas, dėmesį aukštaitiškai tarmei 2022-ųjų metų premija skirta Vitai Paškauskaitei. Laureatę pasveikino Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Jurevičius, rajono Kultūros ir meno premijų vertinimo komisijos pirmininkė Violeta Barisevičienė. Kūrybos džiaugsmo ir naujų poezijos knygų V. Paškauskaitei linkėjo viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė.

Kiekvienais metais „Nakties skaitymų“ programą papildo, papuošia bei žiūrovą kaskart nustebina režisierės Gražinos Karlaitės paruoštos poetinės-muzikinės kompozicijos. Šį kartą skambėjo repas. Visagino kūrybos ir meno akademijos vaikų muzikos ir teatro klasės mokiniai iš Zarasų ir Visagino miestų atliko repą pagal Bjelles ir „T&T kūrinį „Lakštingala Zarasuose“, žodžiai J. Erlicko (dainavimo mok. Vita Pimpienė). Žiūrovus privertė aikčioti viešosios bibliotekos teatro „Juodai balta“ su Zarasų vaikais atliktas repas „Anykščių šilelis“, pakeitęs daugelio nuomonę, kad tai tik gatvės muzika. Kūriniai buvo atlikti profesionaliai ir išraiškingai. Klausytojai negailėjo aplodismentų, šypsenų ir gražių žodžių.

Po renginio svečiai neskubėjo skirstytis. Vaišinosi šalta arbata, namine duona, baltu sūriu, dalijosi įspūdžiais.

Mažoji knygų mugė viliojo skaitytojus

Kitą dieną Zarasų miesto 516-ojo gimtadienio šventimas prasidėjo Sėlių aikštėje. Zarasiškiai, miesto svečiai buvo kviečiami į mažąją knygų, tautodailės, prekybos ir pramogų mugę. Džiaugiamės gražia draugyste su daugelio leidyklų ir jų atstovais, kurie kasmet atvyksta į miesto šventę pristatyti naujienų, bibliotekai padovanoti knygų. Šiais metais dalyvavo: „Algarvė“, „Andrena“, „Baltos lankos“, „Charibdė“, „Gelmės“, „Kauko laiptai“, „Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras“, „Raidynėlis“, „Stiklo tiltai“, „Tera Publika“, „Trys nykštukai“ ir „Žara“.

Visą dieną veikė bibliotekos edukacinė palapinė, kurioje linksmas edukacines veiklas vaikams pristatė mylimi bibliotekos personažai Zuikis Nulėpausis, Pepė Ilgakojinė (bibliotekininkės Liudmila Vaitavičienė ir Nijolė Pilac) ir vyresn. bibliotekininkė-edukatorė Zina Černovienė. Švęsdami miesto gimtadienį, vaikai gaminosi šventinę atributiką – kepuraites su vienaakiais, dviakiais ir netgi triakiais linksmai besišypsančiais monstriukais. Ant jų užrašė sveikinimus ir linkėjimus Zarasams.

Miesto šurmuliui įsibėgėjus, Zuikis Nulėpausis ir Pepė Ilgakojinė pakvietė į Vitos Pimpienės ir Gražinos Karlaitės mokinių koncertą „Dainuojanti vasara“. Sėlių aikštės scenoje vaikai ir jaunimas klausytojų sielą virpino tyrais angeliškais balsais, įvairiu stiliumi ir kalbomis atliekamomis dainomis.

Atidaryta fotoklubo „Ežerų žemė“ fotografijų paroda

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje vyko Zarasų fotoklubo „Ežerų žemė“ parodos „Debesys mūsų mintys“ atidarymas. Gražia klubo tradicija tampa kasmetinės miesto šventės metu pristatyti naują savo darbų parodą. Šį kartą – debesys – amžini dangaus klajūnai. Zarasų fotografų klubo „Ežerų žemė“ narys dr. Stanislovas Sinkevičius pasakojo, kad „debesys fotografui, siekiančiam kuo išraiškingiau perteikti norimą siužetą, kartais tampa tiesiog būtinu fotografuojamo objekto kompozicijos komponentu. Kartais tai – momentiniai pastebėjimai, fiksuojantys netikėtas debesų formas, jų spalvinių derinių niuansus, kurie, savo ruožtu, jau patys perteikia vienokias ar kitokias nuotaikas.“ Parodos atidarymo metu dalyvavo klubo pirmininkas Algimantas Navickas, naujas fotoklubo „Ežerų žemė“ narys Deimantas Kučinskas, Adolfas Sinkevičius. Lankytojai buvo pakviesti sudalyvauti loterijoje. Fotoalbumą „Zarasai ir zarasiečiai“ laimėjo vienas iš svečių, atvykęs iš Vilniaus krašto. Paroda veiks iki spalio 10 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

Taip ir prabėgo ilgai lauktas šventinis festivalis. Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka toliau ruošiasi kitiems renginiams, kad galėtume nudžiuginti ir nustebinti savo skaitytojus ir lankytojus. Nuoširdžiai dėkojame visiems už bendrystę!

Inesa Dumbravienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

Nuotraukos I. Dumbravienės, D. Merkio, A. Navicko

2

5

7

8

9

14

16

20220816 140758

DSCF0874

DSCF0957

DSCF0998

DSCF1018

DSCF1058

FB IMG 1660459776489

IMG 4066

IMG 4106

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite