ZARASŲ RAJONO KŪRĖJAI GRĮŽO IŠ PASAULIO MUZIKOS FESTIVALIO: REZGASI IDĖJOS NAUJIEMS PROJEKTAMS ZARASUOSE

0
38
316044585 448821040659729 2155062873536601798 n

Lapkritį Zarasų rajono menininkai, tapę „Kūrybinio verslo akseleratoriaus“ delegacijos nariais, viešėjo Osle, kur vyko šiaurės folkloro muzikos festivalis „Folkelarm“ ir lotynų Amerikos muzikos festivalis „Oslo World“. Festivalio metu visi dalyviai ne tik susipažino su šiuolaikine šiaurės folkloro muzika, bet ir gilino savo žinias paskaitose. Namo sugrįžę kūrėjai dalijasi savo įspūdžiais ir jau gvildena idėjas naujiems meno projektams Zarasų rajone.

 

Ne tik klausėsi muzikos, bet ir dalyvavo paskaitose

Festivaliuose besisvečiavę Zarasų rajono menininkai turėjo galimybę ne tik stebėti žymių šiaurės šalių atlikėjų pasirodymus, bet ir dalyvauti paskaitose.

„Dalyvavome paskaitose apie muzikos vadybą, agento rolę menininko darbe, nagrinėjome, kodėl tampama žinomu ir kaip to pasiekti. Taip pat paskaitų metų turėjome išskirtinę galimybę pristatyti savo veiklas ir Lietuvos muzikos projektus. Užmezgėme daug naudingų pažinčių tolimesniems meno projektams, todėl tikimės imtis tolimesnių kultūrinių mainų su Norvegijos bei kitų šiaurės šalių muzikantais, muzikos agentais, festivalių organizatoriais“, – pasakoja Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė, atlikėja, lietuviškų pasaulio muzikos projektų „Folk trio“ ir „Lietis“ vadybininkė bei festivalio „Folk ratu“ organizatorė.

Naujos pažintys su muzikos industrijos profesionalais

Festivalio metu pavyko Zarasų rajono menininkams pavyko užmegzti naujus asmeninius kontaktus, kuriuos itin vertina džiazo muzikos atlikėjas ir tarptautinių renginių organizatorius Tadas Pasaravičius:

„Festivalyje turėjome progą užmegzti draugystę su Norvegijos džiazo federacija, muzikos organizacija NOPA, muzikos atlikėjų verslumo kompetencijų kėlimo biuru MOST, Norvegijos kultūros taryba, Portugalijos ambasadoriumi bei daugybe kitų muzikos industrijos profesionalų. Tikiuosi, kad netolimoje ateityje pavyks prasmingai pasinaudoti šiais kontaktas įgyvendinant naujus bendradarbiavimo projektus Lietuvoje.“

Siekis išsaugoti Lietuvos folklorą

Zarasų kūrėjai grįžo su naujomis idėjomis meno renginiams, kurių pagrindinis dėmesys bus skiriamas Lietuvos folkloro tradicijų išsaugojimui.

„Vieno seminaro metu buvo pristatoma airių folkloro sėkmės istorija bei vėliau buvo iškeltas klausimas – kodėl šiaurietiškas folkloras negalėtų tapti tiek pat populiarius? Tai mūsų komandą paskatino susimąstyti apie Baltijos šalių tradicinės muzikos išskirtinumą ir galimybes. Vėliau ši diskusija išsitęsė iki kelių dienų pokalbio apie naujo projekto planus“, – pasakoja dailininkė-edukatorė Irma Gineikienė.

Anot jos, šis festivalis davė daug įkvėpimo savo projektui: „Gavau daug įkvėpimo mano kūrybinės draugijos projektui „Rožės ir lelijos“, kuriame, panašiai kaip ir šiuolaikinėje folkloro muzikoje, jungiasi tradicinis liaudies ir naivusis menas su šiuolaikinėmis technologijomis.“

Jai antrina ir fotografas Donatas Lisauskas, kuris taip pat dalyvavo fesivaliuose: „Nors buvau gana skirtingoje aplinkoje, bet būtent tai man ir davė labai daug. Iš Oslo grįžtu perkrauta ir kitaip pasaulį matančia galva bei atsivežu visą projekto idėją, kurią Utenoje įgyvendinsiu sekančiais metais.“

Kūrėjai dėkoja už galimybę sudalyvauti festivaliuose

Už galimybę išvykti ir gauti tokios neįkainojamos patirties esu labai dėkinga „Inovatorių slėniui“ ir projekto „Kūrybinio verslo akseleratorius“ komandai“, – sako I. Meduneckytė.

„Esu labai dėkingas „Inovatorių slėniui“ ir „Kūrybinio verslo akceleratoriaus“ organizatoriams už man suteiktą galimybę prisijungti prie lietuvių delegacijos, dalyvavusios „Oslo World“ festivalyje. Taip pat noriu išreikšti dėkingumą už galimybę atstovauti Lietuvos džiazo federaciją šio festivalio tinklaveikos renginiuose“, – sako T. Pasaravičius.

„Nuoširdus ačiū „Kūrybos verslo akseleratoriui“ ir „Inovatorių slėniui“, kurių dėka mes galėjome išvykti“, – dėkoja I. Gineikienė.

„Didelis ačiū visiems už pasirūpinimą šia kelione ir už suteiktą galimybę, o taip pat dėkoju lietuviams, kurie neišvijo manęs Osle pro duris nors ir nesu muzikos atstovas“, – šypsosi D. Lisauskas.

316868252 1180162316257552 8317765632861770943 n

316981838 879314496764851 6380215917253056449 n

IMG 1715

IMG 1772

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite