KREKENOS PADEDA VERŠELIAMS IŠGYVENTI

0
41
Krekenos

Visi užaugę kaime, auginantys galvijus ar besidomintys gyvulininkyste yra girdėję apie krekenas. Deja, jos ne visada tinkamai įvertinamos. Jų gamyba karvės organizme ir veršelio žindymas yra natūralus procesas – krekenos užtikrina, kad mažylis išgyventų. Aptarkime, kaip užtikrinti, kad naujagimiai veršeliai gautų krekenas ir kuo jos tokios svarbios.

Kas yra krekenos?

Krekenomis yra vadinamas pirmasis karvės pienas po veršiavimosi. Jis paprastai yra geltonas, riebus ir toks išlieka kelias pirmąsias veršelio gyvenimo dienas. Gamta taip sutvarkė, kad ką tik gimę veršeliai neturi imuniteto. Dėl to krekenos jiems yra gyvybiškai svarbios – jose yra bandai būdingų antikūnų. Jas geriant susiformuoja veršelių imunitetas, be to, krekenos suteikia mažyliams daug energijos. Rekomenduojama, kad pirmąją gyvenimo parą veršelis išgertų bent 6 litrus krekenų, tačiau jos gali būti girdomos ir ilgiau.

Kuo krekenos skiriasi nuo pieno?

Galima sakyti, kad krekenos tam tikra prasme yra pienas, tačiau tai visiškai kitoks produktas. Visų pirma, skiriasi pieno ir krekenų sudėtis – pastarosiose net trečdalį sudaro sausosios medžiagos. Jose gausu imunoglobulinų, yra daugiau riebalų ir baltymų. Visa tai reikalinga veršeliui pirmosiomis gyvenimo dienomis, tačiau maždaug per pirmąsias tris jo gyvenimo paras mamos krekenos palengva virsta pienu.

Kodėl svarbu, kad veršelis gertų krekenas?

Ką tik gimusių veršelių organizmas gali lengvai absorbuoti antikūnus į savo kraujotakos sistemą – tai gamtos stebuklas, tad krekenos yra kaip tik tai, ko mažyliui reikia. Žarnynas maždaug pirmas tris dienas ar praleidžia imunoglobulinus, o vėliau jau blokuoja baltymus, todėl labai svarbu, kad krekenos būtų prieinamos veršeliui nuo pirmųjų gyvenimo minučių.

Veršelis augs tvirtas ir stiprus, jei iš karto po gimimo gaus krekenų, tad specialistai rekomenduoja karvę po veršiavimosi pamelžti. Krekenos pačios geriausios kokybės yra iš karto po veršiuko atsivedimo ir bėgant laikui greitai prastėja: palyginti su pirmosiomis, krekenos po 12 valandų turės net iki 40 proc. mažiau vertingų medžiagų.

Krekenų alternatyvos

Deja, ne visada nutinka taip, kad karvė gali aprūpinti veršelį reikalingu kiekiu kokybiškų krekenų. Tokiu atveju į gamtos procesą turi įsikišti žmogus – labai svarbu, kad veršelis kuo skubiau gautų krekenų ir įgytų imunitetą. Šiuo tikslu gali būti panaudojamos kitos karvės krekenos. Jos gali būti užšaldytos (taip krekenos išsaugo savo kokybę apie metus laiko) ir patiekiamos veršeliui atšildytos. Ūkininkai taip pat gali įsigyti džiovintų krekenų, kurios ruošiamos sumaišant su vandeniu. Sausos krekenos yra lengvai naudojamos ir pasižymi daugybe privalumų, jų turėtų turėti kiekvienas ūkininkas, laukiantis veršelio. Tokias krekenas rekomenduojama girdyti veršeliui pirmąsias tris jo gyvenimo dienas, vėliau jis galės maitintis karvės pienu.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite