VMVT PRIMENA: SEZONINIŲ UOGŲ, VAISIŲ IR DARŽOVIŲ PREKIAUTOJAMS TAIP PAT GALIOJA GRIEŽTOS MAISTO SAUGOS TAISYKLĖS  

0
38
untitled design 5

Šią vasarą, kaip ir kasmet, VMVT inspektorių dėmesys vėl bus kreipiamas į lauke, atvirose prekyvietėse prekiaujančius sezoninėmis uogomis, šviežiomis daržovėmis bei vaisiais. Bus tikrinama ar prekiautojai veiklą registravo, ar turi būtinus dokumentus bei ar tinkamai užtikrinta maisto sauga, higiena.  

VMVT specialistai primena prekiauti sezoninėmis uogomis, vaisiai, daržovėmis galima tik savo veiklą įregistravus. Dėl maisto produktų prekybai reikalingos veiklos registravimo reikia kreiptis į teritorinį VMVT departamentą, kurio teritorijoje bus vykdoma veikla. Registracija yra nemokama ir suteikiama neterminuotam laikotarpiui. Jei pardavėjas nėra registruotas VMVT, tuomet veikla yra laikoma nelegalia ir už tai  gali  grėsti administracinė atsakomybė.   

Nusprendus nebevykdyti veiklos per 10 darbo dienų privaloma apie tai pranešti atitinkamam teritoriniam VMVT departamentui (tiesiogiai ar internetu).  

Prekiautojai taip pat privalo užtikrinti, jog prekybos vietoje būtų švaru ir tvarkinga, o produkcija – saugi ir kokybiška: 

– Parduodama produkcija būtinai turi būti apsaugota nuo tiesioginių  saulės spindulių, vėjo ar lietaus ar kitos aplinkos taršos: dulkių, kenkėjų, kontakto su praeivių rūbais, rankinėmis ir pan.   

– Vaisiai ir daržovės taip pat turėtų būti atskirti nuo kitų maisto produktų. Ekologiškų maisto produktų vietose draudžiama laikyti neekologiškus maisto produktus.  

– Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, padėklus, kitas maisto produktams skirtas talpas, kurios būtų pakeltos nuo žemės paviršiaus.  

Informacija vartotojui privalo būti pateikta visa, ne tik kaina   

VMVT inspektoriai pastebi, jog vaisių, daržovių bei uogų prekiautojai taip pat dažnai nepasirūpina visos būtinos vartotojams informacijos pateikimu. Visų pirma, prekiaujant šviežiais vaisiais, daržovėmis bei uogomis, kainų etiketėse informacija turi būti pateikta: 

  • – lietuvių kalba,  
  • – aiškiai įskaitomai,  
  • – matomoje vietoje. 

Etiketėje privaloma nurodyti informaciją apie parduodamą produktą, nurodant:

  • – produkto pavadinimą,  
  • – kilmės šalį,  
  • – kokybės klasę (tai privaloma ženklinant bulves, braškes ir žemuoges, kriaušes, obuolius, saldžiąsias paprikas, pomidorus, salotas, garbanotąsias ir plačialapes trūkažoles, išskyrus salotines trūkažoles), 
  • – veislę ar prekinį tipą (privaloma nurodyti ženklinant obuolius, salotas ir garbanotąsias bei plačialapes trūkažoles, kriaušes, pomidorus, bulves), 
  • – grynąjį kiekį privalomą nurodyti parduodant fasuotus produktus.  

Plačiau su ženklinimo reikalavimais galite susipažinti čia

VMVT yra parengusi gaires sezoninę lauko prekybą vaisias, daržovėmis ir uogomis planuojantiems bei jau ją vykdantiems asmenims. Todėl prieš planuojant lauko prekybos veiklą, rekomenduojame įsigilinti ir įsidėmėti taikomus reikalavimus, o jau prekiaujantiems – juos prisiminti bei atsakingai taisyklių laikytis.  Gaires rasite čia.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite