KAIP GYVŪNAI KALBA

0
37
1

Svarbiausia kalbos paskirtis būti bendravimo priemone. Kalba svarbi ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Gyvūnų kalbos – tai natūralios kalbos, kurias bendraudami vieni su kitais vartoja gyvūnai. Savo kalbomis gyvūnai vieni kitiems perduoda įvairius pranešimus, pvz., apie įvairias grėsmes, maisto šaltinius, savo būsenas.

Kokiais lietuviškais žodžiais vadinami įvairių gyvūnų skleidžiami garsai, Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos priešmokyklinės grupės ugdytiniai sužinojo bibliotekoje skaitydami spaudinius apie gamtą. Gyvūnų skleidžiamų garsų, pvz., kriuksėjimo, lojimo, gagenimo, mekenimo, žvengimo ir kitų klausėsi spaudydami knygų su garsais mygtukus. Ant popieriaus juostelių užrašytus žodžius su ūkio gyvūnų ir paukščių bei Lietuvos paukščių skleidžiamais garsais prisegė ant virvutės, perskaitė juos.

Mokytoja Rasa Dičiūnienė mokiniams papasakojo, kad dar yra labai svarbi gestų kalba, kuri perduodama rankų ar kitų kūno dalių judesiais, padėtimi. Ją vartoja sutrikusios klausos žmonės.

Mažieji lankytojai sužinojo, kad svarbu ne tik taisyklingai kalbėti, bet ir suprasti, susikalbėti.

Zina Černovienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotr. autoriai Rasa Dičiūnienė, Donatas Merkys

Gyvūnų prekės

2.1

2

3

4

5

6

8

9

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite