VAIKAI KEPĖ PYNUTES ARBA TRADICINIAI AMATAI

0
21
1

Saulėtą penktadienio rytą bibliotekos kieme susirinko būrelis mergaičių ir berniukų, pasiruošusių naujoms pažintims ir patirtims. Susipažinę ir sužinoję dienos programą, atsisveikinę su išlydinčiais tėveliais susėdo į autobusą ir iškeliavo į Reškutėnų tradicinių amatų centrą.

Reškutėnuose, ūksmingų medžių pavėsyje įsikūrusiame Tradicinių amatų centre atvykusiųjų būrelį pasitiko edukatorė Janė Petkūnienė, sertifikuotos programos „Mielinio pyrago kepimas“ meistrė. Edukacijų patalpoje krosnyje dar žaižaravo baigiančios degti žarijos, iš po raštuoto austo rankšluosčio sklido iškilusios mielinės tešlos kvapas. Daugelis tokią krosnį, ližę, žarsteklį pamatė pirmą sykį, tai smalsiai viską apžiūrėjo. Edukatorė papasakojusi apie pasiruošimą kepimui, apie pyrago tešlos paruošimą, jos sudėtį ir kepimo procesą pakvietė dalyvius formuoti pynučių. Visi entuziastingai kibo į darbą. Pynė, suko pynutes, sudėtas į kepimo formas tepė kiaušinio plakiniu, barstė cukrumi, klausinėjo kada keps ir kiek laiko tai užtruks iš anksto gardžiuodamiesi kepinių skoniu.

Pašovus kepinius į krosnį neilgai trukus pasklido nuostabus kvapas. Edukatorė nekantraujančius dalyvius pakvietė patyrinėti mėgintuvėliuose kviečių ir rugių grūdus. Pasekė pasaką apie javų auginimą.

Nekantraujantiems laikas slinko lėtai, bet pagaliau iškepė visos bandelės. Apibarstę jas miltiniu cukrumi mažieji kepėjai laukė kol atvės, nes gundantis kvapas ir artėjantis pietų metas darė savo.

Pasivaišinę pačių rankomis formuotais ir skanintais kepiniais, susidėję lauktuves namiškiams, edukatorei Janei Petkūnienei padėkoję už naujas patirtis ir geras emocijas sugrįžo į Zarasus, nekantraudami su laukiančiais artimaisiais pasidalinti įspūdžiais.

Edukacija „Nuo grūdo iki produkto“ dalis Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projekto „Būkime pažįstami – 2“.

Zina Černovienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos autorės

4

4 1

6

lOGAI 2

logo 2

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite