KAIP POPIERIUS VIRSTA STEBUKLINGAIS KARPINIAIS

0
50
1

Karpinių pamokėlės Zarasų profesinėje mokykloje su žymiausia Utenos krašto tautodailininke, nuostabiausių karpinių meistre Odeta Bražėniene – didelė dovana. Lietuvoje puikiau žinoma menininkė O. Bražėnienė surengusi daug parodų Lietuvoje ir užsienyje, yra ilgiausio karpinio „Mano Lietuva“ autorė.

Trumpai supažindinusi su karpinių istorija, parodžiusi pavyzdžius, kaip atrodo senieji lietuvių kaimo iškarpyti papuošimai, 19 a. Europos įžymių žmonių siluetai, Kinijos, Meksikos karpiniai; taip pat atvirukai, kuriuose naudoti karpinių motyvai; parodė ir savo darbų pavyzdžių – iškarpytų žirklutėmis, išpjaustinėtų peiliuku. Kokie įdomūs – originalūs karpiniai ant medžių lapų. Negali akių atitraukti nuo įmantriausiais raštais išmargintų užuolaidėlių, angeliukų, eglučių.

Mokiniai turėjo puikią galimybę iškarpyti patys ir stebėti procesą, kaip popierius virsta stebuklingais karpiniais. „Karpant neegzistuoja nuomonė: „Nemoku“, „Man nepasiseks“, – sakė garsi karpinių meistrė, kurios vienas karpinys yra perkeltas Utenoje ant daugiabučio namo, esančio Aušros gatvėje, sienos.

Karpant popieriuje greit sužibėjo skylutės, trikampėliai – savotiški ornamentų raštai. Nors mokiniai karpė klausydami Mokytojos žodinės „instrukcijos“ – patarimų, užuolaidėlės visiems gavosi skirtingos – savaip nuostabios. O paskui – mokytojai aiškinant, popierius virto angeliukais…

„Nuo vienos žvakės galima uždegti tūkstantį žvakių ir pirmosios žvakės gyvavimas dėl to nesutrumpės. Laimė niekada nesumažėja, jeigu ja dalijamasi“, – teigė Buda. Dėkojame karpinių meistrei O. Bražėnienei už puikias karpinių ir nuoširdumo pamokėles ir mokytojai Ingai Gikienei, pakvietusiai tautodailininkę į mokyklą.

Giedrė MIČIŪNIENĖ

Nuotraukos Giedrės Mičiūnienės ir Ingos Gikienės

2

3

4

5

6

7

8

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite