UGNIAGESIAI RAGINA GYVENTOJUS PASIRŪPINTI SAUGUMU

0
50
kaminas

Prieš Velykas  Lietuvoje įprasta sutvarkyti namus ir jų aplinką. Ruošiantis šventei, ugniagesiai prašo gyventojų nepamiršti išvalyti suodžių dūmtraukiuose. Juolab kad vien šiemet suodžiai individualiųjų gyvenamųjų namų dūmtraukiuose jau degė beveik 400 kartų!

Švenčių metu ugnis taip pat itin mėgsta puotauti.  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernai per Velykų tris šventines dienas kilo 161 gaisras, keturi žmonės patyrė traumų. Žmonių aukų pavyko išvengti. Beje, aštuoni gaisrai kilo dėl suodžių degimo.

Šiais metais  dėl  krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir jų eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų šalyje jau kilo 502 gaisrai. Jų metu žuvo du gyventojai.

Suodžiai kamine susidaro kūrenimo metu.  Degimo metu jie kaupiasi ant kamino sienelių. Tiek suodžiai kamine, tiek  susidariusios jame dervos bet kada gali užsidegti. Galimas ir dvigubas degimas: įdėkle dega suodžiai, o per įtrūkimus kamine – į palėpę ima veržtis ugnis. Todėl ypač svarbu kaminą valyti porą kartų per metus.

Ypač pavojingi šių įrenginių sienelėse atsiradę įtrūkimai ir plyšiai, nes pro juos gali išlėkti kibirkštys ir sukelti gaisrą. Įtrūkimai ir plyšiai yra lengvai pastebimi. Juos nedelsiant reikia užtaisyti.

Ugniagesiai kviečiami gelbėti namų ir tada, kai gyventojai pamato iš kamino kylančias žiežirbas ar net ugnį. Tokiu atveju būtina kuo skubiau uždaryti krosnies pakurų dureles ir skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Kad išvengtume gaisrų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų atsargiau elgtis su ugnimi, nerūkyti lovose, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų, prieš išvykstant iš namų, nepamiršti išjungti iš elektros tinklo elektrinių, šildymo prietaisų, nepalikti perkaitintos ar besikūrenančios krosnies, patikrinti, ar išjungtos dujos.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite