KLAUSIATE – ATSAKOME: AR TURGUJE PARDAVINĖJAMI NESUPAKUOTI SAUSAINIAI TURI BŪTI PAŽENKLINTI?

0
56
sausainiai

Neretai turgavietėse galime sutikti prekiautojų prekiaujančių konditerijos gaminiais, tokiais kaip sausainiai, daugelio mėgstamais „grybukais“ ir t.t., kurie dažniausiai prieš atiduodant pirkėjui yra supakuojami į maišelius. Tačiau, kur vartotojui rasti svarbią informaciją apie maistą ir jo sudėtį kurią esame įpratę rasti ant supakuotų produktų etikečių?  Išimčių nėra –vartotojai turi būti informuojami apie produktą, siekiant jam padėti išsirinkti poreikius atitinkančius produktus taip pat informuoti apie galimus alergenus, kurių nenurodymas gali turėti labai skaudžių pasekmių. 

Turgavietėse prekiaujant nefasuotais arba vartotojo prašymu pakuojamais konditerijos gaminiais (ar kitais maisto produktais) turi būti teikiama ši informacija apie maisto produktą: nurodomi maisto produktų (pvz., konditerijos gaminių)  pavadinimai (teisiniai ar įprastai vartojami), sudedamosios dalys, alergenai, minimalus tinkamumo vartoti terminas arba nuoroda „Tinka vartoti iki…(data)“, maisto verslo operatorius, kilmės šalis (kai būtina), kita privaloma informacija (pvz., jei yra tam tikrų dažiklių, kad jie gali paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį).

Kaip ir kokia informacija pateikiama priklauso ir nuo to ar nefasuotais maisto produktais prekiaujama pateikiant kainas etiketėse.  Teisės aktai nustato skirtingus reikalavimus:

  • 1. Jeigu maisto produktų kainos nurodomos kainų etiketėse, jose turi būti nurodytas maisto produkto pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, maisto verslo operatorius, kilmės šalis (kai būtina). Kita aukščiau  nurodyta informacija (kaip kad sudedamosios dalys ir kt.) vartotojui teikiama maisto produktų kainų etiketėje, kita rašytine forma arba elektroninėmis priemonėmis taip, kad vartotojai galėtų susipažinti su ja iki maisto produkto įsigijimo.
  • 2. Jeigu maisto produktų kainos nurodomos ne kainų etiketėse, visa aukščiau  nurodyta informacija pateikiama kainoraščiuose, elektroninėse ar kitose informacijos pateikimo priemonėse, leidžiančiose vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo. Šios priemonės turi būti laisvai prieinamos vartotojams. Prie įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti, turi būti aiškiai matomas ir lengvai perskaitomas užrašas, kuriame vartotojams būtų pateikiama nuoroda į vietą, kurioje galima rasti nurodytą informaciją tais atvejais, kai ji nėra teikiama šalia įrenginių, skirtų maisto produktams išdėstyti.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite