DUSETOSE PRASIDĖJO VASAROS SKAITYMAI

0
29
Penktokai atlieka uzduoti

Birželio 1-oji skelbia ilgai lauktos vasaros pradžią. Birželio 2 dieną 5–6 klasių mokiniai rinkosi į edukaciją, kurios metu buvo duotas startas dar vienam naujam sezonui – „Vasara su knyga“. Susitikimo viešnia – gerai mums pažįstama knygų vaikams, paaugliams iš vokiečių kalbos vertėja Indrė Dalia Klimkaitė. Penktokams tai buvo pirmoji pažintis su vertėja ir jos verstomis Margit Auer knygomis „Magiška gyvūnų mokykla“.

Susitikimo metu buvo kalbėtasi apie sapnus, svajones. Juk iš jų ir gimsta knygos, kino filmai. O skaitydamas gerą knygą tarsi matai kino filmą arba žaidi kompiuterinį žaidimą. Suintrigavo penktokus ir klausimas: koks knygos kelias iki skaitytojo? Mokiniai ilgai spėliojo, dėliojo darbų seką, nusakydami knygos gimimo kelią. Išsiaiškino, kaip gimsta verstinės knygos, kokie vertėjo darbo įrankiai. Visi sutiko, kad išversti knygą ilgas ir sudėtingas darbas, o rezultatas – vaikų rankose įdomi, intriguojanti knyga – Margit Auer „Magiškų gyvūnų mokykla“. Pasirodo, rašytoja iš pradžių buvo paštininkė, paskui žurnalistė, o kai tapo mama, pradėjo rašyti. Jos knygos labai populiarios ir vaikų mėgstamos. Tai patvirtina faktas, kad pagal šią knygą yra sukurtas ir filmas (režisierius Gregor Schnitzler), kuris taip ir vadinasi „Magiška gyvūnų mokykla“. Daugelis penktokų jau buvo matę šį nuotaikingą ir intriguojantį filmą. Kadangi ne visi dar yra spėję perskaityti šios serijos knygas, tai vertėja trumpai papasakojo apie ką ši knyga, o tada turėjo trumpam tapti dailininkais ir, sugalvoję sau arba draugui magišką gyvūną, jį nupiešti ir pristatyti. Daug pagyrimo žodžių sulaukė penktokai iš vertėjos už originalius darbus. Po tokios įdomios veiklos belieka tikėtis, kad penktokai nepamirš ir vasarą knygų.

Kita edukacija – šeštokams. Tai jau antras jų susitikimas su vertėja, kuris prasidėjo nuo pokalbio apie tai, kaip pasirinkti skaitymui knygą. Dažniausiai šeštokai renkasi pagal vyresnių seserų, brolių, draugų rekomendacijas, kai kurie skaito anotacijas, kitus vilioja knygos viršelis. Šį kartą susitikimo tikslas buvo susipažinti su Vanessos Valder knygų serija „Aš ir nevykėliai“. Įdomu buvo sužinoti ir apie autorę, ir apie knygos pavadinimą. Autorė iš Austrijos. Gimė Heidelberge, užaugo Vienoje, dabar gyvena Berlyne. Studijavo teisę ir dirbo didelėje advokatų kontoroje. Studijuodama kaip laisvai samdoma žurnalistė rašė įvairiems laikraščiams ir žurnalams. Vanesa Valder jau yra parašiusi daugiau nei 90 knygų vaikams ir jaunimui, jos išverstos į daugiau nei 27 kalbas. Kadangi dar tik keletas mokinių pradėjo skaityti šios serijos knygas, vertėja trumpai papasakojo apie pagrindinę veikėją – vienuolikmetę maištaujančią mergaitę Eleną, kuri po sunkių išgyvenimų nori, kad ją vadintų tiesiog Elia. Mergaitė neturi tėvų, nuolat keliauja per globėjų šeimas, todėl yra nepatikli, atsargi, sunkiai bendrauja. Vertėja neatskleidė paslapčių, ką patiria mergaitė. Tai teks sužinoti kiekvienam.

Vokietijoje įprasta, kad per knygų pristatymą ištraukas skaito pats autorius. Indrė Dalia Klimkaitė taip pat skaitė intriguojančias ištraukas, vis palikdama vietos pamąstymams, pastebėjimams. Netikėta buvo ir susitikimo pabaiga: viešnia griežtai liepė mokiniams „neskaityti nevykėlių“. Tikrai nesunku nuspėti, kokia buvo visų reakcija. Dėkodami už pamoką viena mergaitė juokavo, kad dabar jau tikrai būtinai perskaitys visas tris dalis. Kaip įrodymas Jorės Marcinkevičiūtės mintys po susitikimo: Man šis susitikimas patiko, nes knygų serijos „Aš ir nevykėliai“ dar nesu skaičiusi. Vertėja mums pasakojo apie knygas, jų prasmę, kodėl kai kurie žodžiai išbraukti, užtušuoti. Knygos pasirodė labai įdomios, nes jose pasakojama apie paauglės gyvenimą ir problemas, kai ją atima iš tėvų, kaip ji maištauja. Knyga man atrodo įdomi ne dėl to, kad ji apie paauglę, bet dėl to, kad aš jaučiuosi panašiai kaip ji – noriu maištauti. Susitikimas tikrai buvo įdomus ir tikiuosi daugiau tokių susitikimų ir vyresnėse klasėse.“

Dėkojame vertėjai Indrei Daliai Klimkaitei už šiltą bendravimą ir turiningą knygų pristatymą. Tikimės, kad mokinių draugystė su knyga nenutrūks ir vasarą.

Kviečiame visus vaikus jungtis prie skaitymo skatinimo projekto „Vasara su knyga“, įveikti „Skaitymo iššūkio“ užduotis (kiekvienos užduoties palengvinimui bibliotekoje bus paruošta knygų lentynėlė) ir gauti prizus. Juk skaityti tikrai gera!

Malonaus skaitymo vasarą ir visus metus!

Rima Survilaitė,

Dainora Biliūnaitė

Penktoku magiski gyvunai

Pokalbis su sestokais

Su sestokais

Verteja Indre Klimkaite su penktokais 1

Vertėja Indre Klimkaite su penktokais

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite