DAUGŲ IR VENCAVO EŽERAI PRATURTINTI VIŠTYČIO EŽERO SYKAIS

0
56
zuv

Šią savaitę baigti Vištyčio ežero sykų įžuvinimo į Daugų (Didžiulio) ežerą (Alytaus r.) ir Vancavo ežerą (Zarasų r.) darbai. Vykdant „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2023 metų planą“ į vandens telkinius išleista 500 tūkst. vnt. šių žuvų paaugintų jauniklių ir 500 vnt. sykų metinukų. Dar virš 15 tūkst. vnt. sykų šiųmetukų planuojama įžuvinti rudenį.

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos departamento Pietų regiono žuvivaisos skyrius Simne (Alytaus raj.) yra vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje technologiškai moderniose sistemose dirbtiniu būdu veisiamos ir paauginamos sykinės žuvys. Simno tvenkiniuose yra auginami sykų reproduktoriai, kad nereikėtų šių žuvų gaudyti Vištyčio ežere.

Praėjusių metų pabaigoje iš neršti pasiruošusių sykų reproduktorių buvo paimti ir apvaisinti ikrai. Šis procesas yra ganėtinai sudėtingas, reikalaujantis žinių ir kruopštumo. Dirbtiniu būdu apvaisinti ikrai patalpinami į Veiso inkubavimo aparatus. Ikrų inkubavimo laikotarpiu vykdoma nuolatinė priežiūra: kas 1–3 val. stebimas aparatų darbas, matuojama vandens temperatūra ir deguonies kiekis juose.

Lietuvos vandens telkiniuose gyvena kelios sykų rūšys. Baltijos jūroje ir Kuršių mariose sutinkami praeiviai sykai, kurie neršia Kuršių mariose, o jų pagrindinės nerštavietės yra Kaliningrado srityje. Šios rūšies sykų sugavimai yra labai sumažėję. Kita mūsų šalyje pagaunama rūšis – Platelių ežero sykai, kurie įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. Tačiau nei Baltijos jūroje ir Kuršių mariose sutinkamų sykų, nei Platelių ežero sykų išteklių atkūrimo darbai šiuo metu nėra vykdomi.

Vištyčio sykai Lietuvoje veisiami nuo 2000 metų, tačiau jų populiacija dar labai trapi, būtinas nuolatinis vandens telkinių papildymas paaugintais šių žuvų jaunikliais. Pernai pagal patvirtintą „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2022 metų planą“ į Lietuvos ežerus išleista 418,5 tūkst. vnt. paaugintų sykų jauniklių.

Žuvininkystės tarnyba
prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite