MUZIEJUJE – LIAUDIES MENO PARODA

0
42
2008 A15 1 2 A.Tumeniene IMG 2524

Zarasų krašto muziejuje nuo balandžio 29 d. veikia liaudies meno paroda iš muziejaus fondų. Joje eksponuojama gabių mūsų krašto audėjų tautodailininkės Adelės Tumėnienės, Eugenijos Budrytės-Truskauskienės, Valerijos Merkytės-Jauniškienės ir, deja, nežinomos audėjos darbai – lovatiesės, rankšluosčiai. Parodą darniai papildo sakralinio meno kūriniai – medinės sakralinės skulptūros.

Trumpai apie darbų autores

            Adelė Tumėnienė gimė Jakiškių kaime, netoli Salako. Austi pradėjo dar jaunystėje. Pirmoji audimo mokytoja buvo mama. Vėliau audimo meno mokėsi savarankiškai.

            1976 m. audėjai suteiktas Liaudies meistrės (dabar vadinama tautodailininko) vardas. Ji yra daugelio rajoninių, regioninių, respublikinių ir tarptautinių parodų dalyvė, pelniusi nemažai apdovanojimų. 2009 m. A. Tumėnienė – prestižinės respublikinės konkursinės liaudies meno parodos ,,Aukso vainikas“ nugalėtoja, vainikuota simboliniu aukso vainiku.

             Audėjos darbų yra įsigiję Olandijos, Belgijos gyventojai bei Amerikos lietuviai, itin gerbiantys savo tėvų bei senelių tradicijas, nes tai esąs labai savitas menas, sukurtas meistriškai, su išmone bei nuoširdumu ir meile. Garsios ne tik Zarasų krašte tautodailininkės audimų yra įsigijęs ir Zarasų krašto muziejus.

             Eugenija Budrytė-Truskauskienė gimė Volungių kaime, Antazavės valsčiuje, Zarasų apskrityje. Būdama 14 metų išaudė pirmąją savo lovatiesę. Audinių raštai buvo keturnyčių dimų, paimti iš mamytės kraičio skrynios. Vėliau raštais dalydavosi su audžiančiomis kaimynėmis. Juos perkurdavo, pritaikydama pagal turimus metmenis ir ataudus.

            1961  m. audėja gavo liaudies meno draugijos pagyrimo raštą ir pažymėjimą, liudijantį apie garbingo Liaudies meistro vardo suteikimą. Kūrybiniams audėjos ieškojimams padėjo liaudies meno parodų lankymas ir aktyvus dalyvavimas jose. Audimo staklės kambaryje būdavo ištisus metus.

            E. Truskauskienės audiniais grožėjosi ne tik Lietuvos žmonės. Grupinėse parodose jie buvo eksponuojami kaimyninėse Baltijos ir Amerikos žemyno šalyse.

            Valerija Merkytė-Jauniškienė daugeliui liaudies meno gerbėjų beveik nežinoma. Nėra apie ją rašoma ir Zarasų krašto muziejaus išleistoje knygoje ,,Zarasų krašto gyvieji tradiciniai amatai, I d., Audimas ir medžio drožyba“ (2009, sudarytoja I. Vaitkevičienė). Tad tik jos anūkės Aldonos Navickienės, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktorės, dėka, kuri 2019 m. padovanojo savo  močiutės – labai gabios ir darbščios audėjos – austų darbų, muziejus praturtėjo didele audinių kolekcija. Lankytojai dabar turi progą bent dalį šių darbų pamatyti parodoje.

           

Paroda veiks iki birželio 1 d.

Maloniai kviečiame apsilankyti!

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

Nuotraukose Adelės Tumėnienės darbai

7 A.Tumeniene DSC 2841

2005 6 A.Tumeniene DSC 2840

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite