16 A. ASMENUKĖ ARBA BAROKINIS PORTRETAS

0
30
Image 2

Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Vaikų literatūros skyriuje edukacinėje erdvėje parengta ekspozicija „Barokinis portretas“. Joje – 13 kūrinių, Europos didikų portretų.

Barokas (it. barocco – ‘keistas, įmantrus’) – kultūros epocha ir meno kryptis, XVII a. – XVIII a. I pusėje išplitusi Europoje ir Lotynų Amerikoje. Jis pradėjo formuotis XVI a. pabaigoje Italijoje. Baroko dailei būdinga realizmas ir misticizmas, sąlygiškumas ir konkretumas. Bendrieji barokinės dailės bruožai – dinamika, puošnumas, dramatiškumas, kreivos linijos, apimčių modeliavimas dėmių pagalba, spalvų ir šviesų kontrastai, naudojami simboliai ir alegorijos.

Bibliotekos lankytojai visus šiuos bruožus pamatys apsilankydami ekspozicijoje ir apžiūrėdami Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių pieštus portretus. Portretas baroko epochoje buvo laikomas informacijos nešėju ir tokiu svarbiu kaip šiais laikais asmenukė. Todėl beveik kiekviename Lietuvos dvare buvo šeimos narių, giminės pradininkų ir garsiausių narių portretų kolekcijos. Turėti savo giminės portretų ypač populiaru tapo jau XVI a. Ant kūrinių būdavo nurodomas autorius, kas jame pavaizduotas, data. Lietuvos dailėje, pirmiausia skulptūroje ir tapyboje, barokas pradėjo plisti 16 a. antroje pusėje.

Pieštukais pieštų Europos didikų portretų autoriai I-V klasių mokiniai – Ariana, Arina, Eivilė, Elvita, Emilija, Gabija, Goda, Modestas, Natalija, Nil, Ugnė, Vesta ir Vėjūnė. Jaunųjų dailininkų mokytoja Ramunė Sladkevičiūtė Dainienė.

Kviečiame apsilankyti bibliotekoje ir pasigrožėti moksleivių kūriniais.

Zina Černovienė, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

Image

Image 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite