GEGUŽĖS 27 DIENĄ VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS GALERIJOJE ATIDAROMA DAILININKĖS DOVILĖS TOMKUTĖS GRAFIKOS DARBŲ PARODA

0
26
Dovile plakatas Zarasai

Gegužės 27 d. 16 val. kviečiame į dailininkės grafikės Dovilės Tomkutės grafikos darbų parodos „PARAFRAZĖS” atidarymą Zarasų viešosios bibliotekos I a. galerijoje.

DOVILĖ TOMKUTĖ. PARAFRAZĖS

Esu dailininkė-grafikė, daugiau nei 30 m. dirbu dailės parodų rengimo srityje Lietuvoje ir užsienyje, paraleliai dirbu kūrybinį darbą. Esu surengusi daugiau nei 900 Lietuvos ir užsienio menininkų parodų, Lietuvos dailės pristatymų įvairiose šalyse, pati dalyvavau daugiau nei 60 parodų, surengiau 10 personalinių parodų. Įvairiais profesinės veiklos etapais kūrybai ne visada likdavo pakankamai jėgų ir laiko. Šiuo metu džiaugiuosi vėl atsiradusia galimybe skirti dėmesį savo darbams ir įgyvendinti anksčiau brandintus sumanymus.

Idėjų savo darbams semiuosi iš savo vidaus, emocijų, spontaniškai pamatytų ir sugalvotų vaizdinių ir neišsemiamos gamtos, jos nuotaikų, spalvų ir faktūrų. Dar studijų metais būdavome raginami rinkti medžiagą savo studijiniams darbams ir palaipsniui tai tapo įpročiu. Greta tradicinės grafikos kūrimo pamėgau fotografuoti dangų, debesis, vandens raibulius, atspindžius, bangas, medžius ir augalus, įvairias gamtos faktūras. Skaitmeninė fotografija atvėrė naujas galimybes, praplėtė įprastas išraiškos priemonių ribas ir leido įžengti į kitą vizualią dimensiją, realių vaizdinių pasaulį. Kadaise vykusiai parodai apie tradicinės ir šiuolaikinės grafikos ryšį ėmiau perkurti savo ankstesnius darbus, atliktus litografijos ir oforto technikomis ir perfrazuoti idėjas, kurios jau buvo išreiktos kitomis priemonėmis. Taip gimė ištisi darbų ciklai, kuriuos su užsidegimu tęsiu iki šiol. Tai mane įtraukia, leidžia atitrūkti nuo realybės, pasinerti į pasakišką vizijų pasaulį. Kartais pats kūrybos procesas mane nuveda ten, kur net nesitikėjau. Darbus kuriu ilgai ir kruopščiai, iki galutinio rezultato einu žingsnis po žingsnio, naudoju nemažai sluoksnių, piešiu kompiuterio pagalba. Skaitmeniniams darbams kartais naudoju savo piešinius, o kartais ankstesnius grafikos darbus eksponuoju greta. Žinoma, skaitmeninė fotografija niekada neatstos tikro pieštuko ar teptuko, gyvo menininko rankos prisilietimo. Tačiau šiuolaikinės technologijos yra tik papildoma priemonė, padedanti autoriui kūrybos procese įgyvendinti savo idėjas. Savo darbuose visada siekiu vizualumo. Kad žiūrovui būtų įdomu, kad jis prieitų arčiau, įsigilintų, pajustų nuotaiką, akimirkai atitrūktų nuo realybės. Vaikystėje labai mėgau skaityti stebuklines pasakas ir savo ankstyvuose piešiniuose gamtos stichijoms suteikdavau žmogiškus pavidalus. Šis pomėgis neišnyko bėgant metams.

Paroda Zarasų viešosios bibliotekos galerijoje yra mano 11 personalinė paroda. Šioje nuostabioje bibliotekoje ir galerijoje esu lankiusis prieš keletą metų dailės plenero uždarymo proga ir po to vykusiame poezijos skaitymų vakare. Sužavėjo šilta ir jauki atmosfera, nuoširdus zarasiškių dėmesys, asmeniškas bibliotekos darbuotojų dėmesys tiek renginio dalyviams, tiek lankytojams. Tą nepamirštamą vakarą ir grįžimą naktį namo į mūsų kaimą atsimenu kaip gražiausią tos vasaros prisiminimą. Labai džiaugiuosi atsiradusia galimybe Bibliotekos galerijoje surengti savo darbų parodą. Aukštaitijos ežerų kraštas man yra tapęs tikrąja Tėvyne, nuo vaikystės visas vasaras leidžiu etnografiniame Šuminų kaime ant Baluošo ežero kranto. Ten buvo kuriamas LRT filmas „Tadas Blinda“, kur pagrindinį vaidmenį sukūrė mano Tėtis. Būdama M.K.Čiurlionio meno mokyklos moksleive ir vėliau Dailės akademijos studente, dažnai piešdavau kaimo vaizdus, stengiausi įamžinti išnykstantį romantišką jo grožį. Ilgas buvimas gamtoje išmokė stebėti aplinką, pajausti jos emocijas ir nuotaikas, įsiklausyti į tylą, vandens, medžių ir paukščių skleidžiamus garsus. Man tai gražiausia vasaros muzika! Kviečiu žiūrovus apsilankyti mano kūrybos pasaulyje.

TRUMPAI APIE AUTORĘ
Dailininkė, dailės renginių kuratorė, galeristė. Gyvena Vilniuje.

Išsilavinimas
1981 m. baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklą, grafikos specialybę.
1987 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą (Vilniaus dailės akademija), grafikos specialybę.

Darbinė veikla:
Daugiau nei tris dešimtmečius dirbo dailės parodų organizavimo srityje: vadovavo Lietuvos menininkų rūmų, Vilniaus rotušės, Lietuvos dailininkų sąjungos Arkos dailės galerijos parodinei veiklai. Surengė virš 900 Lietuvos ir užsienio menininkų parodų, dailės ir kultūros renginių. Iš jų virš 30 Lietuvos dailės pristatymų užsienyje: Niujorke, Stambule, Londone, Maskvoje, Baku, Vašingtone, Čikagoje, Reikjavike, Zalcburge, Lince, Romoje, Minske, Sofijoje ir kt. Inicijavo ir įgyvendino virš 60 Lietuvos kultūros tarybos ir Vilniaus savivaldybės finansuotų dailės, kultūros mainų ir meno edukacijos projektų.

Kūrybinė veikla:
Dovile Tomkute dirba įvairiose vaizduojamosios ir taikomosios grafikos srityse: piešimo, spaudos, miniatiūrų, ekslibrisų, plakatų, grafinio dizaino, knygų iliustravimo, fotografijos, skaitmeninės grafikos ir t.t. Nuo 1991 m. dalyvavo virš 60 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Švedijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Jugoslavijoje, Rumunijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Belgijoje, Japonijoje, Turkijoje, Anglijoje, Rusijoje, Italijoje ir kt.) Surengė 10 personalinių parodų Lietuvoje, Kinijoje, Azerbaidžane, Islandijoje. Darbų yra isigiję galerijos ir kolekcininkai Bulgarijoje, Rumunijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Belgijoje, Turkijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Italijoje ir kt.
Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1995 m.

Kontaktai:
e-mail: tomkute.dovile@gmail.com;
mob. tel.: +370 688 26875
www.dovile-tomkute.blogspot.com;
www.graphic.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite