PENKTOJI ZARASIŠKĖS ONUTĖS ŠUKŠTULIENĖS TAPYBOS PARODA

0
23
ONUTE5

Kraštietės Onutės Šukštulienės tapybos darbų parodos „Nuostabus pasaulis, kuriame daug spalvų ir gėrio“ atidarymas ir joje dalyvavusios anūkės Kamilės Černauskytės debiutas į Zarasų krašto muziejaus parodų salę sukvietė didelį būrį giminaičių, bičiulių ir svečių. Tarp sveikinusių tądien parodos autores buvo ir Lietuvos Respublikos Seimo narys A. Dumbrava su žmona Alicija, Zarasų krašto muziejaus darbuotojai ir direktore dirbusi Irena Pošienė, vietinės valdžios atstovai, o negalėjusio dalyvauti šventėje  kanauninko Stanislovo Krumpliausko sveikinimo žodžius pagarsino G. Mičiūnienė. Sveikinimai kulminaciją pasiekė tada, kai į parodą atvykusi visa Šukštulių šeima anūkės K. Černauskytės iniciatyva O. Šukštulienei įteikė pirmąjį ir kol kas vienintelį jos tapybos darbų  katalogą. Šventėje Elina Laurikėnaitė fleita atliko muzikinį kūrinį.

Jau penktojoje jubiliejinėje darbų parodoje Onutė liko ištikima savo vertybėms, o su močiute debiutavusi jos anūkė Kamilė savo kūrybą apibūdino kaip iliuzijų ir išsvajoto pasaulio išraiškos priemonę.

Šioje parodoje buvo ir dar viena staigmena: tarp dešimties Kamilės ir keturiasdešimt dviejų Onutės kūrybos darbų „svečiavosi“ žymaus kraštiečio dailininko Miko Šileikio autoportretas. Tokiu neįprastu būdu renginio organizatoriai į dailininkių parodą „pakvietė“ meno kritiką, kuris nuo 1930 m. beveik iki savo gyvenimo pabaigos redagavo „Meno žinių“ skyrių dienraštyje „Naujienos“ (JAV). Pasak garsaus dailininko, per ,,Meno žinias“ perėjo šimtai jo straipsnių apie dailininkus, o meno kritiku jis pasidaręs ,,ne tiek iš noro, kiek iš reikalo“. Per ilgą kūrybingą savo gyvenimą dailininkas M. Šileikis daug prisidėjo prie Lietuvos ir Amerikos kultūrinio lygio pakėlimo bei meninio prusinimo ir jo nuopelnai šioje srityje neabejotinai dideli. 2000 m. spaudoje pranešta žinia, kad  ,,Gimtajam kraštui padovanotą Miko Šileikio kolekciją sudaro 300 darbų. M. Šileikio galerija Zarasuose – pirmas atvejis Aukštaitijos regione, kai unikalus išeivijos dailės rinkinys perduodamas saugoti ir nuolatos eksponuoti krašto muziejuje“.  

Dailininkas M. Šileikis savo 85 metų sukakties parodos kataloge rašė, kad ,,Pasaulis pilnas nesurasto grožio ir gėrio“, o 80 metų jubiliejinę sukaktį švenčianti Onutė savo tapybos parodą pavadino  „Nuostabus pasaulis, kuriame daug spalvų ir gėrio“ –  išties malonus šių dviejų dailininkų vidinės nuotaikos panašumas. Tiesa, keliai į kūrybą skirtingi: būdamas 17 metų ir vengdamas patekti į Rusijos kariuomenę, M. Šileikis 1913 m. emigravo į JAV ir sunkiai dirbo bei mokėsi, kad pasiektų profesionalaus dailininko aukštumas. O štai Onutė nors dar mokykloje svajojo apie tapybą, baigusi mokslus pirmiausia įgijo finansininkės specialybę ir daugiau nei keturiasdešimt metų dirbo fabrike „Zarasaitis“ (Zarasai)  buhaltere ir finansininke. Ištekėjo už Jono Šukštulio ir jiedu kartu pragyveno jau šešiasdešimt metų, susilaukė dukros ir sūnaus bei gražaus vaikaičių pulko. Su jais ji kartu keliaudavo, o mielos akimirkos su mylimiausiais įkvėpdavo kūrybai. Negalėdama atsispirti supamam grožiui bei norėdama kuo ilgiau atmintyje išsaugoti prisiminimus, paimdavo teptuką ir tapydavo. Taip prieš 25 metus paraginus energetikui ir visuomenininkui A. Žilėnui, Zarasų krašto muziejuje buvo surengta pirmoji personalinė jos darbų paroda. Pasak Onutės, „Tapyba – tai jausmų ir geros energijos išliejimas. Ir poilsis dvasiai, ir malonios kūrybos akimirkos, ir džiaugsmas gerai pavykusiu darbu.“ Taigi, ar daug pažįstate savo aplinkoje žmonių, kurie teigtų, kad pasaulis kupinas spalvų ir gėrio?

Dailininkas ir meno kritikas M. Šileikis viename iš savo interviu į klausimą: ,,Ar grožio ir gėrio pajautimas ir supratimas yra prigimties reikalas, ar išsilavinimo pasekmė? – atsakė:

– Grožio pajautimas ir supratimas yra prigimties trauka. Bet grožio pajautimą ir supratimą kiekvienas žmogus turi savotišką. Todėl reikia grožio pajautimą tobulinti, pažinti jo esmę, nes grožis ir gėris išplaukia iš žmogaus kultūros“.

Atidarius Onutės ir Kamilės tarybos parodą bei pasidžiaugus jų kūryba, dalyvaujantys buvo pakviesti į kraštiečio M. Šileikio galeriją artimiau susipažinti su profesionalaus dailininko darbais.

Onutės Šukštulienės jubiliejinė ir debiutinė anūkės Kamilės tapybos paroda veiks iki 2021 m. lapkričio 20 d. Dailininko ir meno kritiko Miko Šileikio galerija atvira lankytojams ištisus metus Zarasų krašto muziejaus darbo laiku. Kviečiame apsilankyti.

OLGA RAUGIENĖ,

Zarasų krašto muziejaus muziejininkė

Nuotraukos A. Dumbravos ir muziejininko Š. Pošiaus

ONUTE6

ONUTE7

ONUTE8

ONUTE9

ONUTE10

Onute112

Onute113

Onute114

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite