NAKTINĖTA NUOTAIKINGAI IR SKANIAI

0
41
m nakt

Po žvaigždėtu gegužės dangum aštuonioliktą kartą nušurmuliavo, numirguliavo Europos muziejų naktis. Lietuvos muziejai, įsitraukę į šią akciją, lankytojams plačiai atvėrė duris ir padovanojo gausių renginių. Zarasų krašto muziejus taip pat tęsė naktinėjimo tradiciją. Pasibaigus įprastam muziejaus darbo laikui zarasiškiai ir miesto svečiai buvo kviečiami dalyvauti nemokamuose Muziejų nakties renginiuose, turiningai pasibūti, susipažinti su parodomis, aplankyti ekspozicijas, pabendrauti.

Įžanga į nakties programą tapo virtualaus turo apie muziejų ir jo padalinius demonstravimas. Pasiūlymų ir įžvalgų muziejaus gyvybingumui pateikta nedaug, nes sukurtos ekspozicijos jau žinomos ir lankytoją sunku kuo nors nustebinti. Pokalbis pakrypo netikėta linkme, nes susirinkusius labiau domino naujai kuriami muziejaus objektai Antazavės dvare ir Bukonto g. 1.

Įvyko jaukus susitikimas su ilgamete rajono laikraščio ,,Zarasų kraštas“ žurnaliste Ona Kačkiene. Kalbėjome apie šių dienų muziejaus gyvavimą, ryšius su bendruomene, informacijos sklaidą, spaudos nūdieniškumą.

Vakaro saulei leidžiantis už Zaraso ežero parodų salėje suskambo kerinčios saksofonininko Artūro Paškevičiaus vinguriuojamos melodijos. Jos labai derėjo prie čia eksponuojamų menininkės Aušros Mačiulytės tapybos parodos ,,Savi“ spalvų ir Vilhelminos Raubaitės-Mikelionienės (Kaunas) personalinės šiaudinių sodų ir riešinių parodos ,,Tradicija tęsiasi“ švytėjimo.

Kad šį kartą ir nesusirinko smalsuolių ekskursijai po miestą ,,Zarasai gegužės naktyje“, bet nebuvo nusiminta – muziejaus kieme netruko pakvipti kepamais blynais ir žolelių arbata. Ši idėja suteikė bendrystės jausmo, lankytojai džiaugėsi vakaro jaukumu. Grupė dusetiškių, tą vakarą pabuvoję Daugpilio (Latvija) Marko Rotko meno centre, irgi užsuko pas mus panaktinėti ir, manau, nenusivylė. Būta Muziejų nakties gerbėjų ir iš toliau, kuriems patiko muziejaus ekspozicijos. Jaunimas, besidomintis daile, smalsavo apie Miko Šileikio galeriją, čia eksponuojamus išeivijos dailininko kūrinius bei asmeninius daiktus, mielai fotografavosi. Ūkininko kamaroje merginų akis patraukė senovinis lopšys, o „šimtametė“ vestuvinė suknelė joms pasirodė madinga. Vyrai domėjosi eksponuojamais ginklais, medžioklės trofėjais, muzikos instrumentas. Esame dėkingi už pastabas ir šiltas emocijas.

Dar vienas patrauklus Muziejų nakties momentas – dalyviai turėjo galimybę didelio televizoriaus ekrane iki išnaktų žiūrėti ,,Eurovizijos“ finalinį koncertą. Taigi, Muziejų naktis pavyko ir turi perspektyvą. Tereikia geranoriškumo, išradingumo, susiklausymo. Kas nebuvote, pavydėkite, o kitais metais būtinai panaktinėkime kartu.

Vasilijus Trusovas
Olgos Raugienės ir Šarūno Pošiaus nuotraukos

mnaktlank

muznak

muznakova

muznakt

muznak svec

muz nakt lankyt

muz saksof

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite