VISKAS, KĄ TURIME ŽINOTI APIE MADEIROS GAMTĄ IR AUGMENIJĄ

0
332
Viskas ką turime žinoti apie Madeiros gamtą ir augmeniją

Madeira – tai pasakiškų kraštovaizdžių, vulkaninės kilmės sala Atlanto vandenyne. Madeira turi ne vieną slapyvardį, tačiau dauguma jų yra susiję su salos gėlių, augalų ir medžių gausa – „Gėlių sala“, „Amžinojo pavasario sala“ ir „Plaukiojantys Atlanto sodai“.

Prieš daugiau nei 600 metų, salą atradus Portugalijos jūrininkams, net 90% jos ploto dengė atogrąžų miškai. Laikui bėgant didžioji dalis jų buvo išnaikinta. Šiaurėje vis dar galima išvysti išlikusius laurų miškus, kurie yra įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Perėjimas iš miško (Madeira reiškia medis) į gėlų salą įvyko XVIII a., kuomet pirkliai ir aristokratai vežėsi į Angliją įvairių atogrąžų, subtropinių ir egzotinių augalų oranžerijų, sodų ir parkų puošimui. Madeira buvo tarpinė stotelė pakeliui į Angliją augalų aklimatizacijai. Dabar Madeiroje galima rasti daugiau nei 3000 skirtingų žydinčių augalų rūšių, iš kurių ketvirtadalis yra vietinės kilmės ir apie 160 tokių rūšių, kurių niekur kitur pasaulyje nerasite. Pavasaris yra puikus metas aplankyti šią Portugalijos salą, kai žydi begalė spalvingų gėlių ir medžių – jazminai, begonijos, frezijos, magnolijos, kamelijos, strelicijos, kurios dar vadinamos „rojaus paukščiu“ ir yra nacionalinė Madeiros gėlė. Ir tai sudaro tik dalį įspūdingos floros. Madeiroje galite rasti specialų Orchidėjų sodą, kuriame yra daugiau nei 7500 rūšių.

Pakrantės augalijoje galima išvysti Drakono medį, įvairų rūšių karpažolių, o iš vietinių (endeminių) augalų labai paplitusi ramunėlių šeima, įskaitant šlamučius, erškėčius ir skaistažiedes. Ten, kur buvo išvalytas miškas, buvo įrengti terasiniai laukai skirti bananams, citrusiniams vaisiams auginti. Vaisiai ir daržovės tapo svarbiais Madeiros eksporto gaminiais. Iš egzotiškesnių galima būtų paminėti bananasus (banano ir ananaso hibridas), kurių kaina vietos turguje svyruoja nuo 5 eurų.

Pereinamąją zoną tarp laurų miškų ir kalnų viršūnių sudaro Madeiros viržių miškai. Čia dažnai galima rasti Madeiros šilauogę, kuri gali užaugti net iki 6 metrų aukščio. Aukštiems kalnams būdingas retas, akmenuotas ir labai plonas dirvožemis. Be Madeiros šilauogių ir viržių medžių, čia taip pat auga pušys, Kanarų kedrai ir kai kurie vietiniai augalai, kaip pavyzdžiui, gėlė, kuri atrodo kaip rožė, bet neturi spyglių.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite