SU MEILE GAMTAI IR POETINIAM ŽODŽIUI

0
26
1RBF 7039

Birželiui prasidėjus, tikra vasariškos gaivos ir gamtos grožio dovana buvo mokslininko biologo, literato, gamtininko publicisto, gamtos fotografo Broniaus Šablevičiaus paskaita Zarasų trečiojo amžiaus universiteto klausytojams ir mums, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos 3b klasės mokiniams.

Susitikimo metu klausėmės gamtininko, sudominusio auditoriją naujų žinių gausa. Ignalinos krašte gyvenantis B. Šablevičius temines paskaitas skaito ir Ignalinoje, klausytojai gali pasigilinti į konkrečias gamtos formas, pavyzdžiui, laukinių orchidėjų rūšis, kurioms tyrinėti biologas paskyrė apie trisdešimt metų ir iki šiol negali liautis jomis žavėjęsis. Gamtininkas demonstravo savo fotografijas, susietas su įvairiomis organizmų karalystėmis: gyvūnais, augalais, grybais. Nuo 1977 m. iki šiol B. Šablevičius dirba Aukštaitijos nacionalinio parko administracijoje, 1977-1999 m. jis buvo parko mokslinis bendradarbis, vyriausiasis mokslo darbuotojas. Visi metai, praleisti gamtos apsuptyje, leido iš arčiau pažvelgti į rečiausias gyvybės formas. Tai nebuvo darbas, kaip sako B. Šablevičius, gamtos tyrinėjimas tapo jo gyvenimo būdu. Iš tiesų, biologas gali didžiuotis svaria darbo patirtimi ne tik nacionaliniame parke, bet ir Lietuvos ornitologų, entomologų bei biologinės įvairovės draugijose. Bėgant metams gamtininkas tyrinėjo įvairių organizmų gyvenseną, jų įstabų prisitaikymą prie nuolat besikeičiančių gamtos sąlygų bei atrado rečiausias jų rūšis, pavyzdžiui, aukštųjų džioveklių plantaciją.

Savo pasakojimus apie grybus, augalus, paukščius svečias iliustravo fotografijomis, kuriose buvo matyti dėmesį prikaustantys spalvų deriniai, tikri gamtos stebuklai. Pats B. Šablevičius pastebi ne tik organizmų įvairovę, bet ir jiems suteiktų pavadinimų autentiškumą: orchidėjos – vyriškoji gegužraibė, klumpelė, tamsialapis skiautalūpis, belapė antbarzdė ir kt. Grybų karalystėje taip pat gausu neįprastų rūšių pavadinimų, pavyzdžiui, grybai žvaigždulis, kopūstgalvis.  Ypač smalsu buvo daugiau sužinoti apie Zarasų krašto gamtą. Mūsų rajone esantis Samavo ežeras gamtininką pritraukė viena rečiausių Lietuvos paukščių (jų Lietuvoje išlikę tik apie 50 porų) rūšimi – tai erelis žuvininkas. Biologas aptarė ir šiuolaikinėje visuomenėje aktualią aplinkosaugos, ekologijos temą. Pasak B. Šablevičiaus, grybai – neatsiejama ekosistemos dalis, itin svarbi miškui, su kurio augmenija jie susieti požeminiu mitybos tinklu, tad net nevalgomų grybų nevalia spardyti kaip nereikalingų. Nederėtų pamiršti, kad augalų, grybų karalystės ir šiais laikais vertinamos medicinos srityje dėl savo gydomųjų savybių, to pavyzdys grybas – tikrinis blizgutis, kurį japonai iki šių dienų augina pramoniniu būdu gydymo tikslams.

Tai tik dalis susitikimo metu aptartų temų. Visi klausytojai buvome įkvėpti gamtos grožio ir įvairovės. Na, o tie, kurie susidomėjo tam tikra augalo, gyvūno ar grybo rūšimi, savo smalsumą gali patenkinti skaitydami gausybę B. Šablevičiaus parengtų ir išleistų knygų: „Pelėdos ir plėšrieji paukščiai“, „Erelis žuvininkas“, „Retieji augalai: Aukštaitijos nacionalinis parkas“ ir kt. bei pasinerti į gamtos įkvėptą poeziją: „Lyg žemuogės ant smilgos šiaudo“, „Jei laimingai nubusiu“, „Mudviejų vakaras“. Beje, susitikimo metu skambėjo svečio eilėraščiai, buvo surengta jo leidinių paroda. Už puikų susitikimą esame dėkingi Broniui Šablevičiui, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Gitanai Kavaliauskaitei bei TAU vadovei Nadieždai Matušovai ir tikimės naujų įdomių paskaitų.

Silvija Černiauskaitė

3b klasės Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokinė

Nuotraukos Rimanto Bikulčiaus, Gitanos Kavaliauskaitės

1RBF 7043

1RBF 7056

1RBF 7061

1RBF 7067

Gitanos foto

Gitanos nuotrJPG

{jcomments off}

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite