SEIMAS PRITARĖ – BUS LENGVIAU DERINTI ŠEIMOS IR DARBO POREIKIUS, ATSIRANDA PAPILDOMAS MAMADIENIS

0
20
smdar

Šiandien Seimas pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teiktiems Darbo kodekso ir Lygių galimybių įstatymų pakeitimams, kurių tikslas – padėti derinti šeimos ar asmeninius poreikius su darbo įsipareigojimais. Tai ypač aktualu darbuotojams, auginantiems vaiką ar kelis. Pakeitimai įsigalios nuo 2022 metų rugpjūčio 1 dienos. 

„Tikimės, kad naujovės Darbo kodekse suteiks daugiau galimybių neiškristi iš darbo rinkos ar į ją anksčiau sugrįžti vaikus auginantiems tėvams. Mažus vaikus auginantiems darbuotojams įstatymų pakeitimai leis prašyti lankstesnių darbo sąlygų. Norime, kad šeimos politikos priemonių visuma palengvintų kiekvienos dirbančios ir vaikus auginančios šeimos gyvenimą. Mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, įgys teisę į mamadienį ir tėvadienį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Lietuvoje tik kas dešimtas (11,6 proc.) užimtas gyventojas gali pats nustatyti savo darbo laiko pradžią ir pabaigą (ES vidurkis – 20 proc.), 9,7 proc. gali nustatyti savo darbo laiką su tam tikrais apribojimais (ES vidurkis – 20 proc.). 

Pasak ministrės M. Navickienės, įstatymų pakeitimai atlikti tam, kad darbo rinkoje išliktų dirbantys tėvai ir darbuotojai, namuose prižiūrintys ar slaugantys artimuosius. Tokiems darbuotojams turi būti suteikta galimybė savo darbo grafiką derinti su asmeniniais poreikiais ir prioritetais, susitarti su darbdaviu dėl ne viso darbo laiko ar nuotolinio darbo. Nuo šiol lanksčių darbo sąlygų galės prašyti darbuotojai, auginantys vaikus iki 8 metų, ir prižiūrintys, slaugantys artimuosius. 

MAMADIENIS IR TĖVADIENIS – IR AUGINANTIEMS 1 VAIKĄ. Mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, įgyja teisę į mamadienį ir tėvadienį 1 kartą per 3 mėnesius, o auginantys du vaikus iki 12 metų, kai vienas ar abu vaikai turi negalią, – 2 dienas per mėnesį (iki šiol buvo 1 d.).

NE VISAS DARBO LAIKAS. Teisės aktų pakeitimai sudaro galimybes dirbti ne visą darbo laiką darbuotojui, slaugančiam šeimos narį, o taip pat darbuotojui, slaugančiam kartu su juo gyvenantį artimąjį. Tokia pat teisė suteikta ir darbuotojams, auginantiems vaikus iki 8 m., – šiuo metu tai galioja tik auginantiems vaikus iki 3 metų. 

NUOTOLINIS DARBAS IR LANKSTUS DARBO LAIKAS. Jeigu darbdavys neįrodo, kad dėl gamybinio būtinumo ar darbo organizavimo ypatumų tai sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu to pareikalavus nėščiai, neseniai pagimdžiusiai ar krūtimi maitinančiai darbuotojai, darbuotojui, auginančiam vaiką iki 8 metų, ir darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. O taip pat darbuotojui pateikus prašymą, pagrįstą sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jo sveikatos būklę, arba būtinybe slaugyti ar prižiūrėti šeimos narį ar kartu su juo gyvenantį asmenį. 

Šie išvardinti darbuotojai turi galimybę dirbti jų pageidaujamu darbo laiko režimu.  

JEI ĮVAIKINOTE. Patikslinti tėvystės ir vaiko priežiūros atostogų terminai, kai yra įvaikinamas vaikas, –  tėvystės atostogos turi būti suteiktos anksčiau nei atostogos vaikui prižiūrėti. 

NEMOKAMOS ATOSTOGOS. Įtvirtinta galimybė suteikti nemokamas atostogas ne tik slaugant sergantį šeimos narį, bet ir kartu su darbuotoju gyvenantį asmenį.

NEMOKAMAS LAISVAS LAIKAS. Darbdavys privalės suteikti nemokamą laisvą laiką darbuotojui, jeigu jo prašymas susijęs su skubiomis šeiminėmis priežastimis, pavyzdžiui, liga ar nelaimingu atsitikimu, kai darbuotojas privalo betarpiškai dalyvauti. 

DISKRIMINACIJAI – NE. Įtvirtintos nuostatos, draudžiančias diskriminuoti darbuotoją dėl to, kad jis naudojasi Darbo kodekso suteiktomis garantijomis, pvz., dirba lanksčiu darbo grafiku, prašo papildomų atostogų ir kt. 

Darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio valia dėl to, kad darbuotojas naudojasi ar naudojosi Darbo kodekse numatytomis garantijomis. 

KAS KEISIS LYGIŲ GALIMYBIŲ ĮSTATYME?

Lygių galimybių įstatymas papildytas nuostata, kad darbdavys privalo imtis priemonių, kad darbuotojas darbo vietoje nebūtų diskriminuojamas dėl tėvystės, vaiko priežiūros ar nemokamų atostogų, skirtų slaugyti sergantį šeimos narį ar kartu su darbuotoju gyvenantį asmenį, suteikimo bei lankstaus darbo grafiko nustatymo. Jei darbuotojas patirią diskriminaciją naudojantis šiomis galimybėmis, jis turės teisę pateikti skundą dėl diskriminacijos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.

Patikslinta, kad socialinės padėties diskriminacijos pagrindas apima ir asmens šeiminę padėtį, taip užkertant kelią diskriminacijai ir įgalinant Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą nagrinėti skundus dėl tokio pobūdžio diskriminacijos apraiškų visose srityse: valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų veikloje, švietimo įstaigose, darbe, gaunant prekes ir paslaugas bei organizacijų ir asociacijų veikloje.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite