GLUTAMINAS – SĄLYGINĖ NEPAKEIČIAMA AMINO RŪGŠTIS

0
231
vaistai

Ar girdėjote apie L-glutamino teikiamą naudą sveikatai? Pirmą kartą šią amino rūgštį miltelių pavidalu panaudojo sportininkai, tokie kaipkultūristai ir kt., kurie siekė išsaugoti nepažeistą raumenų audinį. L-glutaminas (taip pat vadinamas tiesiog glutaminu) yra amino rūgštis, kuri yra baltymų statybinė medžiaga ir reikalinga jūsų organizmui dideliais kiekiais.

Dažniausiai glutamino milteliai buvo naudojami siekiant šių tikslų: greitai numesti svorio, deginti riebalus ir padėti auginti raumenis.

Mokslas dabar rodo, kad glutamino nauda yra didelė. Jis taip pat gerina virškinimą ir smegenų sveikatą, gerina sportinius rezultatus, be to, jis padeda gydyti žarnyno problemas.

Tiesą sakant, tai yra vienas iš trijų labiausiai rekomenduojamų papildų, skirtų žarnynui gydyti ir (arba) lieknam kūnui formuoti. Išsiaiškinkime kodėl.

Kas yra glutaminas?

Pagal cheminę formulę – C5H10N2O3 – glutaminas yra viena iš 20 natūralių amino rūgščių, randamų baltyminiame maiste. Tai taip pat gausiausia amino rūgštis kraujyje. Glutaminas sudaro nuo 30 iki 35 procentų amino rūgščių azoto jūsų kraujyje. Ji žinoma kaip sąlyginė nepakeičiama amino rūgštis.

Ką reiškia „sąlyginė nepakeičiama amino rūgštis“? Tai reiškia, kad jūsų kūnas gali pasigaminti šiek tiek pats, tačiau naudoja jį dideliais kiekiais.

Tai taip pat tampa būtina, kai asmuo susiduria su liga ar ypač raumenų išsekimu. Tai gali nutikti tam tikrų ligų ar net fizinių traumų metu. Be to, tai sąlyginai būtina maistinė medžiaga tam tikromis katabolinėmis būsenomis, įskaitant po kaulų čiulpų transplantacijos.

Nuostabu, kad apie 60 procentų jūsų skeleto raumenų sudaro glutaminas, o papildymas šia amino rūgštimi gali padėti baltymų sintezei ir natūraliai subalansuoti jūsų pH lygį.

Maisto šaltiniai

Glutaminas, esantis tiek gyvūniniuose, tiek augaliniuose baltymuose (įskaitant didelį kiekį ir kazeino, ir išrūgų baltymų), taip pat yra papildų pavidalu ir yra gana populiarus fitneso bendruomenėje ir už jos ribų.

Glutamino galima rasti gyvūniniuose baltymuose, tokiuose kaip mėsa ir pieno produktai, kartu su augaliniais baltymų šaltiniais, tokiais kaip pupelės, žali špinatai, petražolės ir raudonieji kopūstai. Tačiau verta paminėti, kad gyvuliniai baltymai paprastai suteikia amino rūgščių, kurios yra geriau virškinamos nei augaliniai baltymai.

Tyrimai rodo, kad dauguma žmonių iš savo kasdienės dietos tikriausiai suvartoja nuo trijų iki šešių gramų glutamino.

Maisto produktai, turintys daugiausiai naudos L-glutaminui, yra šie:

  • Kiaušiniai
  • Tofu
  • Pienas
  • Kaulų sultinys
  • Žole maitinama jaučių mėsa
  • Spirulina
  • Kiniškas kopūstas
  • Varškė
  • Šparagai
  • Brokoliai
  • Gamtoje sugauta žuvis (menkė ir lašiša)
  • Elniena
  • Kalakutiena
  • Kukurūzai
  • Ryžiai

Norint gauti sveiką glutamino kiekį, bendra rekomendacija yra kasdien suvartoti bent tris porcijas šių L-glutaminu turtingų maisto produktų.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite