LIETUVOS ŪKININKIŲ DRAUGIJOS KONFERENCIJOJE DALYVAVO IR ZARASIŠKĖS

0
26
1

Lietuvos ūkininkių draugijos tikslas – gerinti kaimo moterų gyvenimo ir darbo sąlygas, suburti bendruomeninei veiklai, puoselėjant etninį paveldą, tradicijas ir amatus, plėtoti smulkųjį verslą, gerinti socialinę aplinką. LŪD narės stengiasi į bendrą veiklą įtraukti jaunimą, vaikus.

Tam skirta LŪD Konferencija „Kaimo moterų verslo mugė“ rugpjūčio pradžioje vyko Kaltinėnuose , Šilalės rajone, Tauragės apskrityje. Į renginį atvykusius svečius ir atstoves iš rajonų pasveikino LŪD pirmininkė Virginija Žliobienė, padėkojo už aktyvią veiklą skyriuose, primindama, kad yra galimybės verslui. 2021–2027 m. Europa investuoja ir investuos į kaimo vietoves, tereikia iniciatyvos, geranoriškumo. Palinkėjo sėkmės konferencijos darbe. Konferencijos dalyves taip pat pasveikino Šilalės rajono meras Algirdas Meiženis.
 
Apie ekonominės veiklos įvairinimo svarbą kaime kalbėjo Algimanta Pabedinskienė. Kaime tebėra sąlygos ir gyvūnų auginimu. Kaimo bendruomenėse galima rasti ne vieną audėją, medžio drožėją, verpėją, mezgėją. Veiveriuose nagingas meistras įkūrė vilnų karšyklą. Verslų skatinimui  skiriama net 23 proc. nuo bendro biudžeto. Svarbu LŪD draugijos skyriuose siekti, kad kiekviena moteris, jos šeima turėtų užsiėmimą, taip susikurtų verslą, turėtų ne tik parodai, bet ir ekonominę naudą. „Mes gyvename iš to, ką gauname, bet kuriame gyvenimą iš to, ką duodame“(V.  Čerčilio citata).
 
Buvo pristatyti gerieji pavyzdžiai:  verslininkė iš Švėkšnos Šilutės rajone 10 ha plote augina uogas, jų neparduoda, bet perdirba savo ūkyje. Spaudžia sultis, verda uogienes, daro vyną, užtepėles, konservuoja. „Virginijos pajūrio žolynai“ 2 ha plote augina vaistažoles, veda edukacines programas, spaudžia aliejų, gamina kremus, muilą. Ženklią naudą suneša bitės iš 140 avilių: gaminamos žvakės, vaškas, turi paklausą bičių duonelė, pikis, žiedadulkės. Turi prekybos vietą.
 
Rusnė – žvejų kraštas ir čia moterys iniciatorės jų verslo sėkmės istorijoje. 2018 m., įvertinus sėkmingą veiklą žuvininkystės versle, šeima gavo 39 000 EUR paramos žvejybos įrangai, šaldytuvams ir kitai reikalingai įrangai. Daug idėjų ir minčių kaimiškojo verslo sėkmei ir skatinimui pateikė Klaipėdos krašto verslininkė, auginanti egzotinius gyvulius. Prienų rajono ūkininkė džiaugėsi turinti sėkmingą šeimos verslą augalininkystės srityje. Negailėta patarimų ir pamokymų kada ir kaip skinti vaistažoles. Konferencijos dalyvės pasisėmė naujų žinių ir prisiminė, kas seniai pamiršta.
 
Pranešėja Birutė Mikalauskienė ragino moteris neatidėliotinai kurti bendrystę su kitais – kaimynais,  šeimomis. Padėti vieni kitiems, pasijusti atsakingais. Juk ne vien tik džiaugsmais gyvename. Vienas iš uždavinių – vaikų įtraukimas į šeimos veiklas, skatinimas mokytis  amatininkystės, domėtis sėkmingomis verslo istorijomis.
 
Konferencijos darbą vainikavo naujos pirmininkės rinkimai. Vienbalsiai Lietuvos ūkininkių draugijos pirmininke išrinkta Algimanta Pabedinskienė.
 
Konferencijos dalyvių nuotaiką pagyvino koncertas.
 
Dėkojame Zarasų savivaldybės merui Nikolajui Gusevui už suteiktą transportą vykti į konferenciją, kurioje dalyvavo LŪD Zarasų skyriaus delegatės.
 
Zarasų ūkininkių draugijos narė 
Valentina Mazūrienė
 
Nuotraukos Zitos Kazulėnienės

2

3

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite