VIDAUS REIKALŲ MINISTRĖ AGNĖ BILOTAITĖ SUSITIKO SU UTENOS APSKRITIES POLICIJOS VADOVAIS

0
61
1

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė rugpjūčio 25 d., tęsdama vizitų ciklą po šalies regionus, apsilankė ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Utenos aps. VPK) Anykščių rajono policijos komisariate (toliau – r. PK). Ministrė susitiko su Utenos aps. VPK viršininko pavaduotoju, laikinai atliekančiu viršininko funkcijas, Vaidotu Žiliu ir Utenos aps. VPK Anykščių r. PK, Ignalinos r. PK, Visagino PK, Molėtų r. PK, Zarasų r. PK viršininkais.

Kaip ir buvo numatyta vizito programoje, Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys pristatė kriminogeninę situaciją Utenos apskrities regione. Viršininko pavaduotojas, atsakingas už kriminogeninę situaciją, pasidžiaugė, kad Utenos apskrityje užregistruota tik keturiomis nusikalstamomis veikomis daugiau nei ataskaitiniu laikotarpiu pernai (2021 m. – 985, 2022 m. – 989), kai visoje šalyje nusikalstamumas po ramesnio pandemijos laikotarpio auga apie 14,4 proc. Utenos aps. VPK per 7 mėnesius ištyrė 658 nusikalstamas veikas arba 69,1 proc., šis ištyrimo procentas yra vienas aukščiausių iš dešimties Lietuvos policijos įstaigų. Kelis metus neženkliai, tačiau apie 4–6 proc. mažėja smurto artimoje aplinkoje atvejų. Mažėja sunkių nusikalstamų veikų, tokių kaip nužudymai (2022 m. – 1, 2021 m. – 3). Labai mažėja viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų, nepilnamečių padaromų nusikalstamų veikų, eismo įvykiuose žuvusių asmenų skaičius. „Tikime, kad tai nuoseklaus, aktyvaus policijos pareigūnų prevencinio darbo rezultatas“, – akcentavo Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys. Tačiau susirūpinimą kelia augantis vagysčių skaičius. Dažnai vagiamos automobilių detalės, darbo, sodo, žvejybos įrankiai, metalas, statybinės medžiagos, todėl Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas išsakė pastebėjimą, kad galbūt dėl apskrities specifikos, kadangi čia yra daug sodybų, taip pat yra pasienio ruožas, ir iš dalies dėl žemesnio pragyvenimo lygio ir mažesnių pajamų regionuose, daugėja norinčių gauti pinigų neteisėtu keliu.

Kitas skaudulys – sparčiai augantis sukčiavimų skaičius ne tik Utenos apskrityje bet ir visoje Lietuvoje. Šiandieniniai sukčiai veikia agresyviai, drąsiai, siūlydami ne tik lengvą ir greitą būdą praturtėti, bet apgauna perkant ir (ar) parduodant prekes, siunčiant sukurtas netikras nuorodas. „Pagrindinė problemos priežastis – žmonių siekis lengvai uždirbti, praturtėti arba sutaupyti dėl pajamų stygiaus“, – susirūpinimą išsakė Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas.
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasidžiaugė gera kriminogenine situacija Utenos apskrityje ir padėkojo Utenos aps. VPK ir PK vadovams už tinkamai valdomą situaciją regione.

Vidaus reikalų ministrė pasidomėjo, ką galima pakeisti ir kokios priemonės būtų paveikios siekiant sustabdyti sukčiavimus Lietuvoje. Vyko diskusija ir buvo bendrai pritarta, kad viena iš šiuo metu efektyviausių priemonių yra prevencija, žmonių švietimas, informavimas, informacinės kampanijos sukūrimas.

Susitikimo metu vyko konstruktyvus pokalbis apie policijos reformą. Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, planuojami pertvarkos pokyčiais ir siekiami tikslai yra aiškūs, konkretūs ir gerai suprantami. Reforma policija siekia dar kokybiškesnio gyventojų aptarnavimo, operatyvesnio policijos pajėgų valdymo ir reagavimo į įvykius, pareigūnų darbo sąlygų ir motyvacijos gerinimo.

Vaidotas Žilys paminėjo, kad Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, siekdamas paskatinti jaunuolius rinktis policininko profesiją, parengė programą, kuria siekiama į policiją pritraukti daugiau jaunų, motyvuotų pareigūnų. Kiekviena policijos įstaiga organizuoja atvirų durų dienas, „Pasimatuok profesiją“ dienas, kviečia moksleivius stoti į jaunųjų policijos rėmėjų gretas, vykdo individualius pokalbius ir diskusijas mokyklose, vykdo informacijos sklaidą.

Vidaus reikalų ministrė informavo, kad yra ieškoma naujų būdų, kaip motyvuoti jaunuolius stoti į policiją ir kaip tarnyboje išsaugoti vyresnius pareigūnus. Svarstomos galimybės dėl būsto įsigijimo paskolos palūkanų kompensavimo, pareigūnų pensijos įstatymo keitimo.

Ministrė pasididžiavo, kad policijos sistemoje dirba labai atsakingi pareigūnai, kompetentingi ir save ugdantys vadovai, kuriais visada pasitiki ir prašo pagalbos esant ne tik ekstremaliosioms situacijoms Lietuvoje. Akcentavo, kad labai svarbu turėti stiprią pareigūnų sveikatos priežiūros sistemą, siekiama, kad kiekvienam pareigūnui būtų prieinama ir laiku suteikiama medicininė reabilitacija, ne tik po ligų ar traumų, tačiau ir nuo patiriamo ilgalaikio streso ar psichologinės įtampos.

Vidaus reikalų ministrė informavo, kad, atsižvelgiant į Ukrainos patirtį, buvo patvirtintas naujas pareigūnų aprūpinimo standartas, kuris užtikrins saugesnį pareigūnų darbą ir, esant būtinybei, prisidės prie šalies gyventojų saugumo užtikrinimo.

Prieš atvykdama į Utenos aps. VPK Anykščių r. PK, ministrė dalyvavo „Regioninės politikos forume 2022“, ten ir buvo diskutuojama, kokios yra šiandieninės galimybės regionų plėtrai, kur tikslinga panaudoti paramą, kaip regionai gebės įsisavinti skirtas lėšas ir kaip regionai atrodys po 30 metų.

Susitikimas su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite buvo konstruktyvus, dalykiškas ir šiltas. Susitikime dalyvavo Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas, laikinai atliekantis viršininko funkcijas, Vaidotas Žilys, Anykščių r. PK viršininkas Jonas Cicėnas, Ignalinos r. PK viršininkas Donatas Šemeklis, Molėtų r. PK Veiklos skyriaus viršininkas, laikinai atliekantis Molėtų r. PK viršininko funkcijas, Tomas Jerašūnas, Zarasų r. PK viršininkas Dainius Šidlauskas ir Visagino PK viršininkas Gintaras Mažintas.

2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite