ATSAKYMAS Į KLAUSIMĄ „KĄ PADARĖ LEONAS SADAUSKAS?“

0
22
question

Ką tik viešojoje erdvėje,  spaudoje ir interneto platybėse nubangavo (ir nurimo?) sprendimų, kaltinimų, priekaištų, nusivylimo banga, nušlavusi Salako mokyklą. Paskelbtas nuosprendis. Teisėjas – Zarasų rajono savivaldybė. Visame Zarasų rajono savivaldybės komentare paminėta tik vienas vardas ir pavardė – Leonas Sadauskas. Savivaldybė neabejodama, tvirtai ir užtikrintai įvardijo visų Salako nelaimių ir konfliktų kaltininką. Ir iš anksto nuteisė. Galutinai ir neskundžiamai!

     „Tvirčiausi ir nenuginčijami“ teiginiai ir teisiniai argumentai visada pradedami frazėmis „yra tokia nuomonė“, „kas gali paneigti, kad“, „ar tik nėra taip, kad“. Minimame savivaldybės komentare išsakytas tiesioginis klausimas „Taigi, norėtųsi paklausti…“ ir įvardytas adresatas.

     Taigi, norėtųsi atsakyti.

     Šiandien paskutiniai Salako mokyklos istorijos puslapiai rašomi per abi puses. Paradinėje pusėje – teisiniai sprendimai ir argumentai, atvertus kitą pusę – KAIP iki to einame.

     Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai nusprendus, kad jungtinės klasės kaimo mokyklose yra absoliutus blogis, su nusivylimu atsisveikinome su galėjusiais Salake toliau mokytis penktokais, šeštokais, septintokais ir aštuntokais. Bet čia pat atsiradusiuose ministrės komentaruose ne kartą viešai bandyta švelninti situaciją – pradinėse klasėse bus galima jungti po 2 klases, o kaime gyvenantiems pradinukams mokykla turi būti kaip galima arčiau namų.

     2022 m. vasario 23 d. Zarasų rajono savivaldybė sukvietė Salako mokyklos bendruomenės narius diskusijai apie Salako mokyklos perspektyvas. Ir atvežė nelauktą netikėtą pasiūlymą. Į tiesioginį klausimą „Ar tikrai norite uždaryti mokyklą?“ savivaldybės atstovai ne mažiau tiesiai atsakė „Taip, Salake paliekame tik ikimokyklinę grupę, kuriai ieškosime kitų patalpų“. Ir tik kilus didžiuliam tėvų nepasitenkinimui, svečių pozicija sušvelnėjo – na, gal būt, galėsime palikti ir pradines klases. Taip pat bus  siūloma dar kartą Salako ugdymo skyrių „perjungti“ – šį kartą prie Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos.

     2022 m. balandžio 29 d. Zarasų rajono savivaldybės taryba nusprendė, kad Salako ugdymo skyriuje 2022-2023 mokslo metais bus formuojama mišri ikimokyklinė-priešmokyklinė grupė, pilna jungtinė 1-2 klasė bei nepilna jungtinė 3-4 klasė, kurią finansuos savivaldybė. Tokia situacija buvo užfiksuota ir atsisveikinant visiems vasaros atostogoms.

     O besibaigiant vasarai, trenkė perkūnas. Zarasų rajono savivaldybė rugpjūčio 29-ąją skubiai kviečia pradinukų tėvelius, susirinkusiems pranešta – situacija pasikeitė, Salake nebus jungtinės 3-4 klasės. Dar viena (pradinių klasių) mokytoja netenka darbo. Pasikeitė situacija duomenų bazėse, mokinių registre. Į klausimą „ką galite pasiūlyti rugpjūčio 31 d. iš Salako ugdymo skyriaus atleidžiamiems 6 mokytojams ir 4 darbuotojams?“ atsakymas buvo trumpas – nieko. Nors dar minėtame vasario 23 d. Salako mokykloje įvykusiame pirmajame savivaldybės atstovų susitikime su mokyklos bendruomene pažadai liejosi laisvai – „jei sutiksite su mūsų atsivežtais pasiūlymais, darbo tikrai atsiras ne vienam!“        Juridinis pagrindas ir teisiniai argumentai – tvarkoj!

     Ir čia galime versti kitą lapo pusę.

     Taigi – kaip iki to einame?

     Niekas neginčija teisinių sprendimų valstybės ar savivaldybės lygmeniu. Niekas neginčija mažėjančio vaikų skaičiaus ir demografinės situacijos Salake.  Žinojome, ir ne kartą buvo patikinta, kad savivaldybė finansuos vieną nepilną jungtinės klasės komplektą. Ar mokyklos kaltė, kad mokinių registro pakeitimai atsirado tik rugpjūčio pabaigoj?

     Ar mokyklos bendruomenė turėjo nuolankiai sutikti su kaskart atvežtais savivaldybės siūlymais uždaryti Salako mokyklą?

     Atsakant į klausimą apie neveikimą „ar tik nėra taip, kad?“, atsakingai drįstu pareikšti, kad Salako mokykla (sąmoningai ar netyčia) buvo ignoruojama nuo pat minimų įvykių pradžios. Kuriant ir tvirtinant mokyklų tinklo pertvarkos planą, į paskutinį darbo grupės posėdį pakliuvau, tik asmeniškai pasisiūlęs, nes klausimas tiesiogiai lietė Salako mokyklą.

     Į Zarasų Mero iniciatyva sukviestą pasitarimą dėl Salake esančių įstaigų ir organizacijų tolimesnės veiklos perspektyvų niekas iš Salako mokyklos kvietimo dalyvauti negavo! Ir tik paskutinę akimirką pokalbyje su Meru išaiškėjo, kad toks pasitarimas bus ir Salako mokyklos atstovas, aišku, turi dalyvauti.

     Keistas ir nesuprantamas pasirodė ir Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos administracijos sprendimas pereinamuoju laikotarpiu (o tai reiškia ir pasiruošimui naujiems mokslo metams) visais ugdymo klausimais bendrauti su Salako seniūnija, bet ne su mokykla. O ir atvykus į mokyklą, pirmiausia jaunesnysis brolis įsakmiai buvo „pastatomas į vietą“, dažnai primirštant, kad bendraujama su kolegomis.

     Atsakymas į (manau, atvirai nemandagų) klausimą „Ką jis padarė?“ tebūna retorinis, paliekantis kiekvienam pasirinkimą laisvai nuspręsti. Mokykloje liko segtuvai su šūsnimis spalvingų kokybiško popieriaus lapų su įrašais „už švietimo politikos įgyvendinimą“, „už puikius rezultatus“, „už bendruomenės stiprinimą“, „už vardo garsinimą“, „toli už mokyklos ribų“ ir kitokių. Visa tai, pasak Zarasų rajono savivaldybės komentaro, buvo „neveikimas, bendruomenės kurstymas, druskos pylimas ant žaizdų“?

     Zarasų rajono savivaldybei telieka priimti ir vėl vienintelį teisingą ir neskundžiamą sprendimą „visa tai laikyti negaliojančiu“.

     Užpildžius abi Salako mokyklos (visą laiką rašiau „Salako mokykla“, nes ji tokia ir yra)  istorijos lapo puses telieka padėkoti.

     Ačiū Zarasų rajono savivaldybės darbuotojams už visada malonų bendravimą, dalykiškumą ir pagalbą, ieškant sprendimų, varstant pačių įvairiausių savivaldybės kabinetų duris.

     Ačiū Zarasų rajono mokyklų (ir tų, kurių istorijos buvo parašytos anksčiau) vadovams, su kuriais visada būdavo malonu susitikti.

     AČIŪ MOKINIAMS, JŲ TĖVELIAMS, KOLEGOMS MOKYTOJAMS IR DARBUOTOJAMS, SALAKO BENDRUOMENĖS NARIAMS, VISIEMS, KURIE METŲ METUS GYVENOME TARP SALAKO MOKYKLOS SIENŲ, KŪRĖME MOKYKLĄ, KURIUOS PASITIKDAVOME MOKYKLOJE!

     Pagarbiai – Leonas Sadauskas,

     Salako gyventojas, 25 metus atidavęs Salako mokyklai

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite