DISKUTUOTA APIE SVEIKATAI NEPALANKIŲ MAISTO PRODUKTŲ RINKODARĄ VAIKAMS: KOKIŲ VEIKSMŲ IMTIS, KAD JOS POVEIKIS BŪTŲ VEIKSMINGAI SUMAŽINTAS

0
18
20682 8769a530e10a3395fe72a9dda865c0da

Viena iš Pasaulio sveikatos organizacijos bei Europos Tarybos rekomenduojamų vaikų nutukimo paplitimo stabdymo ir sveikatai palankios mitybos skatinimo krypčių yra sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros apribojimas vaikams. Siekdama atkreipti dėmesį į šią svarbią sritį, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) spalio 20 d. organizavo tarpinstitucinę diskusiją „Maisto produktų rinkodara vaikams. Ar pavyks apriboti?“ Diskusijoje dalyvavo valstybinių ir mokslo institucijų, interneto žiniasklaidos, socialiai atsakingų iniciatyvų vaikams, maisto produktų gamintojų ir tėvų atstovai. 

Diskusijos metu aptarta esama situacija ir reglamentavimas šioje srityje, vykdomi darbai bei spragos. 

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius pasidžiaugė, kad renginio tema sulaukė didelio susidomėjimo bei palaikymo.

„Sutarta, kad svarbu tęsti darbą sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodaros apribojimo bei tėvų sveikatai palankios mitybos ugdymo srityse ir į tolimesnes diskusijas šiuo klausimu pasikviesti dar daugiau šioje srityje situaciją galinčių pakeiti institucijų atstovų“, – sako Audrius Ščeponavičius. 

Mokslo tyrimais įrodyta, kad tinkama ir visavertė mityba daro poveikį fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui. Tai yra vienas pagrindinių sveikatą saugančių bei palaikančių gyvensenos veiksnių. Tų veiksnių sistema pradeda formuotis vaikystėje. Kuo anksčiau pradedami ugdyti sveikos gyvensenos ir sveikatai palankios mitybos įgūdžiai, tuo didesnė tikimybė, kad vaikai augs sveiki, o suaugę galės kokybiškai gyventi, kūrybiškai dirbti. 

Tėvai – pirmieji pradeda formuoti vaiko sveikatos, sveikos mitybos pagrindus. Jiems tenka didžiulė atsakomybė už vaiko vystymąsi ir auklėjimą. Tačiau tai nelengvas uždavinys, Lietuvoje vaikų ir suaugusių mitybos problemos išlieka labai panašios: per mažai vartojama vaisių ir daržovių, grūdinių produktų, per daug riebalų ir cukraus. Vaikai užkandžiauja saldžiai, mėgsta greitai pagamintą maistą, nesilaiko mitybos režimo. Tą patvirtina ir Lietuvoje atliktų vaikų mitybos tyrimų rezultatai. Daugėja vaikų, kurių kūno svoris yra per didelis. 

Be to, sveikatai palankios mitybos, grįstos mokslo įrodymais, pagrindus kasdieninėse situacijose bei interneto platybėse atakuoja sveikatai nepalankių maisto produktų reklama ar pasiūlymai, naujos mitybos mados, pamokymai, patarimai. Dėl to, būtina kuo aktyviau diskutuoti apie šios srities reglamentavimą. 

SAM yra asocijuotas Europos Komisijos finansuojamų Bendrųjų veiksmų Best-ReMaP (Joint Action on Implementation of Validated Best Practices in Nutrition, Project Number 951202, acronym Best-ReMap) partneris ir dalyvauja darbinio paketo „Gerosios praktikos ribojant sveikatai nepalankių maisto produktų rinkodarą vaikams ir paaugliams“ veikloje. 

Daugiau apie šią veiklą skaitykite čia: https://bestremap.eu/ ir https://www.facebook.com/Best-Remap-EU-103045795026362/.

SAM Spaudos tarnyba 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite