KVIEČIAME SUSIPAŽINTI SU ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS 2022–2030 METŲ STRATEGINIO PLĖTROS PLANO PRIORITETAIS

0
52
mid news zrs 105 atsisiųsti

Šio strateginio plėtros plano tikslas – suplanuota, nuosekli ir rezultatyvi Zarasų rajono plėtra.

Zarasų rajono savivaldybės 2022–2030 metų strateginiame plėtros plane išskirta rajono vizija „Zarasų rajonas – patraukli erdvė darbui ir inovatyviam verslui, gyvenimui ir kurortiniam poilsiui, su išplėtota ekonomine ir socialine infrastruktūra, bendradarbiaujančių ir iniciatyvių žmonių bendruomene, kultūros ir kultūrinio turizmo plėtra, sveika ir saugia išorės veiksniams aplinka“.

Siekiant įgyvendinti numatytą viziją, plane išskirti 4 prioritetai.

I prioritetas. Pažangios, konkurencingos ir tvarios ekonominės plėtros skatinimas.
 
Zarasų rajono savivaldybės investicinės aplinkos patrauklumo ir ekonominio potencialo didinimo srityje numatoma paruošti ekonominei bei verslo plėtrai esamas ar apleistas buvusias pramonės bei komercines teritorijas, pašalinant inžinerinės infrastruktūros trūkumus ir taikant priemones, mažinančia neigiamą ekonominės veiklos poveikį aplinkai, parengti ir pristatyti jas investuotojams. Šie veiksmai bus vykdomi kaip kompleksiniai funkcinės zonos VIZA elementai, skirti investicijų pritraukimui bei darbo vietų kūrimo skatinimui.
 
Verslo plėtra bus palaikoma plėtojant viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą, gerinant darbo jėgos kokybę ir jos mobilumą. Bus teikiama parama verslo plėtrai, metodinė ir techninė pagalba verslo įmonėms ir verslininkams, ugdomas gyventojų, ypač jaunimo ekonominis ir socialinis verslumas, finansinis raštingumas naudojant įvairias institucines formas bei metodus.
 
Zarasai turi didelį potencialą kultūrinio ir aktyvaus poilsio turizmo srityje, tai sąlygoja rekreaciniai ištekliai, jau sukurta kultūrinio turizmo ir aktyvaus poilsio infrastruktūra, susiformavę turistų srautai. Vystant turizmo sektorių, bus plėtojamas aktyvaus poilsio paslaugų ir pramogų, pažintinio, vandens turizmo infrastruktūra.
 
Žemės ūkio sektorius Zarasų rajone išliks svarbia ekonominės veiklos dalimi, bus siekiama išlaikyti esamą žemės ūkio produkcijos gamybos struktūrą.
 
II prioritetas. Gyvenimo kokybės gerinimas, plėtojant paslaugų kokybę ir prieinamumą.
 
Viešųjų paslaugų kokybė ir prieinamumas yra vienas iš pagrindinių gyvenimo kokybės elementų. Šiuo metu vykstantys aktyvūs procesai viešųjų paslaugų teikimo srityje („Tūkstantmečio mokyklų“ programa, sveikatos priežiūros tinklo reforma, perėjimas nuo institucinių prie bendruomeninių paslaugų ir kt.) sąlygoja paiešką būdų, kaip pasinaudoti galimybėmis modernizuoti socialinės apsaugos, sveikatos priežiūros, švietimo, sporto, kultūros įstaigų infrastruktūrą, diegti šiose įstaigose inovacijas, informacines sistemas bei elektronines paslaugas, pritraukti jaunus, kvalifikuotus specialistus į Zarasų rajono savivaldybę, didinti neformaliojo švietimo prieinamumą, skatinti gyventojų sveiką gyvenseną bei fizinį aktyvumą, užtikrinti socialinę apsaugą visoms labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, kurti vaikui ir šeimai palankią aplinką.
 
Kultūros srityje bus vystomos partnerystės su kitais sektoriais (sveikatos, švietimo, verslo ar kt.) ir vietos bendruomene, siekiant didinti kultūros ir meno įstaigų veiklos kokybę, efektyvumą ir prieinamumą. Labai svarbu panaudoti susiformavusį kūrybinių industrijų potencialą, ypač meno srityje, kuriant ir stiprinant meno rezidencijas, plėtojant neformalųjį švietimą meno srityje, pasitelkiant meno sektorių turizmo paslaugų plėtrai. Nevyriausybinės organizacijos ir bendruomenės turi tapti kultūrinių iniciatyvų plėtotojai ir mokymosi visą gyvenimą iniciatoriais.
 
Viena iš pagrindinių tikslinių grupių yra žmonės su negalia. Jų aptarnavimui būtų vykdomas infrastruktūros pritaikymas universalaus dizaino principu.
 
Bus teikiamas prioritetas nestacionarių socialinių paslaugų plėtrai, sudarytos sąlygos alternatyvių stacionariai globai socialinių paslaugų vystymui: dienos centrai, „apsaugotas būstas“, savarankiško gyvenimo namai, socialinės reabilitacijos centrai, grupinio gyvenimo namai, „atokvėpio paslauga“ – trumpalaikė socialinė globa, vaikų krizių centrai ir pan.
 
III prioritetas. Darnios aplinkos ir modernios viešosios infrastruktūros vystymas.
 
Siekiant darnios aplinkos rajone, bus didinamas mažiau taršių energijos šaltinių panaudojimas ir atliekų tvarkymas, vykdomas aplinkosauginis gyventojų švietimas, individualių rūšiavimo konteinerių naudojimo plėtra, didesnis dėmesys skiriamas žaliųjų plotų priežiūrai, saugojimui ir plėtrai. Tam pasitarnaus viešųjų erdvių sutvarkymas, miestų ir miestelių centrinių aikščių atnaujinimas ir pritaikymas rekreacijai bei turizmui.
 
Viešosios infrastruktūros plėtros srityje Zarasų rajono savivaldybė gerins kelių infrastruktūros būklę.
 
Vystant rajono viešąją infrastruktūrą, bus plėtojama apšvietimo infrastruktūra kaimiškose vietovėse, kas didintų gyventojų saugumą, plėtojami energijos efektyvumą didinantys pastatų modernizavimo projektai, vandens tiekimo ir buitinių bei paviršinių nuotekų infrastruktūros plėtros projektai, naudojami bei skatinama naudoti alternatyvius ir atsinaujinančius energijos šaltinius, plėtojamas ekologinių inovacijų atsiradimas bei naudojimas.
 
IV prioritetas. Atsakinga bendruomenė ir piliečiams atvira savivalda.
 
Viešojo valdymo efektyvumo didinimo srityje bus gerinama informacinių technologijų bazė, diegiamos įvairios programos, atnaujinami Zarasų rajono savivaldybės ir įstaigų interneto tinklalapiai, tobulinamos teikiamos elektroninės paslaugos. Bus siekiama lygių teisių įgyvendinimo, korupcijos mažinimo, administracinės naštos mažinimo, tobulinamas teritorinis, finansinis bei strateginis planavimas, vykdomi Zarasų rajono savivaldybės administracijos darbuotojų, politikų, Zarasų rajono savivaldybės įstaigų darbuotojų ir vadovų mokymai, organizuojamas kvalifikacijos kėlimas.
 
Bus skatinamas Zarasų rajono savivaldybės jaunimo organizacijų, neformalių jaunimo grupių, su jaunimu dirbančių organizacijų bendradarbiavimas, bendradarbiavimas su Zarasų rajono savivaldybės administracija bei kitomis šalies ir užsienio jaunimo organizacijomis. Svarbu tai, kad bus skatinamas jaunų žmonių įsikūrimas rajone gerinant būstų įsigijimo sąlygas, skiriant žemės sklypus būsto statybai.
 
Siekdama didinti nevyriausybinio sektoriaus įtrauktį, Zarasų rajono savivaldybė skatins aktyviai veikti nevyriausybines, bendruomenines, jaunimo organizacijas, jaunimo neformalias grupes, plėtos mobilų darbą su jaunimu, steigs atviras jaunimo erdves ar centrus, skatins jaunimo verslumą, didins jo užimtumą, taikant naujus, inovatyvius metodus.
 
Kiekvienam prioritetui įgyvendinti numatyti tikslai, uždaviniai bei priemonės, kuriais sprendžiamos dokumento rengimo metu įvardintos Zarasų rajono problemos.
 
Zarasų rajone iki 2030 metų bus kuriama investicijas skatinanti aplinka, didinamas rajono turistinis patrauklumas, plėtojamas pažangus žemės ūkio vystymas, stiprinamas socialinių paslaugų sektorius, gerinama gyventojų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė, ugdoma besimokanti ir aktyvi bendruomenė, stiprinamas kultūros sektorius bei vietos savivalda, skatinamas tvarus rajono vystymas.
 
Kiekvienam prioritetui įgyvendinti numatyti tikslai, uždaviniai bei priemonės, kuriais sprendžiamos dokumento rengimo metu įvardintos Zarasų rajono problemos.
Zarasų rajone iki 2030 metų bus kuriama investicijas skatinanti aplinka, didinamas rajono turistinis patrauklumas, plėtojamas pažangus žemės ūkio vystymas, stiprinamas socialinių paslaugų sektorius, gerinama gyventojų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė, ugdoma besimokanti ir aktyvi bendruomenė, stiprinamas kultūros sektorius bei vietos savivalda, skatinamas tvarus rajono vystymas.
 
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos informacija
mid news zrs 283 image018

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite