ŠILDYMO SEZONAS ARTĖJA Į PABAIGĄ: KADA IŠJUNGTI ŠILDYMĄ?

0
42
pe

Vadovaujantis daugiametėmis tendencijomis, įprastai šildymas pastatuose išjungiamas antrojoje balandžio mėnesio pusėje, tačiau pastaraisiais metais dėl vėsesnių balandžio mėn. orų šildymo sezono pabaiga buvo skelbiama gegužės mėnesio pirmosiomis dienomis. Kol lauko temperatūra dar smarkiai svyruoja – naktimis šalta, dienomis šilčiau – šildymo sezono pabaigos dar teks palaukti.

Šildymą gyventojai gali išjungti savo nuožiūra

Šildymo sezono pabaigą savo pavaldume esančioms įstaigoms, atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą, nustato savivaldybė, tačiau daugiabučio namo gyventojai daugumos butų savininkų, neturinčių įsiskolinimų už šilumą, sprendimu gali baigti savo pastatų šildymą anksčiau ar vėliau, negu savivaldybės sprendimu nustatyta šildymo sezono pabaiga. Pažymėtina, kad šildymas name gali būti išjungtas tik tokiu atveju, jei temperatūra būstuose nėra žemesnė, nei reikalauja higienos normos, t.y. ne mažiau nei 18 laipsnių.

Gyventojams nusprendus baigti šildymą, namo šildymo sistemos prižiūrėtojas užsuka pastato šildymo sistemos sklendę ir apie tai praneša šilumą tiekiančiai įmonei – AB „Panevėžio energija“. Šiluma toliau name tiekiama karšto vandens ruošimui.
 

Šildymo kokybei įtakos turi automatizuotas šilumos punktas  
 
Šilumą tiekianti AB „Panevėžio energija“ vamzdynais karštą vandenį tiekia iki pastatų įvadų, o daugiabučio namo šildymo kokybe rūpinasi šildymo sistemų priežiūros įmonė ar atitinkamą kvalifikaciją turintis darbuotojas.
 
Kasmet baigiantis šildymo sezonui daugiabučiuose kyla aistros dėl šildymo išjungimo. Priežastys yra tiesiog susijusios su elementariomis techninėmis problemomis. Jei namo šilumos punktas senos konstrukcijos, neautomatizuotas, šildymas name reguliuojamas rankiniu būdu. Tokiu atveju, užtikrinti komfortišką šilumą kiekviename bute praktiškai neįmanoma. Kadangi pavasario sezonu lauko temperatūros svyravimai dideli, namuose su neautomatizuotais šilumos punktais reiktų keletą kartų per dieną sukinėti sklendę. Prižiūrėtojai taip dažnai lankytis šilumos punktuose negali, todėl dažniausiai paliekamas nustatytas vidutinis šilumos srautas, o pasekmė – įšilus orui lauke radiatoriai kaista ir gyventojai šilumos perteklių leidžia pro atvirus butų langus.
 
 
Naujuose ar pilnai renovuotuose namuose automatizuotas šilumos punktas turi elektroninį šildymo reguliatorių ir temperatūros jutiklį lauke, todėl pagal oro temperatūrą tiksliai reguliuoja į namą įleidžiamą šilumos kiekį.
 
Gyventojams modernizavus namo šilumos punktą, šildymas name reguliuojamas daug efektyviau, o kartu taupoma ir šiluma.
 
Zarasuose šildymo sezonas baigtas: 
2022 m. –  gegužės 5 d.
2021 m. –  gegužės 10 d.
2020 m. –  balandžio 30 d.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite