PAMINĖTA EUROPOS DIENA

0
41
DSCF4736

Kasmet Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka suburia vaikus, jaunimą, mokyklų bendruomenes ir miesto gyventojus švęsti Europos dieną, kuri minima gegužės 9-ąją. Europos diena – tai proga įvertinti Europos vienybės ir Lietuvos narystės ES svarbą, taip pat prisiminti ir puoselėti ES vertybes, tokias kaip taika, žmogaus teisės, laisvė. Europos dienos minėjimai tradiciškai yra skiriami pagrindinei Europos metų temai. 2023-ieji – įgūdžių metai. Europos įgūdžių metais siūloma atkreipti dėmesį į europiečių įgūdžių ir kvalifikacijos iššūkius, su kuriais susiduriama šiuolaikinėje darbo rinkoje.

Antradienį, gegužės 9-ąją, nuo ryto bibliotekoje šurmuliavo Zarasų „Santarvės” pradinės mokyklos mokiniai, kurie spalvingais potėpiais nudažė bibliotekos kiemą. Padedant Zuikiui Nulėpausiui ant asfalto išraitė Europos šalių žemėlapio kontūrus, su edukatorėmis gamino vėjo malūnėlius, dalinosi sodinukais, kuriuos dovanojo Zarasų profesinė mokykla.

Oficiali Europos dienos minėjimo programa bibliotekos renginių salėje prasidėjo skambant ES himnui, vėliavos pagerbimu ir Zarasų rajono merės Nijolės Guobienės sveikinimo žodžiu. Rengiant Europos dienos programą, pasirinkta „Europa – mano akimis” tema. Norėjome išgirsti patirtis, įspūdžius, palyginti įvairių šalių kultūrinius skirtumus ir panašumus. Viena iš pranešėjų, aktyvi keliautoja Nijolė Guobienė, kuri yra aplankiusi virš trisdešimt pasaulio šalių. Zarasų rajono merė su didžiuliu entuziazmu pasakojo apie egzotiškų šalių kaip Australija, Kuba, Vietnamas, Šri Lanka kultūrą, tradicijas, vietinį maistą, pramogas, patirtus netikėčiausius ir ekstremaliausius nuotykius. Gimnazistams linkėjo siekti žinių ir leistis į nuotykių kupiną pasaulį – patirti, atrasti, mėgautis.

Antrasis pranešėjas – neseniai į mūsų bendruomenę įsiliejęs Evtim Nevenov iš Turkijos. Šiuo metu Pauliaus Širvio progimnazijoje moksleivius mokinantis anglų kalbos. Svečias papasakojo apie įspūdingą musulmonišką architektūrą, tradicijas, menus, nacionalinius patiekalus… Pranešėjas akcentavo: „Jūs nepažįstate tikrosios Turkijos, jūs tik žinote kurortą – Alaniją, kuri toli gražu neatspindi tikrosios šalies dvasios”. Savarankiškai lietuvių kalbą pramokęs turkas džiaugėsi, kad šiuo metu gyvena ežerų krašte. „Nors esu aplankęs nemažai šalių, tačiau kokia laimė gyventi Zarasuose, kokia graži ir spalvinga gamta, draugiški žmonės, didelė kultūrinių renginių pasiūla”, – džiaugėsi pranešėjas, atradęs ir pamilęs grupę „Sadūnai”.

Zarasų „Ąžuolo” gimnazijos mokytoja Daiva Matijošienė papasakojo apie projekto „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės” veiklas. „Į šį projektą įsitraukė ir mūsų gimnazija, nes manome, kad svarbu ugdyti ir lavinti jauną žmogų, gebantį apsispręsti, už ką ir kodėl balsuoti, žinantį, kokios yra galimybės, kuo gyvena Europa ir pasaulis…”, – kalbėjo mokytoja. Tai puiki galimybė keliauti, tobulėti, lavinti kalbą, dalyvauti renginiuose, susirasti bendraminčių. Jaunieji projekto ambasadoriai gimnazistai pasidalijo įspūdžiais iš šiemetinės išvykos po Europos Parlamentą Strasbūre. „Ąžuolo“ gimnazijos antraklasiai pristatė Suomiją, 2023-iųjų balandžio 4 dieną oficialiai tapusia 31-ąja NATO nare.

Europos dienos minėjimą vainikavo gimnazistų koncertas. Vadovo Gražvydo Gasparavičiaus parengti jaunieji dainininkai atliko italų, prancūzų, anglų, ispanų kalbomis populiarias dainas. Garsiais aplodismentais, padėkomis, fotosesija , atminimo dovanėlėmis baigėsi 19-asis Europos dienos minėjimas Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Su nekantrumu laukiama 20-ojo jubiliejinio!

Parengė Inesa Dumbravienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

Nuotr. autorės

DSCF4750

DSCF4757

DSCF4772

DSCF4790

DSCF4791

DSCF4797

DSCF4805

DSCF4806

DSCF4816

DSCF4817

DSCF4821

DSCF4847

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite