ŽEMĖS DIENA

0
24
DSC09295 result

Turmanto pagrindinėje mokykloje vyko netradicinė biologijos pamoka ,,Pagarba medžiui ir gamtai”, skirta Žemės dienai. Į mokyklą atvyko ,,Zarasų Šilas” direktoriaus pavaduotojas, Zarasų r. savivaldybės tarybos narys Kęstutis Stankevičius. Pirmiausia apžiūrėjo parodą, surinktą istorinę dokumentiką, nulipdytas ir tautiniais rūbais padabintas lėlytes – molines lietuvaites, vėliau dalyvavo ir vedė netradicinę gamtos pamoką.

Pamoką pradėjo biologijos mokytoja Vanda Povilaitienė. Ji akcentavo, kad kovo 20-oji – Žemės diena, pavasario lygiadienis. Tai astronominė pavasario pradžia, kai ima brinkti gyvybės pumpurai, po medžių žieve sruvena stebuklingos saulės sultys, saulės kraujas – sula. Mokytoja pastebėjo, kad mūsų protėviai, gyvenę gamtos ritmu, žinojo laiką, kai gamtoje prasideda naujas gyvybės ratas. Vėliau mokiniai gavo užduotį ne tik atidžiai klausytis svečio dėstomos medžiagos, bet ir išrinkti Lietuvos šimtmečio medį.
Miškininkas Kęstutis Stankevičius pateikė įvairių medžių vaizdo pateikčių, kalbėjo apie medžių įvairovę, naudą ir mūsų pareigą saugoti žaliąjį žemės turtą. Jis pažymėjo, kad miškas lietuviui visada buvo svarbus, nes jį maitino, gynė, šildė. Miškas – tai ne tik mediena, žvėriena, grybai ir uogos, gydomosios žolelės ir medus. Miškas – tai mūsų gyvenamoji aplinka, jis sugeria labai daug dulkių, tildo triukšmą, valo užterštą orą. Ypač mokiniams patiko pristatytas galingas ąžuolas – Perkūno medis. Prie šio medžio senovės lietuviai atlikdavo įvairias apeigas, medyje apsireikšdavęs perkūnas. Liepa – deivės Laimos medis. Iš karnos buvo gaminamos vyžos, išskobdavo kraičlovius, kur buvo laikomas kraitis. Senovės lietuviai, gimus mergaitei, sodindavo liepą, o berniukui – ąžuoliuką. Svečias pristatė paguodos medį – šermukšnį. Iš šermukšnio pagamintos malkos buvo naudojamos šventai ugniai kūrenti. Prie šermukšnio senoliai ieškodavo paguodos.

Miškas yra žemės plaučiai, naikina anglies dioksidą. Dėl padidėjusio anglies dioksido kiekio vyksta klimato kaita: tirpsta ledynai, atsiranda ekstremalios oro sąlygos, kai kur trūksta vandens, plinta tropikų ligos. Miškininkas paragino pasodinti bent po vieną medelį, saugoti ir tausoti mišką.

Pamokos pabaigoje mokiniai sprendė kryžiažodį ,,Medžių pasaulis”, rinko Lietuvos šimtmečio medį. Daugiausia balsų surinko baltakamienis beržas, o mokytojai savo balsus atidavė liepai.

Tikimės, kad po šios pamokos mokiniai savo darbais prisidės prie aplinkos saugojimo.

Dėkojame tarybos nariui Kęstučiui Stankevičiui už įdomiai pamokoje pateiktą informaciją, kur mokiniai buvo skatinami pagalvoti apie žemės taršą.

V. Povilaitienė, biologijos mokytoja
Nuotraukos sekretorės D. Kožemiakinos

DSC09305 result

DSC09321 result

DSC09324 result

DSC09329 result

DSC09338 result

DSC09343 result

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite