KARTU MES KURIAME BIBLIOTEKOS ATEITĮ

0
65
Plakatas NBS 2018 728x1024

Balandžio 23-29 dienomis buvo organizuojama 18-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šių metų vienijanti tema skelbė, kad mes visi kartu kuriame ateitį.

Sparčiai tobulėjančios technologijos, demografiniai pokyčiai, nauji socialiniai ir ekonominiai reiškiniai, stiprėjantys globalizacijos procesai keičia nusistovėjusius bibliotekų veiklos principus ir kelia naujų profesinių iššūkių. Kokios bibliotekos bus po 5, 10 ar 15 metų? Kokių specialistų, gebėjimų ir kompetencijų reikės? Kokie skaitytojai ateis į bibliotekas? Kokiomis priemonėmis įveiksime pasitaikančias kliūtis? Dirbame bendruomenei ir kartu galime kurti tokias bibliotekas, kuriose kiekvienas yra laukiamas ir suprantamas.

Šia proga Zarasų viešoji biblioteka organizavo įvairaus amžiaus žmonėms susitikimus su mylimais rašytojais, leidyklos atstovais, kvietė dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėlėse, akcijose, viktorinose, parodų atidarymuose, filmų peržiūrose. Prie puodelio kavos, su gera knyga rankose skaitytojai ir bibliotekininkai dalijosi mintimis apie skaitymo reikšmę, bibliotekos vaidmenį, jos svarbą ir ateitį. Šventinės savaitės renginiai kvietė švęsti Degučių ir Samanių bibliotekų gyvavimo 70-metį.

Pirmąją Nacionalinės bibliotekų savaitės dieną, balandžio 23 – ąją, minima Pasaulinė knygos diena. Šią dieną bibliotekininkai ragino gyventojus pradėti dieną su knyga, skaityti tai, kas patinka, kas kiekvieną įkvepia. Po skaitymų mokyklos „Lakštingala“ ugdytiniai, Vaikų literatūros skyriuje, su spektakliu ir šokiais atidarė savo darbelių parodą „Ieškome spalvų“. Spalvotose lentynose raudonavo aguonos, išsirikiavo taškuotos boružėlės, bitutės, ropojo kirmėlytės, sparnais plazdeno balti ir margaspalviai paukšteliai, marginti akmenėliai, didžiulis laivų paradas Zarasuose ir Vaivos juosta.

Kita paroda – tai šimtas, medinių, porcelianinių, metalinių, šiaudinių, vaškinių angelų, nusileidusių Skaitytojų aptarnavimo skyriuje. Paroda pavadinta „Sparnų šlamesys“ yra Jolitos Kazulėnienės ir Rapolo Tamoševičiaus asmeninės kolekcijos.

Savaitės renginiuose dalyvavo vaikų mėgiama rašytoja, istorikė Juventa Mūdėnienė ir jos vyras Paulius Mudėnas. Svečiai zarasiškiams pristatė savo albumą „Ar prisiminsi mane, Vilniau? “, kuris gimė, atrodo, iš taip sunkiai suderinamų dalykų – šiandienos Vilniaus vaizdų ir popieriaus karpinių pagal XX amžiaus pradžios fotografijas. Knygą zarasiškiai ir svečiai gali pavartyti bibliotekos galerijoje.

Įdomus susitikimas su rašytoja Gintarė Adomaityte, „Gelmių“ leidyklos redaktore Kristina Noreikiene, maketuotoja Ramune Girniukaitiene. Šmaikštaudamos moterys edukacinėje programoje pasakojo kaip atsiranda knygos, pristatė leidyklos išleistas knygeles.

Antazavės vaikų globos namuose vyko edukacinio projekto „Knygos kelias II“ kūrybinės dirbtuvės (rėmėjas Lietuvos kultūros taryba), kuriose dalyvavo Sigutė Chlebinskaitė, asistentė Renata Česnavičiene su edukacine programa „Ką padarė žirklės“; dirbtuves „Tušo kelias arba pažintis su sumi-e ir shodo“ vedė japonų meno žinovė Marija Šimanskaitė; Luji Brailio biografiją ir rašto paslaptis atskleidė šio rašto žinovas, iliustratorius Vytautas Gendvilas.

Nepamirštamas dusetiškiams susitikimas su 19 poezijos knygų vaikams ir suaugusiems autore Meile Kudarauskaite. Literatūrinėje popietėje poetė pristatė poezijos rinktinę „Kai žodžių sielos ima šviest“. Jos nuomone, ši poezijos rinktinė, tai paminklas, kurį jai padėjo sukurti žodžio galia, jo grožis, jo gyvastingumas. Susitikime svečias kalbėjo apie savo gyvenimo svarbiausius momentus, apie kelią į poezijos ir žodžio pasaulį.

Visą savaitę Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos moksleiviai dalyvavo informacinio raštingumo mokymuose – mokėsi naudotis bibliotekos el. katalogu, el. skaityklėmis, buvo raginami skaityti „Vyturio“ el. knygas, susipažino su kultūros paveldu Zarasų mieste. Vaikai ir jaunimas varžėsi viktorinose, artėjant gražiausiai pavasario šventei – Motinos dienai – gamino mamoms, močiutėms atvirukus su papildyta realybe, vėrė iš karoliukų apyrankes. Biblioteka kvietė dalyvauti asmenukių konkurse, fotografuojant originalius skaitymo momentus. Senjorai visą savaitę galėjo rezervuoti norimas knygas, kurios pasibaigus akcijai būtų pristatytos į namus. Ši akcija nepasiteisino, senjorai patys mielai ėjo į biblioteką – išsirinkti, pabendrauti, pasibūti.

Renginių paletę vainikavo ir iki sielos gelmių virpino Zarasų meno mokyklos Muzikos skyriaus mokinių ir mokytojų dovanota pavasarinių melodijų puokštė bibliotekininkams bei graži išsakyta mintis, kad didis bibliotekininkas turi turėti šviesų protą, tvirtą ranką ir dar daugiau – didelę širdį.

Nuotaikingas vaizdo filmukas iš renginių savaitės: https://www.youtube.com/watch?v=-ZFrbT9xE-I


Parengė Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene

 DSC0051

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite