ŽALIUOSIM PENKIOLIKTĄ KARTĄ

0
29
Zalvyne 2018 Kvietimas 03

Nuo pirmosios „Zalvynės“, kuri teikė daug vilčių vaikų ir jaunimo folkloro ansambliams ilgai būti kartu, kurti netradiciškai skambančias liaudiškas dainas, smagiai šokti , susirasti draugų ir pamažu, metai iš metų kelti savyje lietuvišką prigimtinę savastį. Per visus metus „Zalvynė“ traukė nuo 12 iki 20 kolektyvų iš visos Lietuvos ir ilgą laiką buvo vienintelis regione rimtesnis folkloro festivalis, susidedantis iš keleto įdomių renginių, rengiamų įvairiose erdvėse. Pamažu Lietuvoje buvo užpildytos spragos, ir dabar birželio savaitgaliais apstu visokių festivalių, susibūrimų ir reikia dalintis dalyvius. Šiais metais „Zalvynė“ sutampa su eksperimentine Dainų šventės folkloro diena Raudondvaryje, ir kai kurie pastovūs dalyviai, deja, važiuos į Dainų šventę.

„Zalvynėje“ šiais metais žada dalyvauti Latvijos Respublikos Rezeknės „Viteri“, Daugpilio rajono Vabolės vaikai, du kolektyvai žada atvažiuoti iš toli- tai Kretingos „Kitep“, Vilniaus „Dagaja“. „Zbitkai“ iš Kupiškio, „Žeimenėlė“ iš Pabradės Užpalių kanklininkų ansamblis, laukiam ir kitų uteniškių muzikantų bei dainininkų ir , žinoma, savo rajono Salako, Dusetų, Antazavės, Zarasų ansamblių, dėl kurių, galiu pasikartoti, šis festivalis ir rengiamas.

„Zalvynė“ – Lietuvos Respublikoje rengiamų tęstinių prioritetinių renginių sąraše, nors šiemet šiam projektui paskirtomis lėšomis negalime džiaugtis, bet , pečius surėmę, kaip nors suvežiosime, pamaitinsime ir pamigdysime vaikus. Festivalis prasidės birželio 9 dieną 10,00 val mokymais, kuriuose susipažįstam ar išmokstam daugiau, nei mokėjom dainuoti, šokti, mušti būgnelį, kankliuoti, papildom Lietuvos istorijos žinias. Kaip visada, festivaliui pagelbėja Šlyninkos vandens malūno bendruomenė, kur pirmą festivalio dieną 15,00 val. vyks festivalio atidarymas bei kulinarinio paveldo ir vaišingumo tradicijų popietė apie vaišingumą ir pagardus, jų kelius į Lietuvą ir čia pat augančius. Čia išvirsime didelį puodą skanaus šiupinio, vėlyvai vakarienei. 19,00 val. susirinksime į Zarasų kultūros centro salę, vieni kitų paklausyti ir apsilankiusiems zarasiečiams save parodyti. Iki vėlumos siausime, šoksime, giedosime atitartines.

Sekmadienį pradėsime bendra dalyvių nuotrauka , kuri vėliau bus įteikta kaip padėka dalyviams ir išvyksime į bendruomenes. Žadame padainuoti Antazavės, Vajasiškio bendruomenėms ir jų svečiams, taip pat manome, kad mus priims ir Baltriškių vienuoliai bei gausiai susirinkę į mišias tikintieji. Bendruomenėse dainuosime šventoriuose po mišių

Po pietų išjudėsime į paskutiniuosius „Zalvynės“ žingsnius Šavašos pažintiniame take, prasidėsiančius 15,00 val., kur kviečiame prisijungti ir kitus norinčius, buvusius dalyvius, prijaučiančius. Ši vieta- tradicinė „Zalvynėje“ nuo pat pirmojo festivalio, sutapusio su tako atidarymu. Čia vėl eisime vaizdingu taku, sustosime prie pašiūrės, tada, susikaupę apsupsime Dubenuotajį akmenį. Sutartinių ratas ir aukuras bus skirta Lietuvos Nepriklausomybės 100-mečiui. Vėliau vėl eisime taku jau besimėgaudami greitai pakvipsiančia kiaušiniene, bendru paskutiniuoju pasišokimu, atitartinių dainavimu iki visi dalyviai pajudės namo.

Kas dar neįšoko į „Zalvynės“ penkioliktą traukinį, paskubėkite, dar yra vietų, nes jis guminis. Leisimės į dar vienų metų kelionę savęs suvokimo link.

Rima Vitaitė- „Zalvynės“ organizatorė

DSC 2564

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite