VASAROS SKAITYMAI: „PAŽINK APLINK MUS AUGANČIAS VAISTAŽOLES“

0
47
32266808 1666967500036598 4614956077677543424 n

Įsibėgėjo Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose edukacinė skaitymo skatinimo programa: „Vasarą skaitome kitaip 6“. Džiaugiamės puikiais orais ir keliaujame su jaunaisiais skaitytojais į gamtą, į žolynais nusėtus takus ir laukus.

Vasaros žolynai puokštėse ir literatūroje. Vasaros skaitymai ligoninės bibliotekoje vyko su vaikų dienos centru „Draugai“. Visi smagiai keliavo į Magučių stadioną, kur vaikščiojo po pievą ir rinko augalus. Nesvarbu ar tai pažįstamas, ar dar nematytas pievų žolynas. Prisirinkę ir susėdę rateliu, apžiūrinėjo savo puokštelę ir bandė spėti koks tai galėtų būti augalas. Prireikus pagalbos buvo kreipiamasi į Patriciją, kuri greitai ir lengvai rasdavo knygose augalų pavadinimus ir naudingą informaciją apie pievų augalus. Pasak Patricijos, pati geriausia augalų Biblija – R. Jankevičienės „Vasarą žydintys augalai“. Puokštės buvo sukurtos iš šermukšnio, klevo, beržo šakelių, žemuogės ir krienų lapų, krūminių builių, garždenių, kraujažolės, baltagalvės, veronikos, dirvinės buožainės, rasakilos, pašarinio motiejuko, šunažolės, kiečio, vijoklio, raktažolės, raudonojo dobilo, kmyno, asiūklio… Nuostabi įvairovė. Užsiėmimo pabaigoje buvo skaitoma knyga „Pasakos apie gėles“. Žolynų puokštės džiugina Ligoninės bibliotekos lankytojus.

Kas žydi pievelėje? Kai vasara žygiuoja per žemę, kad ir kur būtum ir ką beveiktum – galva net svaigsta matant įvairiausius spalvingus augalų žiedus. Vienas už kitą dailesni, spalvingesni ir malonesnį aromatą skleidžiantys. Gaila, kad kartais ne visų jų pavadinimus žinome. Antalieptės bibliotekoje suradome gamtines knygeles R. Jankevičienės – „Vasarą žydintys augalai“, P. Kovač – „Mažosios burtininkės vaistažolės“, V. Kaunienės – „Vaistingieji augalai“ ir žurnaliukas „Lututė“ ir
patraukėme į žieduotus gamtos kilimus. Užsiėmimo dalyviai pririnko įvairiausių žiedų, spėliojo jų pavadinimus. Grįžo į biblioteką su pilnais glėbiais žalumynų, kuriuos paruošė džiovinimui. Žiemą iš jų kurs paveikslėlius.

Geriausias vasaros gamtininkas? Antazavės bibliotekoje edukacinio užsiėmimo metu, vaikai susipažino su gamtos pažinimo knygomis – žiūrėjo iliustracijas, skaitė augalų pavadinimus ir atsakinėjo į bibliotekininkės pateiktus klausimus. Kokio augalo sėklomis gardinama duona? Kokį augalą indėnai vadino baltojo žmogaus pėdsakais? Koks augalas skaudžiausias? Apie laukinius augalus pavyko rasti nedaug patarlių ir mįslių. Patarlėse dažniausiai minima usnis, dilgėlė ir dobilas. Aimanuoja žmogelis, kad rugius pasėjo, o usnys užderėjo. Įlindo kaip nuogas į dilgėles. Ir bitės ant dobilo susikerta. O mįslės – apie varnalėšas, dilgėles, žemuoges, asiūklius. Gražios poetės Janinos Degutytės eilės apie laukinę našlaitę, pelyną, asiūklį, papartį. Vaikų laukė užduotis: pievoje rasti šiuos augalus. Suradom kmyną, asiūklį, dobilą, dilgėlę, papartį ir gyslotį. Geriausi vasaros gamtininkai tapo Austėja, Titas ir Laurynas.

Gamtos dovanos. Tarp drugelių, dūzgiančių bičių ir plušančių skruzdėlių dusetiškiai susipažino su S. Obelevičiaus nepaprasto grožio ir turinio knyga „Gamtos dovanos”. Vaikus sudominti moksline tematika – sudėtinga. Tačiau šįkart žaidimas „Surask mane“ puikiai pasiteisino. Vaikai turėjo kuo daugiau susikrauti į krepšelį S. Obelevičiaus knygoje minimų gamtos turtų. Ieškojo įvairių vaistažolių ar tiesiog augalėlių pagal kvapą, spalvą, formą, ir atminty išlikusių močiučių, mamų pasakojimų.

Parengė Inesa DUMBRAVIENĖ
Nuotraukos bibliotekininkių

35921711 2180422075534511 6534245708059377664 n

35970469 2180420838867968 1096366504829517824 n

36049463 2179875905589128 8714331155723190272 n

IMG 4101

IMG 4104

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite