ATVIRUKŲ IŠ PRAEITIES PARODA

0
70
2 Copy

Zarasų krašto muziejaus svetainėje www.zarasumuziejus.lt nuo kovo 9 d. pristatoma zarasiškio kolekcininko Kęsto Vasilevskio sukaupta XIX a. pab. – XX a. I p. atvirukų kolekcija. Apie jų tematiką bei reikšmę Kęstas pasakoja:

,,Senieji atvirukai mums yra įdomūs tuo, jog atskleidžia tam tikrą laikotarpio momentą. Vienais ar kitais metais kažkieno užrašytas ir išsiųstas atvirukas su reversu gali papasakoti daug dalykų: apie žmonių raštingumą, kalbos vartoseną, etiketą, rašyseną, praeities svarbius įvykius. Atvirukų pašto ženkluose – valstybės istorinės atminties politika: tai, ką rūpėjo įamžinti, sureikšminti, akcentuoti ir palikti ateinančioms kartoms. Mūsų laikus pasiekė atvirukai su pašto ženklais, kuriuose vaizduojamas Vytis, Vokietijos imperijos kaizeris Vilhelmas, Adolfas Hitleris ir kita.

Eksponuojamuose atvirukuose užfiksuoti Vokietijos (Vokietijos imperijos, Veimaro Vokietijos, Trečiojo Reicho), Prancūzijos, Rusijos imperijos, Lietuvos, Latvijos, JAV istorijos ženklai. Didžiąją parodos dalį sudaro vaizdai su įvairių valstybių (daugiausia Vokietijos) miestais. Kituose matome kurortinius vaizdus – paplūdimius, kalnus ir namelius juose. Įdomūs ir meniški atvirukai, kuriuose gausu belle epoque (dailiosios epochos) darbų su puošniai aprengtais suaugusiaisiais ir vaikais. Seniausias atvirukas kolekciją pasiekė iš 1886 m.

Parodoje galima pamatyti ir keletą atvirukų iš XX a. ketvirtojo dešimtmečio Kauno. Jei esate lankęsi šiame mieste, atvirukuose lengvai atpažinsite Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią, Kauno Kristaus Prisikėlimo baziliką ir Kauno totorių mečetę“.

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite