IŠ PRAEITIES SEMKIMĖS STIPRYBĖS IR DRĄSOS

0
38
Vaidai 520 001

Mintis pagerbti Afanasijų Kazaną (1898-1953) kilo pakankamai seniai. Nes tai mūsų krašto didvyris, drąsus, sumanus ir bebaimis karininkas. 1915–1940 m. (be pertraukos) tarnavo Rusijos ir Lietuvos kariuomenėse, pasižymėjo narsumu, buvo gerai įvaldęs visų rūšių ginklus. Jis –1941 m. birželio sukilimo Zarasuose organizatorius.   Kapitonas Afanasijus Kazanas yra ir Vorkutos didvyris. Apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu (1928), D. K. Gedimino Ketvirtojo laipsnio ordinu (1938), ugniagesių Garbės ženklu „Artimui pagalbon“, Estijos ugniagesių kryžiais (1929, 1933, 1935), Vyčio Kryžiaus Komandoro kryžiaus ordinu (po mirties, 2008). Liudmilai Kazanaitei-Mackonienei-Mackevičienei Prezidentas Valdas Adamkus įteikė apdovanojimą šeimai.  

Šiemet, minint Birželio sukilimo 80-metį, mes, Zarasų konservatorių bendruomenė, pastatėme šį atminimo stogastulpį.           

Kodėl pasirinkome šią vietą? Ji tikrai nėra atsitiktinė: šiomis gatvėmis vaikščiojo pats karininkas. Šalia stovinčiame mediniame name 1939–1944 m. gyveno Afanasijus Kazanas su žmona ir vaikais.

Saulius Savickas – profesionalus, talentingas medžio drožėjas pagamino stogastulpį iš ąžuolo – Lietuvos stiprybės simbolio.

Stogastulpio viršuje yra varpas – laisvės ženklas, šventas Lietuvos simbolis. Varpų garsai budina širdį, primindami laiko vertę, laisvės ir nepriklausomybės kainą, žmogaus gyvenimo prasmę, įvairias sukaktis ir jubiliejus, liudija religines tiesas. Kitoje pusėje yra Šv. Jurgio – antrojo Lietuvos globėjo, laikomo riterių globėju, raitelių, kareivių, šaulių ir ūkininkų globėju, statulėlė.

Atminimo lentoje įrašėme: „Lietuvos kariuomenės kapitono Afanasijaus Kazano (1898–1953), 1941 m. Birželio sukilimo Zarasuose dalyvio, jo sūnų Mykolo (1925–1945) ir Igorio (1923–1943) bei žmonos Sofijos (1901–1994), narsiai kovojusių už Lietuvos Nepriklausomybę, a t m i n i m u i“.

Sūnus Igoris, policijos vachmistras, buvo sunkiai sužeistas per susišaudymą su M. Melnikaitės sovietiniais diversantais Dūkšto apylinkėse. Mirė 1943 m. liepos 8 d. Jam tebuvo 19-a.

Po dvejų metų žuvo devyniolikmetis sūnus Mykolas, mums geriau žinomas kaip Mutka Siaubas, partizanas, Lokio rinktinės vadas. Jis kartu su tėvu Afanasijumi Kazanu prisidėjęs prie Lietuvos laisvės armijos (LLA) kūrimo, be galo narsus. Kaip rašoma, buvo išduotas.

Žmona Sofija – politinė kalinė, tremtinė. Ji buvo nuteista mirti, tačiau vėliau, bausmę pakeitus 10-ia metų kalėjimo, kalinama Gorkio srities Suchobezdnaja lageryje.

Laimei, liko vienintelė gyva Afanasijaus Kazano duktė Liudmila, nuostabaus balso savininkė, filharmonijos solistė, kurios dainas girdėjo visa Lietuva. Jos dėka šiandien mes turime Vigirdą Mackevičių, Lietuvos matematiką, habilituotą fizinių mokslų daktarą.

MŪSŲ PAREIGA – nepamiršti savo krašto didvyrių. Iš praeities semkimės stiprybės ir drąsos! Visuomet būkime pasirengę netikėtumams, jeigu reikėtų gintis nuo priešo. Tik būdami kartu, būsime stiprūs.

Nuoširdžiai dėkojame Zarasų Švč. Mergelės Marijos ėmimo į Dangų bažnyčios klebonui dekanui Vydui Juškėnui, pašventinusiam atminimo stogastulpį; Zarasų raj. Savivaldybės administracijai – už skirtą žemės plotą naudojimui; Sauliui Savickui – už sukurtą grožį; talentingam muzikantui Simonui Navickui už skirtą savos kūrybos dainą. Dėkojame visiems zarasiečiams, gausiai susirinkusiems į prasmingą atminimo šventę; ypatingai dėkingi Afanasijaus Kazano anūkui Vigirdui Mackevičiui ir proanūkei Aistei, LR Seimo nariams Kristijonui Bartoševičiui ir Valdui Rakučiui, doc. dr. Gediminui Kazėnui bei Vladui Sungailai, Lietuvos Politinių Kalinių ir Tremtinių Sąjungos Kauno sk. vadovui.

Vaida LAZDAUSKIENĖ

TS-LKD Zarasų sk. pirmininkė

Vaidai 535

Vaidai 542

Vaidai 570 001

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite